Monday, December 26, 2016

LASIK

Alhamdulillah.. memandangkan baru-baru ni sis buat lasik, ramai yang bertanya tentang proses Lasik.. sis akan buat ringkas & padat...

1st: telefon clinic di talian 0377241392... nama clinic, ADVANCE VISION EYE SPECIALIST CENTRE, Damansara.. berhampiran uptown Damansara... buat appointment kata nak datang untuk lasik.. terpulang kat uollz nak dtg bila.. proses ni ambil masa dalam satu jam.. dia akan cek condition mata.. diingatkan, datang pakai spec, jangan pakai contact lens.. sebab spec kita pakai pun dia akan cek power nya... jika mata ok, uollz pun bersetuju nak buat lasik, rm400 deposit perlu dibayar untuk booking date lasik...

2nd: sebelum lasik surgery, uolllzz perlu datang ke clinic untuk berjumpa dengan doctor & final check up before surgery... buat pada hari yang sama je... 2-3 hari sebelum surgery... yang ni ambiklah cuti half day... process kejap tapi menunggu boleh rasa nak meroyan... dah cek semua, terus buat full payment.. seminggu sebelum lasik, jangan pakai lens.. pakai spec je.. kire lens dah haram dah time tu...

3rd: hari yang dinanti-nantikan telah tibaaaaa... datang seperti yang ditetapkan... sis tanya, berapa jam process ni.. dia kata 2-4 jam.. terkejut sis! Apa dibuat dengan mata aku lama mcm tu... rupanya, sampai je, korang kena sign borang kebenaran bla bla bla... (5minit) lepas tu korang tunggu laa turn untuk dipanggil nurse utk masuk dewan bedah.. (waktu menunggu dari waktu appointment adalah 2 jam 30 minit).... hahaha... sis duk menanya kenapa lambat, kata nurse, sebab kes pagi, ada 2 orang yang tak focus pada dot merah semada surgery dilakukan.. jadi disebabkan 2 orang ini, menyebabkan semua org terpaksa delay waktu surgery... jadi korang yang nak buat, make sure, pandang je lampu merah tu nanti.. jangan gatal nak gerak-geram biji mata... jika korang focus betul, proses nya mengambil masa kurang dari 10 minit... yup! Less than 10 minutes! Pesanan penting! Jangan pakai wangi-wangian!! Deodarant pun tak boleh! Seperti mana kita di dalam ihram, seperti itu jugak kita ketika nak buat lasik surgery.. sebab machine sensitif terhadap bau wangi... kang spoil mata korang... oh lupa! Nanti tengah surgery jangan terkejut bau hangit! Tu normal sebab nama pun laser.. sis pun tak tahu kenapa bau hangit.. mcm bau rambut terbakar...Kang dibuatnya korang melompat, buat aniaya je... psst: jangan risau, nurse akan titik ubat bius kt mata, so xde la nak rasa sakit...
SELEPAS: selepas surgery, nurse akan pimpin keluar... sebenarnya waktu ni dah nampak sikit-sikit... 50% vision tapi masih kabur.. so, balik rest & tido... lepas bangun tido, mata uollz dah terang 80%... 2 hari selepas tu 99.9%.. but sometimes akan nampak kabur.. itu normal.. jangan gelabah... Masa ni nak jaga sangat leceh.. tak boleh kena air, peluh gosok & etc... so berhati-hati.. letak ubat yg doctor bekalkan.. waktu malam masih nampak silau tetapi ambik masa utk pulih... on the next day, wajib jumpa doctor!! Wajib! Pergi je sebab less than 30 seconds.. hahaha.. serius! Seminggu lepas tu pun wajib dtg jumpa doctor lagi...

Tips:
1. Kawasan clinic payah nak carik parking, so suggest korang naik grabcar..
2. Masa pergi surgery, jangan drive sendiri sebab balik korang tak kan boleh drive.. mata masih kabur.. jangan nak tunjuk hero sangat nak bawak kereta...
3. bawak la makanan masa surgery kalau tak nak kelaparan.. hahaha.. sebab waktu menunggu lama..
4. Bawak baju sejuk sebab aircond dia mcm kat kutub.. hari tu sis dah terlalu sejuk sgt, senyap2 sis tutup aircond tu..
5. Banyak-banyak berdoa supaya segalanya berjalan lancar & tiada orang yang spoil hari surgery tu..

Siapa yang boleh lasik?
1. Yang dah matang... (nurse tu cakap!) haha
2. Orang darah tinggi boleh buat
3. Yang rabun jauh sahaja.. dekat tak boleh!
4. Yang mata nya sihat selepas di periksa oleh optometrist.

Kos:
Power 600 dan ke bawah rm2899
Power 600 ke agas rm5599
Nurse akan offer nak buat lasik ke lasek? Korang pilih lasik walaupun lasek lg low risk.. kalau korang buat lasek, mata org lain dh ok, mata korang tak ok lagi... hohoho

Ok.. harap membantu!😎😎😎😎😎
By the way, mata sis dah sihat & ok!!!! Weeeeeeeeeseeeee....

Mata selepas lasik surgery.... Alhamdulillah

No comments :