Saturday, April 20, 2013

Istanbul Aku Datang!!


Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. Allah mendengar doa saya.. Pelbagai ujian yang diberikan, saya kuatkan diri utk teruskan hidup.. Alhamdulillah, Allah gantikan sesuatu yang menggembirakan hati saya.. Kurang dari seminggu sahaja dari tarikh berlepas, plan untuk pergi, akhirnya saya ke sini juga.. Negara yang saya nak sangat perggiii!!!! TURKI.. Negara yg menjadi idaman setiap orang untuk kunjungi.. Dengan tersergam indah masjid-masjid di sini... 

i just share some photos on fb and also share my experience in turki.. Berkongsi kegembiraan bersama kawan-kawan kata nya.. hihihi.. Start my 1st day until my last day, i try my best to share as much as I can.. :) 

Day 1

Alhamdulillah.. Sy dh sampai Turki.. Subhanallah! Turki sangat awesome! Sebelum ni saya nak ceritakan dulu perjalanan sy spnjg menaiki MAS.. Alhamdulillah.. Dpt seat yg best! Layanan dr steward n stewardess juga sangat baik! Bateri hp habis, mintak ketua pramugara charge kan! Org lain duk la pening camne nak charge hp.. Mak lg la.. Mintak salt peanut 3 packets, dia bagi satu beg plastic besar buat makan-makan sepanjang perjalanan kat Turki! Wow!! Thank u so much! Next time nak naik MAS... Patut la 1st class best cabin in the world.. ;)

 Ok.. Back to my story.. 1st place setiba nya di Istanbul, saya ke Topkappi place.. Tempat yg cantik.. Wajib pergi!! Di sini la dpt lihat tongkat Nabi Musa, pedang Rasullulah, footprint Rasullulah, pancur emas pun ada, hajarul aswad yg digantikan pd zaman Othmaniah.. Ehh!! Mcm-mcm peninggalan Nabi Muhammad, Nabi Musa, Nabi Yahya, Nabi Ibrahim.. Kata nya itu yg asli.. dalam bahagian peninggalan Rasulullah, tidak dibenarkan tangkap gambar.. Mintak maaf la ya... tak ada gambar.. Selain peninggalan sejarah Rasulullah seperti pedang dan sebagai nya, di dalam Topkapi ada bahagian yang menunjukkan bekas-bekas makanan daripada emas tulen serta juga barang kemas yang sangat cantik...

 Kami pergi musim bunga.. Sy seorg peminat bunga warna warni, tulips jangan cakap!!! Lawa sangat!!!   Jangan marah buat peminat tulip.. :) everywhere pergi dalam Istanbul, tulip merata!!! cume sedih nya tak boleh bawak balik dan kami tak jumpa pun orang jumpa tulips.. saya rasa lelaki Turkey x kan bagi perempuan bunga sebab bunga merata sangat.. bukan mcm saya, dapat roses, menjerit mcm dapat emas segunung...

 okies.. Lepas tu kami makan di sebuah restaurant dkat area blue mosque.. Ada la sup kacang.. Ok! Kacang kuda yg diblend.. Memang tak boleh telan.. Tp mencuba la.. Kat sini, starter nya memang sup kacang dengan salad + lemon.. Xde thousand island dan mayonaise ye.. Mcm mana tu nak makan.. Sy beli je roti tepi-tepi jalan..  1 lira.. Sedappp!! (Blurpp! Sedap la kalau dah lapar..)

Kami solat zohor di Blue Mosque.. Subhanallah!! Sangat teruja dengan keindahan ukiran dalam masjid tu.. Lawa sangat!!!! Ukiran seni dalam Blue Mosque ini membuat kita rasa teruja seketika.. Subhanallah.. Maha suci Allah... Dan kami sempat bergmbar di hadapan Ayasofya.. tapi tak dapat masuk kerana mengikut kata Ali (tourist guide sepanjang di Turki) kena spend a day dalam Ayasofya.. ini yang membuatkan saya akan ke Istanbul lagi untuk masuk ke Ayasofya... Ambik peluang.. Kumpul duit, datang sini ok!!! Kami teruskan perjalanan ke Bursa... Bermalam di hotel Gold Business 4 bintang ***.. thumbs up! hotel sangat cantik...

Wikipedia:
Day 2

Hye.. Dah satu malam tido di Turki.. Ok! Saya jetlag!! 4 pg sy dh bangun dan tak boleh tidur.. Dan dalam bas sy tidur sepuasnya otw nak ke Kusadasi yang mengambil masa 5 jam perjalanan.. Di Bursa, saya ke grand mosque (ulu mosque) dan green mosque.. Masjid sangat lawa ok!!!! Sangat sangat.. Kena masuk dan tangkap gambar.. Jangan lupa buat solat tahayatul masjid yaa.. Ok.. Kat grand mosque ada market.. Tp kami tak dibagi masa pun untuk bershopping.. Sy carik jugak masa utk lari ke satu dua kedai.. Sudah pasti sy masuk kedai tudung.. Tudung satin dalam 20 lira.. Woww!! Mahal!! Jangan beli! Baik beli kt Msia.. Baru berapa je!!! So, sy membatalkan niat untuk membelikan tudung satin untuk cousin sy yang kirim..


Apabila sampai di green mosque.. kena masuk green mosque.. Subhanallah!! satu lagi masjid yang sangat cantik dan sangat kukuh dan tersergam indah di atas bukit...  Kami diberi masa jalan sendiri.. Org lain semua pi kedai yg di suggest kan oleh tour guide kami.. Standard la kan kalau dh tour guide yg tunjuk, sure mahal.. Sy memberanikan diri, pergi berjalan jauh sedikit.. Yeahhh!! Saya jumpa tudung satin.. Sehelai 5 lira!! Tahu berapa saya beli?? 15 helai! Mak terkejut tengok saya pilih tudung.. Puas hati!!! Di green mosque, u all pi jalan sikit ke depan, byk kedai murah ehh.. Kene tahu meeting point je... Paling penting, please be careful.. pick pocket sangat banyak... (saya akan cerita tentang currency...)

Ok la.. Nk tido sekejap dlm bas.. Waktu sini skrg 1.49 pm, waktu Msia 6.49 pm.. Pergi restaurant utk lunch dan check in hotel untuk rest.. esok memerlukan banyak tenaga... 

*kalau pi Bursa, ada kawasan snow.. Tp kami tak pi... :'( sesiapa yang pi ke Turki, tanya pi tak tmpt main ski di Bursa wokey!

Wikipedia:

Day 3

Hi!! penat.. penat.. penat... one word dalam kepala buat masa ni.. perjalanan kali ni mengambil masa 6-7 jam.. sy pantang naik bas, saya terus ambik bantal, lelapkan mata sehingga tiba tempat yg dituju... sebab tidur sekejap, badan perlukan tenaga yang banyak.. setiap hari cakap mcm tu... hahaha.. nope.. sbnr nya masih jetlag.. beza 5 jam.. time tidur kite berubah, memang la lain jadinya... Hari ni kami ke Ephesus Ancient City... ni zaman-zama Rome Empire... peninggalan sejarah yang sangat cantik, buat saya terkesima seketika.. dengan berlatar belakangkan tumbuhan hijau dan sisa-sisa peninggalan Rome membuatkan gambar-gambar saya cantik berlatar belakang seni dunia...suhu di Kusadasi agak panas.. begitu juga di Pamukkale... Perjalanan diteruskan.. Berhenti lunch seketika.. disini saya beli la strawberi.. 5 biji 5 lira.. ayooo mahal sangat! tapi kerana teringin rasa strawberi Turki yang dikatakan sangat manis, saya beli juga la.. tp menghampakan kerana rasa nya tawar.. bluueekkk!!!

Perjalanan diteruskan ke destinasi terakhir pada hari ini... melihat satu ciptaan Tuhan yang sangat cantik dan unik.. Pamukkale Hot Spring..  Menurut Ali, sebenarnya itu adalah sodium bikarbonat.. melihat dari jauh seperti snow tapi bukan ya.. sungguh cantik... Pammukale menjadi salah sebuah tempat world heritage.. Subhanallah... cantik yang teramat tetapi malang nya air didalam kelopak banyak telah kering, hanya tinggal beberapa kelopak sahaja.. Kami bermalam di Tripolis Hotel 4 stars.. dari hotel boleh nampak Pammukale dan juga gunung ganang yang diselaputi salji.. cantik sungguh.. ok.. time utk tidur.. kerana perjalanan esok mengambil masa 12 jam ke Cappudicia... 

Wikipedia:

Day 4

dah berapa malam kat Turki ni... wahh.. dah lupa.. ye la.. dah jadi orang Turki.. kekeke.. nope.. joking! perjalanan diterus kan.. kami berhenti di Konya untuk melihat Mevlana Mausoleum.. In the museum, there are properties belonging to Mevlana and other dervishes as well as valuable samples of hand-painted kerchiefs, hand writings and etc.. kat sini juga lah, boleh lihat tulips yang sangat banyak dan sangat cantik.. dan di sini juga la..... tak de pape... kekkeke.. saje je... 

Teruskan jajahan ke Sultanhani caravanserai.. kat sini saya blur.. kenapa la dia bawak ke sini... setakat bangunan sebiji.. ada sentimental value kot.. sebab saya lebih tidur je dr dengar Ali bercakap kat depan... saya panggil baganserai.. hahaha... teruskan perjalanan dan dinner di hotel.. Avrasya Hotel... Hotel ni kecik tp kena stay 2 malam.. hotel besar 1 malam jek.. huhuhu... 4 stars... Good nyte!!!

Wikipedia:

Day 5

Pagi ni siapa yang ingin naik hot air balloon boleh pergi, sapa tak mau duk je hotel.. memandangkan cost naik hot air balloon untuk seorang adalah 220USD, so saya lupakan sahaja la... mak pun tak nak naik.. dan saya fikir nanti saya ke turki lagi, saya dapat naik dengan husband saya.. (berangan lebih!! banyak duit!!!)

kawasan di Cappudicia ni sangat cantik.. batu-batuan yang unik... memandangkan banyak tempat yang perlu dilawati, maka di Cappudicia, kami spend 2 nights.. Tempat pertama yang dilawati adalah Goreme Open air Museum..  tmpt nya sangat unik.. memang tak kan ada la kat Malaysia ni.. tp kan yang takutnya disetiap bilik-bilik dalam batu ni, banyak tanda salib.. so saya tak nak la masuk, tak kene sampuk.. saya prefer duk luar, tangkap gmbr dari luar.. mak tak naik sampai atas.. tak larat wowww.. tinggi.... ha.. kat sini juga la saya beli ice cream turki yang sangat sedap.. kat Malaysia cuma ada kat Bukit Bintang, kalau rasa tak dapat pi turki, pi la BB, rasa la ice cream nya.. seriously sangat sedap... tp kat Turki lagi mahal dr Malaysia.. ciss.. kat Malaysia jual cume RM5 je... kat Turki leepas convert rm10... mesti semua terbayang mcm mana kan ice cream nya.. tgk istanbul aku datang, lisa makan ice cream kan? ha.. mcm tu la ice cream nya.. ice cream dalam contong... hahahaha...

Seterusnya, saya ke underground city of kaymakli.. Subhanallah!! tak sangka dalam gunung ganang, bukit-bukau, terdapat 8 tingkat tempat tinggal di bawah tanah... cukup mencabar.. terfikir sejenak, betapa hebat nya ciptaan Allah.. manusia boleh hidup di bawah tanah... bagaimana dengan oxigen nya.. fuuhh.. byk perkara berlegar dalam fikiran saya.. maha suci Allah.. menciptakan sesuatu yang tiada tolok bandingan... paling menakutkan apabila melalui lubang-lubang kecil yang hanya boleh memuatkan satu badan dan terpaksa tunduk untuk berjalan... memang mencabar! kalah masuk survivor tau... :) 

kami meneruskan perjalanan ke Pasabag Valley dan Uchisar Village.. hanya 10 minit untuk bergambar sahaja.. pemandangan yang cantik... :) dan akhir nya pulang ke hotel untuk program esok!!!

wikipedia:

Day 6

Hari ni satu tempat je pergi... Melihat Kamal Atartuk Mausoleum.. yang pelik nya kan, nak masuk kawasan Kamal Atartuk ni kena pemeriksaan yang rapi.. Pi makam Rasulullah pun tak de seperti ke kubur kamal atartuk... errmm.. kata nya takut orang curi mayat kamal atartuk.. siapa la nak curi.. kalau jasad Rasulullah tu, pasti ramai yang berebut, ini kamal atartuk.. seorang muslim yang mengamalkan dasar sekular.. mati tak diterima bumi.. tak ada siapa nak nya... dalam kawasan kubur kamal atartuk ni, tak kan lihat sepotong ayat quran pun... errm.. wallahualam.. tak tahu la... yang ada anjing kesayangan atartuk yang telah diawet... 

Selesai di Ankara melawat pak Atartuk, kami teruskan ke Bolu.. Bolu kawasan yang paling sejuk sangat sepanjang percutian ini.. fuuhh.. suhu nya.. perghhh!! sampai negatif.. menggigil sangat... terletak di kawasan gunung.. memang rasa winter la.. kalau winter season, boleh mencecah -17c... ya Allah... keluar dari bas, kaki menggeletar je.. paling best bila cakap keluar asap dari mulut.. haha.. mcm org jakun sungguh... malam ni tido di Koru Hotel.. 4 stars! besttt!!!! tingkap bukak sikit je ni.. sebab angin luar sejuk sangat!!!! grr.. nyte!

wikipedia:



Day 7

Wahh.. dah hari ke-7.. cepat nya!!! nak duduk Turki.. Turki bestt!! tapi tak selamat... pagi ni pulang semula ke Istanbul.. ini lah masa yang dinanti-nantikan... bertolak pagi tetapi jem yang teruk di bridge dari Asia ke Europe menyebabkan saya merasa marah!! arghh.. ini pertama kali duit tak guna untuk shopping.. hahaha.. mcm banyak sangat bawak.. yes.. since 1st day sampai, saya tak beli apa-apa lagi.. kerana tiada tempat shopping souvenir.. ada pun mahal sangat..

akhirnya lokasi pertama ada la spice market.. bercakap tentang spice market, di sini adalah sesuai untuk membeli manisan spt turkish delight, cotton candy, apple tea, dan berjenis-jenis tea lagi.. di Spice market saya teman mak beli barang, saya masih tak dapat lagi barang yang saya nak..

Seterusnya kami ke Grand Bazaar.. tempat yang sangat dinantikan.. di sini ada 4000 kedai.. anda kena alert pintu mana masuk dan pintu mana keluar.. ingatan kena kuat ketika ini.. risau tak jumpa gate 1.. kat sini ada 16 gate.. wahh.. boleh menyasau ni... hahahhaa...di sini juga adalah tempat paling sesuai untuk anda bershopping.. tp diingatkan tawar mesti 30-70%... diaorang ni kelentong banyak... saya beli dress.. dari 170 lira, saya dapat 100 lira... kena mulut manis, kalau tak cukup manis, kena makan candy cotton banyak-banyak kat sana kasi manis untuk bargain.. hihihi.. Alhamdulillah.. di sini lah saya dapat membeli barang-barang saya dan juga souvenir buat kawan-kawan dan saudara mara saya... bestt!! semua terkejut tgk saya naik bas... satu beg besar penuh.. ditambah satu paper bag.. semua kata hjr senyum sampai ke telinga.. mana tak nya, saya dapat jubah yang saya nak sangat walaupun mahal harga nya tapi saya berpuas hati.. Alhamdulillah lepas ni boleh la berjubah je kan.. weee... :)

Seterusnya kami terus ke hotel... di Grand Anka Hotel.. Istanbul sejuk sangat.. best... dah.. dah.. saya nak pack barang.. esok nak naik Bosphorus Boat n pulang ke Malaysia...

wikipedia:

Day 8

last day in Turkey.. oh tidakk!! saya berdoa supaya saya duduk di bumi yang sangat cantik ni!!!  kami check out dari hotel dan terus ke jeti untuk naik Bosphorus Boat.. best sangat!! cantik melihat pemandangan bumi Allah ini... tak terkata... dan apa ingin saya katakan di sini, sila pakai baju tebal-tebal kerana terlalu sejuk!!! sampai cramped tangan saya... hari ni birthday Aunty Katy, so kami celebrate bday aunty Katy dalam boat.. nanti saya upload video..

Kami dh kat airport... dan selamat tinggal bumi Turki... akan ku sampai suatu hari nanti lagi.... 

Gula-gula Istanbul!!! (gula-gula dalam bahasa turki.. Bye-bye dalam english)

Tips:
1. Tukar duit Malaysia ke USD.. setibanya di airport, cari money changer.. tukar di airport.. dengar pesana saya, jangan tukar luar airport sebab money changer susah nak cari.. dengar nasihat saya ya....

2. Perlukan internet? tak payah beli simcard sana sebab terlalu mahal.. korang pun bukan nak 24 hours online kan?? baik tak payah holiday kalau nak main internet.. tapi jangan risau, dalam bas persiaran ada internet.. laju!! boleh dikatakan semua bas ekspress di turki ada internet.. dan hotel nya juga semua ada wifi.. tak perlu risau la... boleh wassap wassap orang di Malaysia.. dalam bas tu kena mintak.. kalau senyap, diaorang pun senyap la..

3. Tudung satin yang lawa adalah di Green Mosque.. sebelah silk shop.. saya tak masuk silk shop tu, bukan nak membeli pun kat situ.. mahal sangat.. saya beli kat kedai tepi-tepi jalan.. kat situ, design satin sangat lawa.. boleh beli kat situ.. tawar habis-habisan tau!! di Istanbul, tudung satin banyak pattern untuk warga veteran.. kalau orang muda mcm saya, kikikiki.. tak suka punye... haha...

4. souvenir beli lah di Grand Bazaar... Grand Bazaar semua ada.. pandai tak pandai menawar je... kalau nak tshirt murah, beli je kat luar grand bazaar yang orang angkut-angkut.. ha..itu cume 5 lira je.. kalau kat dalam 10 lira..

5. Kena pakai moisturizer kat kulit muka.. muka jadi kering sebab sejuk.. kaki pun kena pakai lotion.. kalau tak fuuh.. sedih mcm kaki saya...

6. kena makan ice cream yang boleh baling-baling tu!! rugi besar sampai turki tak makan ice cream tu.. ice cream yang sangat sedap walaupun mahal!!!

7. nak kulit cantik?? minum la fresh orang yang tiada campuran gula dan air.. banyak jual kat sana.. perghh.. secawan 6 biji orange, kalau manis, manis la.. kalau masam, masam la... masam nya!! demi kulit nak kasi vit c!! habiskannn!!! 

8. dress yang perempuan turki pakai?? ohh... itu kat grand bazaar... tanya orang kedai kat situ, kat mana boleh dapat kan dress tu, nnt dia akan tunjukkan.. senang je dari Gate 1.. ha... sesiap nak kahwin dan memang nak carik cadar, beli la kat Grand Bazaar.. lawa sangat!!! kat Malaysia mahu rm3k-4k... serius... tp kat sana lepas convert rm500 je...

9. nak tanya lagi???tinggalkan comment nanti saya jawab la sebab sy pun tak tahu nak tulis ape lagi.. nantikan special video dari bumi Turki... 

Bye!!!


Dengar ni tau!! best.. saya beli cd nya di Turki.. Instrumental yang menusuk ke jiwa.... dalam bas, fikirkan sesuatu, berjurai terus airmata emas ni.. kekeke...

12 comments :

amar_arifin said...

salam...
saya nak kmu listkan everthing bout cost..lei x??
i,m just curious bout it..tq..

# i,m quite understand ur word "I am in learning process to have a quite life.."

Nusaybah Mohd Asri said...

Assalamualaikum sis, nak tanya range harga tudung satin berapa lira? Dan yg sis masuk di kedai2 tepi jalan tu, di green mosque lah kan? Maksud saya, utk beli tudung satin mmg di green mosque ye?

HAJAR said...

Salam Nusaybah..

Yup.. Kalau nak beli tudung satin lawa-lawa beli dkat green mosque.. Di Istanbul susah nak carik n design sama.. Tp dekat green mosque, memang lawa-lawa.. Sy carik dekat market kt istanbul, (lupa nama) payah sangat... L

Mama.. said...

salam, nape takde gambar ye.. saya teringin sgt nak tgk gambar2 awak kat sana & hasil yg dishopping..boleh share?

HAJAR said...

Salam.. Maaf kak.. Saya dah delete semua gmbr.. Sy xde beli pape.. Sana mahal... Sy hanya guna buat makan n beli souvenirs.. Sy bawak balik duit lira balik msia.. Serius sy katakan, akak kalau ada duit lebih, pergi la sana.. Akak rasa sana tmpt yg terlalu cantik.. Tak tergambar..

FAUZIAH AZIZ said...

ASSALAMUALAIKUM..
In Sya Allah Saya nak pi Istanbul hujung minggu ini.Memang aim nak beli scarf..kat Istanbul tak de ke jual scarf..kena pergi ke Bursa ke?
Terima kasih.

FAUZIAH AZIZ said...
This comment has been removed by the author.
Wan Aziah Alia said...

Assalamualaikum, saya Alia. Selamat Berkenalan. Cik Hajar pegi turki guna pakej apa ye ?

oyen said...

assalamualaikum sis.sis pergi istanbul ni bulan 4 ye ? time spring? boleh akak cdg kn pakaian ape yg sesuai . maksud saya perlu ke pakai sweater? suhu kat sana macam mna ye?

HAJAR said...

Waalaikumusalam.
Yup.. tgh spring... better bawak sbb istanbul sejuk.. bolu pun sgt sejuk.. ephasus city panas..

Fiza Ariff said...

bestnya, baru balik dari turki.

jemput singgah blog, masih newbie la..hek2.

pijaremp.blogspot.com

HanNis SaNia said...

ala tak de picture di instanbul ke??