Sunday, January 29, 2012

“Lelaki ibarat pemburu… Wanita adalah buruan nya… Wahai Wanita, jadilah buruan yang apabila dikejar oleh pemburu, lagi jauh dia melarikan diri… maka, apabila si pemburu berjaya mendapatkannya, maka ia akan dihargai keranap kepayahan nya untuk mendapatkan buruan nya… Janganlah jadi buruan yang apabila diburu, dia hanya menyerah diri kepada si pemburu nya… kelak, tak mustahil si pemburu akan buangnya satu hari nanti kerana bagi nya amat mudah untuk mendapatkan dan amat mudahlah bagi nya untuk meninggalkan……..”

Friday, January 27, 2012

Teka Teki

Sesiapa yang boleh jawab teka teki ni, I will give u 1 box of chocolate...

Ada seekor emak penyu, yang bertelur 100 biji telur penyu di Rantau Panjang.. selepas itu, mak penyu pesan kepada telur-telur penyu, apabila 10 tahun pergilah beramai-ramai ke US..

10 tahun kemudian... beramai-ramai lah anak-anak penyu ini ke US untuk bertemu emak mereka.. setelah berjumpa dan berpelukan dengan emak penyu, emak penyu berasa musykil kerana anak-anak nya berkurangan seramai 4 ekor....

soalan nya, apakah telah terjadi dengan 4 ekor anak penyu itu???

Untuk menjawab, sila click butang comment... jawapan yang betul, hajar akan post chocolate untuk dia.. (within Malaysia je) kalau luar negara, tuntut balik Malaysia... Boleh menjawab sehingga hari ahad ham 11.59 malam 59 saat... dan Isnin akan diberi jawapan nya.. Kepada yang betul menjawab, saya akan contact anda untuk mendapatkan address... :)

Terbuka kepada semua pembaca blog saya kecuali warga kerja KENANGA CURVE...Korang dah tahu jawapan!!

Wednesday, January 25, 2012

Mari Berzikir di Pagi Hari..

25 Health Benefits of Lemons

Lemon is one of those super foods with a myriad health and cosmetic benefits. There are few persons for whom it is an allergen, so make sure you are not allergic to this natural product, before you start enjoying the many benefits.

1. Lemon being a citrus fruit, fights against infection. It helps in production of WBC's and antibodies in blood which attacks the invading microorganism and prevents infection.

2. Lemon is an antioxidant which deactivates the free radicals preventing many dangerous diseases like stroke, cardiovascular diseases and cancers.

3. Lemon lowers blood pressure and increases the levels of HDL (good cholesterol) .

4
. Lemon is found to be anti-carcinogenic which lower the rates of colon, prostate, and breast cancer.They prevent faulty metabolism in the cell, which can predispose a cell to becoming carcinogenic.Also blocks the formation of nitrosamines in the gut.

5. Lemon juice is said to give a glow to the skin.

6.
A few drops of lemon juice in hot water are believed to clear the digestive system and purify liver as well.

7. The skin of lemon dried under the sun and then ground to make powder can be applied to the hair for a few minutes before bath which relieves head ache and cools the body.

8. Applying lemon juice to acne dries the existing ones and prevents from getting more.

9. Lemon juice acts as a natural hair lightner and skin bleach which reduces the pigment melanin and prevents the risk of chemical allergic reactions which is common with hair dyes and bleaches.

10. Lemon juice is given to relieve gingivitis, stomatitis, and inflammation of the tongue.

11. Lemon juice is given to prevent common cold.

12.
Lemon juice is given to prevent or treat urinary tract infection and gonorrhea.

13. Lemon juice is applied to the sites of bites and stings of certain insects to relieve its poison and pain.

14.
Lemon juice relieves colic pain and gastric problems.

15. Lemon juice soothes the dry skin when applied with little glycerin.

16. Lemon juice used for marinating seafood or meat kills bacteria and other organisms present in them, thereby prevents many gastro-intestinal tract infections.

17. Lemon juice with a pinch of salt (warm) every morning lowers cholesterol levels and brings down your weight.

18.
Lemon juice is the best drink to prevent dehydration and shock in case of diarrhea.

19. Lemon juice can also be used as a mouthwash. It removes plaque, whitens the teeth and strengthens the enamel.

20.
A table spoon on thick lemon syrup everyday relieves asthma.

21. Lemon juice relieves chilblains and itchy skin.

22.
Gargling lemon juice relieves throat infection and also used as a treatment for diphtheria.

23. Lemon juice is an excellent treatment for dandruff and greasy hair.

24.
Lemon applied over the face removes wrinkles and keeps you young.

25. Lemon juice helps to prevent and cure osteoarthritis.

FROM THE SHADOW OF A TREE TO THE SHADOW OF ISLAM

Taif is a fertile green area around Mecca in Saudi Arabia. It has plenty of fruit gardens and a pleasant climate.

The people of the tribe of Bani Sakeef used to relax under the shadow of fruit trees in the Taif area. From the travellers of Mecca passing by, they used to hear reports about the mission of Prophet Muhammad (s). They came to learn from them how truthful, trustworthy and kind the Prophet of Islam was. They also came to know that among women Hazrat Khadija, the Prophet's wife and among the men Imam Ali (a) - the Prophet's cousin and son-in-law were the first to declare faith and accept Islam.

They were also informed that the followers of the Prophet were still very few. That majority of the people from the tribe of Quraish did not yet accept Islam and were opposing the spread of the religion. They had even offered Prophet Muhammad (s) bribes of large sums of money and high post if he would stop preaching against idol worship.

One day when the people were resting under the shadow of fruit trees, they received news that Abu Talib, his uncle had come and told the Prophet "O my Nephew! the leaders of Quarish say that whatever wealth you demand they are willing to give provided you abandon the teaching of Islam."

The Quraish tried again by sending Ataba to persuade the Prophet and offered everything that he would wish to have. In reply the Prophet recited this verse from the Holy Qur'an:

"Say: I am only a man like you, it is revealed unto me that your God is but one God. Therefore, whoever desires to meet his Lord, he should do good deeds, and not join any one in the service of his Lord."

Ataba was very moved to hear this and returned to the Quraish saying, "From Muhammad (s) I have heard words which did not at all sound like a poem nor witchcraft"! He advised the Quraish to leave him on his own and added: "Muhammad grew up among you and has always been most trustworthy and of good character. Now that he has come out with a message of one God, it is not fair to accuse him of witchcraft or lying. Do not molest him and let us see what will happen!"

Thus the Prophet of Islam went on preaching the message of one God and persuaded people to abandon the worship of Idols. On the other hand, the people of Quraish continued to interfere and oppress him and the new followers of Islam.

They asked everyone to boycott and not to have any dealings with them. They wrote the following orders on the skin of a sheep and hung it on the door of Ka'aba in Mecca.

"Do not buy or sell to Muslims."

"Do not salute the Muslims nor speak to them."

"Do not give or take daughters in marriage from any Muslim. Do not have any dealing with them."

Thus the people of Quraish went on oppressing and torturing the Prophet and his followers. They would throw dirt on him when he walked on the streets of Mecca.

One day Prophet Muhammad (s) secretly went out of Taif to convey the message of Islam to the people there. But the leaders of that place laughed and jeered at the Prophet. They were always intoxicated by drinking wine made from the grapes. The Prophet was persuading them to leave this bad habit and was saying that drinking wine has no benefit, it makes man senseless, it badly affects health and more so, it draws man far away from God.

That day, the Prophet having conveyed to the people of Taif what he wished to about Islam, decided to return to Mecca. But on the way the children threw stones and laughed at him, When he managed to be rid of them, he took shelter and rested under the shadow of a grape tree. He raised his face toward the sky and said:

"Oh God! I complain to Thee for my inability."

"Oh God! I pray to Thee to lead these people to the right path."

"Oh God! You are the Forgiver and Kind".

Incidentally Atba and his brother Shaiba were in the same garden. On hearing this prayer of the Prophet, they felt sorry.

They called their servant Adas and gave him a plate full of sweet grapes and asked him to deliver them to the Prophet so that he may recover from fatigue.

Adas took the plate of grapes and presented it to the Prophet. Before he started eating the grapes, the Prophet said "Bismillah" (in the name of one God).

Adas was an Iraqi Arab. On hearing this, he began to wonder and asked what are these words. "I have never heard them before!"

Prophet Muhammad (s) asked, "Where are you from?"

Adas replied, "I have come from Nainawa" (a region in Iraq presently known as Kerbala.

The Prophet asked, "Have you heard of the Prophet Yunus?"

Adas said, "Yes! Yunus was a Prophet. But why have you mentioned his name to me?"

The Prophet replied, "I, like Yunus, also am a Prophet and have come from the One God for the guidance of mankind."

Adas had already heard before of the truthfulness and trustworthiness of Prophet Muhammad (s). Now he became attracted towards him because of his kindness and good character. With tearful eyes he said: "Oh Muhammad I put my faith in your Prophethood, because no one would be willing to face such torture and trouble unless he was on the right path and had come to lead others on the path!"

This is how Adas, a pagan unbelieving Arab accepted the religion of Islam whilst under the shadow of a grape tree and joined the Islamic brotherhood.

Thus Islam spread gradually, not with compulsion or at the point of a sword, but through noble character and kindness of Prophet Muhammad (s).

10 JENIS SOLAT YANG TIDAK DITERIMA OLEH ALLAH S.W.T

Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya." (Tabyinul Mahaarim)

Rasulullah S.A.W telah bersabda bahwa : "10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.

2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.

4. Orang lelaki yang melarikan diri.

5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).

6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.

7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.

8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.

9. Orang-orang yang suka makan riba'.

10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar."

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : "Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S.W.T dan jauh dari Allah."

Hassan r.a berkata : "Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk."

NASI AMBENG


Nasi ambeng adalah makanan tradisi orang Jawa dan sangat popular di Malaysia... Kebiasaan nya nasi ambeng dibuat ketika ada majlis kenduri.. Nasi ambeng dihidangkan di atas dulang besar dengan nasi bercampur pelbagai lauk... Satu dulang kebiasaan nya untuk 4 orang... Tuan rumah akan menyediakan surat khabar bersama daun pisang dan berikat dengan plastik... Mereka yang datang kenduri hanya menjamah kuih-muih yang disediakan... manakala nasi ambeng akan dibahagi samarata dan diletak dalam daun pisang yang disediakan oleh tuan rumah untuk dibawa balik dan makan bersama keluarga....

Lauk-lauk yang disediakan dalam satu dulang adalah, nasi putih, seekor ayam masak kicap @ goreng @ osek, sambal suhun goreng, mee goreng, serunding kelapa, tempe goreng, tauhu, ikan masin bulu ayam, dan kacang.. lauk-lauk ini adalah yang basic... kita boleh tambah dengan lauk-lauk lain.. jangan pelik ya.. nasi ambeng memang tak ada kuah... tapi sangat sedap... dan sangat mudah untuk dibuat..

Perlu saya ingatkan disini, nasi ambeng yang dijual di pasar malam di KL, totally different dengan orang jawa punye.. seriously! Nasi ambeng orang Jawa buat sangat sedap! susah la nak carik yang sedap kat KL ni kecuali Mak Eton je buat sedap.. Siapa Mak Eton?? Mak saya la......

So sesiapa rasa nak makan nasi ambeng tunggu lah rumah saya buat kenduri ya! hihihi....

Post-2012

Alhamdulillah... Satu per satu azam saya ada perubahan tapi ada jugak yang tak ada perubahan... perlahan-lahan... jauh lagi perjalanan 2012....



Kita mulakan dari segi melabuhkan tudung.. Alhamdulillah.. bermula nya tahun baru, saya dah berjaya melabuhkan tudung saya... Syukur.. Syukur.. Syukur... Ya Allah.. betul orang kata, bila kita menjaga aurat kita, hati kita pun sentiasa jadi tenang.. Alhamdulillah saya dapat rasakan semua ini... Ada satu cerita yang ingin saya kongsikan...Ini berlaku pada saya, saya bukan seorang yang sosial tetapi kerana pemakaian saya yang lepas, saya di'judge' seorang yang sangat sosial... sedih jugak.. Manusia judge seseorang bukan dari sikap nya dahulu tetapi dari pemakaian nya dahulu...Bila saya fikir-fikir balik, kenapa saya dulu pakai tudung yang tidak menutupi dada, sedangkan diri saya hanya untuk yang layak je.. rasa kesal dalam hati... ya Allah.. tak terhitung betapa banyak nya dosa saya.. bagus nya facebook ni sebenarnya.. beberapa kawan FB saya yang memberi saya inspirasi dan mengajar saya untuk menjaga aurat... antara nya, Haneem Hasnan, Wani Twin, Aini Noraini, Raihan Farhanah, Bintang Hatiku, dan ramai lagi.. tak tersebut.. Alhamdulillah, gambar-gambar yang mereka letak di FB memberi saya inspirasi untuk melabuhkan tudung.. Allah memberi saya jalan dan memberi saya peluang untuk perbetulkan segala kesilapan.. Cuba bayangkan kalau hati dah keras, Nauzubillah.... perubahan tidak berlaku secara mendadak tetapi step by step.. InsyaAllah.. saya selesa bertudung seperti di gambar entry saya sebelum ni.. Labuh dan juga bergaya.. siapa kata bertudung dibawah paras dada tak boleh bergaya??? elok je kan saya bertudung macam tuh... dulu kalau boleh nak pakai baju betul-betul menutupi tubuh sehingga menampakkan susuk tubuh badan... tapi bila saya fikir balik, apalah makna memakai lengan panjang tetapi ketat... tak de beza nya dengan wanita yang pakai skirt pendek dan sleeveless... sama je... saya dah buang sebahagian baju-baju sarung nangka saya.. saya cuba melatih diri saya dari sekarang.. Jadi lepas kahwin, saya tak nak suami saya ke neraka kerana saya... Sesungguhnya syurga itu dibawah tapak kaki suami bagi seorang wanita dan dibawah tapak kaki ibu bagi seorang lelaki... Semoga saya mampu menjaga suami saya daripada dibaling ke api neraka.. Nauzubillah.. takutnya....



Kedua, kerja.. Ya.. saya ada apply beberapa tempat kerja... Malangnya, masih tiada berita untuk interview.. InsyaAllah saya akan bekerja keras selepas ini untuk mendapat kerja lebih baik... :) atau u all ada kerja kosong untuk saya tak????? hihihi...



Ketiga, oohh tiiddaakk!! cakap kuat!! masih lagi.. hahaha.. kenapa sukar sangat untuk bercakap perlahan... InsyaAllah... baru 5% je berjaya.. dimanakah 95% lagi wahai Hajar??? usaha tangga kejayaan!! Ajaaa!!!



Lastly, errrmm... no comment.... sampai sekarang saya masih tak keluar dengan lelaki.... mungkin u all ada calon untuk saya??? hahaha.. ada tak??? Just kidding! InsyaAllah... sampai lah nanti seru.. hihihi...



Untuk my sisters, kak num n akak, dun worry la ok.. hajar bukan tak laku pun.. cume tak jumpe yang tak berkenan di hati.. hihihihi...



Ok lah.. Jumpa di next entry!

Monday, January 23, 2012

Dear Alinda n Md Nor,

Congratulation to you two, i wish you a life of happiness, cheer, love, laughs, and good times. Marrige is a special thing and you two deserve each other. If bad-times come, you will pull through!!! I wish you all the happiness in the world!!






Sunday, January 22, 2012

Kenduri oh Kenduri...

Kali ni kita cerita pasal kenduri... This week balik kampung ada kenduri di rumah Mak Ode sebab ada kenduri aqiqah cucu Mak Ode... Rumah Mak Ode ni selang 2 belah rumah je dari rumah Hajar... Tapi kenduri kali ni lain daripada yang lain.. kebiasaan nya kami buat nasi ambeng...sangat sedap ok.. tapi kali ni perasaan hampa yang teramat... tak ada nasi ambeng di ganti dengan nasi beryani.. aiseeyh man! balik kampung dengan hati gumbira nak makan nasi ambeng, kali ni boleh pulak ler tak de... kenduri kali ni, Mak Ode tumbang seekor lembu n seekor kambing... dan apa telah terjadi pada lembu??? haha.. lembu telah dibuat sup gearbox.... TERBAIKK!! dan kambing nya.... kambing telah selamat digolek kan...




Ini lah dia kambing yang selamat di golekkan... pergh! mantap! bercicah kuah black pepper.... (psst: darah naik ok lepas tuh... senoneng satu malam kepala ku!)





Kebiasaan nya apabila kenduri, kami selalu makan berhidang di dalam rumah tapi kali ni bagi memudahkan sesi kemas-mengemas, Mak Ode mendirikan khemah.. Seperti sebelum ini dilakukan di rumah Mak, apabila kak Num menggolekkan 2 ekor kambing...kami prefer mendirikan khemah.. memang mudah ya.... orang-orang muda dah tak ada untuk mengemas... kekekke...semua nya duk berborak sahaja.. isk isk isk... me??? termasuk lah geng borak ni...


dah macam warung 69 je daku lihat... haiiisshh.. yang pasti satu meja tu tengah sibuk meningkatkan kolesterol dalam badan...





Kalau ada kenduri, budak-budak la paling happy... ala Hajar... macam la kau tak macam tu dulu.. lagi teruk!!! hahaha.. Budak-budak ni mula la.. orang sibuk rewang, diaorg pun rewang jugak.. main makcik-makcik la... kahwin-kahwin la.. jual-jual la... ehh... tapi menyingkap cerita lama ni kan, dulu kiteorg suka main police entry... hahhaa.. malam-malam buta kau! sebaik tak kene sorok dek hantu... berkubang?? dah biasa dah belakang rumah Atok tuh... selalu sangat berkubang masa kecik-kecik.. tahu tak berkubang tu ape??? berkubang tu macam badak air tu.. ha.. dulu kiteorg tu sebijik macam badak air tuh.. kelakar nya.... back to our story....





ini entah main plak ni...ok... dah dapat tangkap.. main makcik-makcik.. standard la tuh.. Narissa, Najihah, Aishah mesti jadi makcik-makcik, Fariz jadi pakcik n Faiz jadi anak.. hahaha.. Hebat Cik Hajar boleh agak!





Ada Jawa, sesi penyediaan makanan dari pagi sampai la ke malam.. memandangkan rumah kami sebelah menyebelah, so, penyediaan dimulakan dari breakfast, lunch dan dinner... itu best nya orang Jawa... so the whole day u can spend ur time with ur cousins.. seriously! eat together, gossip together! hahaha..





Orang atas ni?? dia ada High Blood Pressure... tapi makan kambing sampai lupa penyakitnya...





Pergh!!! macam orang puteh.. makan kambing half cooked! tapi terbaik!





Inilah orang-orang kuat Majlis yang sibuk menyediakan nasi beryani...








Keadaan di tengahari.. Masing-masing sibuk menyediakan tempat, makanan dan tak lupa juga berborak ya...





Sesi rehat pulak.. penat tu dari pagi!!!





Menjelang malam pula, waktu yang dinanti-nantikan... Kenduri... Kami akan berbaju kurung @ berjubah untuk ke rumah Mak Ode... bagi menyediakan persiapan terakhir...





Inilah dia group gossip.. sila cari yang mana satu kah Hajar?? ooppss.. lupa.. semua masih single kecuali tudung purple-pink tuh... tu dah anak 4.. so tak perlu la nak usha... kalau rasa nak kene pelangkung dengan Abg Ipar saya, cube la tackle.. haha!





Ini sesi tukar orang nama nya... Tadi Far yang tangkap gambar, yang ini Noly pulak.. haiii... Noly ... macam mana boleh gegar... tak ikhlas ehhhh.. hihihi.. *kidding*





Selepas kenduri selesai, masing-masing mengambil position masing-masing.. mengemas segala nya.... dan selepas itu bersurai la kami semua dan berjumpa di next kenduri!!!

Tuesday, January 17, 2012

Tempat Terkotor Di Dunia...

Mungkin Setiap orang mengimpikan tempat aman, selamat dan bersih untuk meneruskan survival hidup di dunia ini. Didalam lingkungan Negara kita mungkin persoalan diatas mempunyai jawapannya. Tetapi tahukah anda dunia ini sudah jauh binasa dan mungkin tidak dapat diselamatkan lagi….

1) Chernobyl, Ukraine



Bandar Chernobyl terkenal dengan letupan Reaktor Nuklear pada tahun 80an yang menyebabkan radiasi tersebar ratusan kilometer malah 100 kali lebih besar dari kesan Bom Atom di Hiroshima & Nagasaki. Dengan kepadatan penduduk 135 000 orang keseluruhan kota Chernobyl telah di kuarantin sehingga kini setelah puluhan tahun masih lagi terdapat “zon berbahaya” seluas 19batu persegi, di mana tidak ada satu kehidupan yang berada disana.

2)Dzerzinsk, Russia



Dzerzinsk mempunyai populasi 300 000 orang dan ianya hasil dari pencemaran “Senjata Kimia” Perang Dingin antara US dan USSR, Bandar ini merupakan tempat Pengilangan & simpanan terbesar Senjata Kimia Tentera USSR. Toxic kimia merebak keseluruh system pengairan menyebabkan kadar kematian yang tinggi dihadapi penduduk Dzerzinsk



3) Linfen, China
Linfen China bukanlah satu-satunya Bandar yang terkotor di China, Perlombogan Arang Batu adalah aktiviti utama di Bandar ini. menyebabkan sulfur dioksida & Carbon Monoxide tersebar diudara, kabus perang adalah permandangn biasa bg Linfen. Ianya juga banyak memberi efek terhadap pencemaran Air di bandar ini.

4) Mailuu-Suu, Kyrgyzstan
Bandar Mailuu-Suu, Kyrgyzstan sering dilanda mala-petaka. Ianya merupakan salah satu tempat pemprosesan Uranium terbesar di dunia. Pembuatan Bom Atom adalah tujuan kepada perlombongan Uranium ini, setiap tahun hampir 1.96 juta cubic meter hasil perlombongan sisa radioaktif.

5) Norlisk, Russia


Bandar Norlisk, Russia pusat perlombongan bijih besi terbesar di dunia, Bandar yang didiami puluhan ribu buruh ini hanya untuk satu tujuan iaitu bekerja melombong bijih besi. Mengikut Pertubuhan Kawalan pencemaran PBB bahan aktif yang tersebar di udara Norlisk adalah Strontium-90, Cesium-137 and lesser evils, including hydrogen sulfide.

10 Working Tips

1. Do not get into trouble


2. Aim for greater heights




3. Stay focussed on your job





4. Exercise to maintain good health




5. Practice team work



6. Rely on your trusted partner to watch your back, take your time trusting others



7. Save for your rainy days



8. Rest and relax

9. Always smile when your boss is around




10. Nothing is impossible


Beautiful Maldives....





















psst: beautiful!!!! honeymoon kat sini cun jugak kan.. wahaha..

Monday, January 16, 2012

A Gift After Hardships

The Prophet Muhammad (peace be upon him) dispatched towards the sea-shore an expedition of three hundred men, under the command of Abu Ubaidah (ra) in 8 A.H. He gave them a bag full of dates for their rations. They had been hardly out for fifteen days when they ran short of rations. In order to provide the contingent with food, Qais (ra) began buying three camels daily from his own men, to feed the Mujahideen, with a promise to pay on return to Madinah. The Amir seeing that the slaugther of camels would deprive the party of their only means of transport, prohibited him to do so. He collected the dates that had been left with each person and stored them in a bag. He would issue one date to each man as his daily ration. When Jabir (ra) later on narrated this story to the people, one of his audience inquired: "How did you manage to live upon one date only for the whole day?" He replied: "We longed even for that one date, when the whole stock was exhausted. We were on the verge of starvation. We moistened the dry tree-leaves with water and ate them." When they reached this stage, Allah had mercy on them for He always brings ease after every hardship, provided it is endured patiently. A big fish known as "Ambar" was thrown out of the sea for them. The fish was so big that they lived on it for eighteen days altogether. They also filled their satchels with the remaining portion, which lasted them right up to Madinah. When the episode was narrated to the Prophet (peace be upon him), he said: "The fish was a provision arranged for you by Allah." Source: From the book "Stories of the Sahabah" by Shaikh Muhammad Zakariyya Kandhalvi. We are Muslims today because of such sacrifices by the companions of Prophet Muhammad (peace be upon him). We should remember these events as a source of comfort whenever we too are faced with difficulties regarding practising Islam.

Sambal Telur Masak Cili Padi

Barang-barang diperlukan:

Telur
Cili padi
Bawang putih
Bawang kecil
Belacan (optional)
Garam
Gula

Cara Memasak :

Cili padi + Bawang putih + Bawang kecil + Belacan : ditumbuk lagi sedap.. tapi kalau malas, blend pun boleh la…
(kalau blend, mesti tapis ya…)

Tumis kan bahan yang ditumbuk @ di blend sehingga naik bau… dah nampak lada masak, masuk air dalam 2 ½ cawan untuk 4 biji telur, letak garam sikit kalau letak belacan, dan sedikit gula.. jangan sampai terlebih gula.. confirm tak sedap!!! kalau pekat tambah air… bile rasa dah ok, pecahkan telur… make sure jangan sampai kuning pecah ya…telur dah nampak masak, hidang!!!

Sedia untuk makan!

Disediakan oleh,
Chef Hajar….



Alahai Addin.....

Conversation between Addin and his Mom.... Btw, u're so cute Addin! cuma tak reti nak salam mama shu je kan... jaga dia!!

Addin : Ibu, tadi kan kat sekolah Athirah ajak Addin kahwin...
Ibu : Addin jawab apa??
Addin : Addin jawablah kita kecik lagi mana boleh kahwin...
Ibu : Itu je Addin jawab??
Addin : Addin cakaplah kalau kita kahwin, nanti ada anak.. Addin kecik lagi nak pegang baby..
Ibu : *speechless*

Hahaha!! Addin sangat gatal... baru 5 tahun, dah pandai dah... Mama Shu masa umur Addin tak ada pun fikir cintan cintun ni tahu tak??!! BELAJAR DULU!!!!!!!!!



Ini lah Addin.. ada rupa Dr. Faiz Khaleed tak?? hahaha! Mama Shu obsess kat Dr. Faiz Khaleed.. habis semua anak sedara macam angkasawan!

Fujifilm finepix z70 vs Toshiba Camileo s20

Semalam survey camera.. before ni beli camera yang bagi saya agak mahal, but maybe pada orang lain camera tu cheaper je... akhirnya pecah jugak.. kene pijak.. :'( so kali ni fikir balik, tak mau la beli camera mahal-mahal... so, semalaman meng"google" camera yang berkenan di hati dengan dibantu oleh seorang kawan.. terima kasih kerana sudi membantu! so, akhirnya inilah pilihan saya... ada 2 pilihan saya... cume... ada cume ya.. saya dah menyesal skrg ni... saya suka camcorder, supaya saya boleh upload video celoteh saya ni... tapi pada masa yang sama, saya suka jugak camera... supaya saya boleh bergaya di depan camera... haiisshh.... hati saya berat kepada Toshiba, tapi saya beli Fujifilm finepix... kesilapan besar yang saya lakukan di sini adalah saya tak tengok sangat specification nya... tp saya tengok bentuk n colour dia buat saya terpikat sangat... bila fikir-fikir balik, kenapa aku beli paling murah ni... ya Allah... seriously, pagi ni saya rasa menyesal yang teramat.. nak sedih pun tak guna, dah bayar pun.. tunggu barang sampai sahaja... so, saya tunjukkan la kat u all yang saya beli ni.... tak mahal pun... sebab saya bukan anak orang senang untuk beli yang mahal.. pembaziran! baik buat makn tutti frutti... yummy!


FUJIFILM FINEPIX Z70

Features:


- Super-slim metal body with vertical sliding lens cover
- 12MP sensor and Fujinon 5x Optical Zoom (36-180mm equivalent)
- NEW One Touch button for YouTube / Facebook easy web upload
- HD Recording for both stills and movies
- One-touch Movie Mode (also includes Movie Edit function)
- 2.7-inch 230k high contrast LCD screen with Microthumbnail View
- Digital Image Stabilisation- Scene Recognition Auto (SR AUTO)
- Auto Picture Rotation
- Tracking Auto Focus
- Image search function
- Li-ion rechargeable battery

Package Contents:
- Fujifilm Finepix Z70 Digital Camera
- Fujifilm Li-Ion Rechargeable Digital Camera Battery
- Battery charger
- Wrist Strap
- USB cable
- Manual & Software CD

http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/specifications/z/finepix_z70/

TOSHIBA CAMILEO S20





Features:
- Full HD resolution (1920×1080p)
- Digital still camera
- Super Slim (17mm)
- 4x digital zoom
- 5MP CMOS sensor- 3" rotating LCD screen
- HDMI- YouTube upload function & hot-key
- SDHC compatible
- Video stabilisation

Package Contents:
- Toshiba Camileo S20
- Toshiba Li-Ion Rechargeable Battery
- USB cable
- Wrist Strap
- User Guide and Software CD
- Retail Box



Psst: saya beli online.. saya tengok semua pembelian dihantar dengan betul... so saya berasa yakin untuk membeli...risau jugak kan kalau beli tapi kene tipu macam kes dapat lesung batu... huhuhu... tapi kalau dia tipu, saya tak boleh nak cakap apa-apa la... ujian Allah nama nya tu... sesiapa berminat boleh la ke blog di bawah (tempat saya beli camera fujifilm... walaupun hati kecewa nak camcorder!!!!) :-
http://cheapsales-mudah.blogspot.com

Friday, January 13, 2012

Saya dan Tutti Frutti!

Tutti frutti... Ya.. Dah macam sinonim dengan hajar.. Bila makan TF pasti ingat Hajar.. TF adalah frozen yogurt.. 10 gm = rm0.53... Mahal kan?? Tapi apakan daya... Sedap punya pasal.. Selalu hajar akan ambik 1/2kg.. Dalam rm26.50 dan habis dalam masa kurang dari 15 minit... Waahh!! Sungguh mudah untuk menghabiskan duet.. Tapi makanan, so jangan la berkira sangat.. Kalau rasa malas nak lunch tetapi perut lapar, boleh makan TF .. Memang mengenyangkan seperti saya lakukan hari ini.. Walaupun ada potluck mee rebus, tapi saya tak makan pun.. Dah selalu sangat makan mee rebus..

Perisa favourite saya? Of course la chocolate!! Chocolate sangat sedap.. Tak tahu nak describe macam mana.. Tapi memang sedap.. Kalau u all kata chocolate paling sedap, maknanya taste kite sama ya!! Boleh satu team... Ada byk flavour.. Ini yg sy ingat eh.. Vanilla, strawberry, yam.. Ape lg ekk.. Dan lain-lain la...

Topping kegemaran saya... Part ni paling best.. 1st saya akan chocolate chip... Tp chocolate chip tu berselang dengan white chocolate.. Sedap tau!! N then saya terus ke tempat fruits.. Strawberry pada saya x sedap makan dengan chocolate flavour.. Rasa masa strawberi akan spoil kan rasa chocolate yang manis dan berlemak itu ya.. So tukarlah kepada longan... Longan sangat sedap.. Tambah pula dengan blueberry lagi membuatkan TF tu sedappppp.. seterusnya tambah pulak dengan nata de coco.. Hey!! Serius! Saya tak pernah rasa nikmat makan ice cream dengan nata de coco!! Superbbb!!!!! Ditambah dengan jelly.. Ya Allah.. Nikmat nyaa... Itu sebab saya cakap saya boleh habis kurang dari 15 minit... 10 minit pun lama sangat. Hahaha...

Masa ambik jelly dan nata de coco tu pastikan u all jangan ambik air dalam nata de coco n jelly tu.. Kebanyakan TF dia tak kasi senduk yang boleh tapis air.. Nnt rugi la kot kalau dia bg senduk mcm tu kan..

Ada 3 mangkuk di TF tu.. Mangkuk orange, hijau dan pink.. Orange paling kecik, pink paling besar.. Tapi saya selalu ambik warna hijau.. Utk warna orange tu saya anggar kan dalam rm15-18 kalau penuh.. Mangkuk hijau tu dalam rm25-30 kalau penuh.. Dah pink tu dalam rm40 kot.. Kalau u all rasa nak makan sikit, jangan ambik bekas besar walaupun utk keselesaan.. Sebabnya bekas tu menambahkan berat je..

Walaupun topping saya sikit tapi saya tak pernah kene bawak rm20!! Mesti rm20 ke atas.... Saya akan TF once a week... Sedapp nyaa...

Ok lah.. Ini lah cerita saya bersama TuTti Frutti...

P/s: bila lah ada competition makan TF terbanyak.. Saya pasti orang pertama yang register!!!!


Ni kak Zai yang belanja! Sebab saya masuk ward 2010, kak Zai janji nak blanja... he he he.. Thanks my adopted mummy!!!

Thursday, January 12, 2012

Abdullah ibn Jahsh (may Allah be pleased with him) was among those who were the first to accept Islam. When the persecution of the Quraysh got severe, the Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) gave permission for his companions to emigrate to Madinah. Emigrating was not a new experience for Abdullah. He and some members of his immediate family had migrated before to Abyssinia. This time, however, his migration was on a far bigger scale. His family and relatives, men, women and children, migrated with him. In fact, his whole clan had become Muslims and accompanied him.

Abdullah's clan were not long gone when the alerted Quraysh leaders came out and made the rounds of the districts in Makkah to find out which Muslims had left and who had remained. Among these leaders were Abu Jahl and Utbah ibn Rabi'ah. Utbah looked at the houses of the Banu Jahsh through which the dusty winds were blowing. He banged on the doors and shouted: "The houses of the Banu Jahsh have become empty and are weeping for its occupants." Abdullah bin Jahsh had the most beautiful and expensive house. He sacrificed this house for the pleasure of Allah. Seeing it abandoned, Abu Jahl entered the house and took all its contents.

Later, when Abdullah ibn Jahsh heard what Abu Jahl had done to his house, he mentioned it to the Prophet, peace be upon him, who said: "Aren't you satisfied, O Abdullah, with what Allah has given you instead, a house in Paradise?"

"Yes, messenger of Allah," replied Abdullah. From that moment he never had any regret for that house and became completely satisfied with the beautiful palaces that are awaiting for him in Paradise.

Source: Partially taken from "Companions of The Prophet", Vol.1, By: Abdul Wahid Hamid.

CINTA SEORANG WANITA PART IV

Hari demi hari… Si dia meneruskan kehidupan nya dengan bekerja tanpa menghiraukan sesiapa… apa yang menggembirakan nya adalah apabila bersama keluarga nya dan juga buku-bukunya.. bermain dengan anak-anak buah nya yang masih kecil.. hari- hari nya yang sentiasa mengukir senyuman dan ceria tetapi hati nya masih lagi merana kehilangan cinta ketiga nya… apakah dosa dia sehingga dihukum sebegini sekali?? Apabila telah membenci cinta ketiganya, si cinta ketiganya datang kembali menagih cinta darinya, setelah itu ditinggalkan nya semula.. tetapi bagi dia itu hanyalah dugaan yang sangat kecil kalau dibandingkan dengan orang lain yang masih hidup tak sempurna..nampak diraut muka nya yang dia seorang yang kuat.. tetapi siapa tahu disebalik malam yang menjelma, pasti airmata nya mengalir sebelum tidur..cinta yang dirindui hilang begitu sahaja.. menunggu cinta ketiganya setahun lebih adalah menyeksakan sejak si cinta ketiga nya menjejakkan kaki di Europe..tapi malangnya, dia tidak bakal berjumpa lagi dengan cinta ketiganya.. walaupun pahit untuk ditelan, tetapi dikuatkan nya juga… mungkin ada yang terbaik untuk nya..

Rakan baiknya kerap bertanya, “minggu ni keluar dengan sesiapa tak??” tetapi jawapan yang dah kerap diberikan kepada rakan baiknya.. “tak.. duduk rumah, baca buku, tidur…” rakan baik nya kerap mengeluh dengan sikap si dia.. yang kurang bercampur lelaki.. ditanya nya lagi, “kenapa kawan lelaki kat FB kurang?”, “aku dah remove dulu atas permintaan dia..” lagi marah si rakan baik nya… “boleh tak lepas ni kalau orang ajak keluar, kau keluar?”, tapi hanya symbol smiley yang dihantar di ym rakan baik nya itu.. rakan baiknya yang cukup prihatin terhadap diri nya juga risau keadaan sahabatnya sekarang ini… bila ditanya ada tak orang yang diminati, jawapan yang diberikan ringkas “ada, tapi lelaki tu tak nak aku pun.. aku tak cukup cun la.. hihi.. “ itu saja yang direply nya.. “check mesej kat FB, ada sorang mamat ni tanya kan pasal kau..aku jawab je la…kenal la dulu… mana tahu terbuka hati…”

A.F : salam...ngah bz ke?sebenarnyea kan..cam ade nak cakap something pon kt awk..tp kalo awk free dan xganggu la..
N.A.N : wsalam.sorry sy makan tadi
A.F : yea...nie bukan pon bout keje yea...harapnyea awk xkesah la...
N.A.N : boleh
A.F. : lebey pada cam bout relationship sebenarnyea...harap xganggu dan buat awk marah ke apelah...boleh?
N.A.N : xdelah..okey jerk
A.F : sebenarnyea...sy minat ngan kawan awk..
N.A.N : owhhh..
A.F :minat, suke, dan kalo leyh cam nak jadikan lebih dari kawan.
N.A.N :hehe.. then...
A.F. : xreti sangat nak tapis2..straight aje..tp maybe jugak care sy nk approach die cam mendesak ke ape...dan sy ase buatkan die cam xsuke...
N.A.N : owhhh...mendesak mcm mana??
A.F. : sy try nak mintk number phone die..try nk jumpe....then cam kalo leyh nak kenal ngan family die, kawan die...
N.A.N : owhh...ic...might be u terlalu push dia..kalau i pn xsuka lelaki push i.. rasa rimas..y dont u kawan dulu ngn dia..just kawan biasa.. everything will change time by time.. if dia rasa comfort
A.F :tu la pasal pon...tp sebenarnyea ase cam xselamat...coz die pon cam nak cepat...actually ade jgk cam terpikir nak send die gie umrah nnti...tp xtau pon flight die kol bape and hari ape...
N.A.N : hehe..owhhh dia bgtaw u ke..dia nak g umrah??
A.F : and sy cam risau sebenarnyea kot kalo cam sy btol akan gie ke nigeria nanti..rasenyea dalam masa terdekat nie..maybe bulan 6 kot..and kalo leyh cam teringin nak bertunang dulu ngan die before pegi...ade, time ngah elok lagi la ngan die..kalo leyh cadangnyea cam btol2 nak nikah bout bulan 10 la kot...tu just plan aje dulu la...dia gtau die nak gie umrah bulan 2, bape haribulan xtau la pon...
N.A.N : owhhh..aah...dia mintak i antakan
A.F : ic..
N.A.N : i kalau free that day...i akan turun…if x..might be dia balik nanti amik dia
A.F : huhu…i leyh jgk..
N.A.N : She is not easy u nak kenal dia

A.F : hehehe
N.A.N : but dia seorang kawan yg baik sgt..i senang kawan ngn dia
A.F : yea..frankly i ase die leyh jadi wife yg baik pon!
N.A.N : mcm nie lah..i xleh nak paksa dia to fall in luv with u..coz i pn xtaw apa character lelaki yg dia nk buat suami kan.. i bukan xpernah try to kenal ngn sape2 kawan2 I tp susah sikit..dia bukan senang nk didekati n i paham... if i kt tempat dia pn..i choosy.. kita nak kawen bukan sehari dua kan..i try to talk with her 1st…get her feedback 1st.. u cuba solat isthikarah...solat hajat.. buat solat2 sunat.. insyaAllah.. if u really want her...mintak dilembutkan hati dia..
A.F : dah..memang sume tu pon..and sebenarnyea.... bile die ade cakap nak gie umrah dan berharap ade orang kt sane yang cam approach..i kalo leyh nak gie saing ngan die.. bulan 2...dengar aje die hint cam tu terus kumpul duit...
N.A.N : Amin
A. F : dan almost cukup dah pon... tp, my parents cakap nak gie 1 family... so cam kitorang cadang somewhere bulan 4…actually, nie xtau la pon btol2 ke pasal slalu sangat ingat die.. 2 kali pnah mimpikan dia tau...skali after wat istikharah...xnampak pon muke, tp nampak glance seorang gal nie tudung biru hijau...pakai jubah hitam...kali ke 2 time kt cameroon, sy cam propose die...bisik kt telinga die..terus die nangis....dan nampak cam happy sangat tp tu mimpi...kalo btol kan best..awak, dia tu garang tk? kronik aje kan?
N.A.N : kronik??garang tu xd lah..dia ladies dh skrg…hehe
A.F : sy la yg kroniknyea
N.A.N : ikot dia dulu lg garang taw..kitorang panggil dia mak singa..hehe
A.F : hahaha..comel
N.A.N : tp now dia lembut... hehe

Hanya senyuman kecil saja terukir di bibir nya… Apa yang dibalas terhadap kawan nya, “ aku tak boleh terima dia… tanpa sebab…dia tak ada dalam hati aku walau sedikit pun..” itu saja yang dijawab nya… kalau nak cakap mimpi, ini bukan yang pertama kali didengar oleh lelaki… terlalu ramai… ada yang nampak si dia di Mekah.. ada yang mimpi nya selepas melakukan solat istikharah.. macam-macam..

Berbalik kepada emaknya pula, wajah si tua itu kelihatan sedih mengenangkan nasib anak bongsunya… emak nya bertanyakan jadi tak bertunang dengan cinta ketiga? Hatinya luluh untuk menjawab… “Tak Mak…tak de jodoh.. barang-barang simpan je la kot..” terdiam emaknya seketika dibuat anak bongsunya.. disekatnya airmata dari mengalir…
Kerisauan bukan dari emak nya sahaja tetapi pada kakak-kakak nya… “tak keluar ke??”.. “tak…”.. “sampai bile tak nak keluar??”.. “sampai jumpa orang yang benar-benar tak mengecewakan seperti sebelum ini…”

Cintanya terlalu kuat buat cinta ketiganya... tetapi cinta Allah tidak diketepikan.. Cinta Allah tetap pertama terpahat dihatinya.. Hanya pada Allah dia berserah, berdoa, mengadu, menangis, gembira, segala-gala nya... dari setahun ke setahun ditangguh perkahwinan nya.. adakah cinta ketiganya milik nya atau tidak, hanya Allah yang tahu... yang pasti dia telah berusaha tetapi cinta ketiganya masih tidak yakin terhadap diri sendiri.. Betapa perit nya rasa dihati.. Kalau dia tahu ini yang akan terjadi, sudah pasti dia tidak akan bercinta dengan cinta ketiganya... kerana padanya, cinta adalah untuk hidup bersama.. bukan untuk suka-suka.. sentiasa didalam hatinya, "Ya Allah.. kuatkan hatiku.. tabahkanlah aku akan kehilangan cinta ketiga ku ya Allah.. Mungkin ada yang terbaik untuk ku... " setiap kali terdetik didalam hatinya, pasti gugur air mata nya...

Sekarang ni dia menghitung hari untuk ke Baitullah.. perkara yang diidam-idamkan sejak dulu lagi untuk bertemu jodoh di Tanah Haram.. semoga Allah temukan dia dengan cinta sejatinya di sana… Ameen...

Wednesday, January 11, 2012

La Tahzan... :)

Ketika kecil, masa selalu berpesan kalau kita ada hutang, kita kene bayar balik.. dulu kami sangat susah… mak abah terpaksa pinjam duit orang lain untuk menampung keluarga tetapi mak abah akan membayar balik semua hutang yang dipinjam… tapi sifat mereka yang tidak lupa dengan hutang yang telah dibuat, dan menyelesaikan nya dengan cepat, Alhamdulillah..pasti Allah akan tolong kita… hidup kami pun berubah apabila abah mendapat gerai di R&R Pagoh.. dari situ, mak abah boleh buat rumah bungalow yang dulu nya mak tak rasa pun dia mampu membuat nya… membeli kereta… melancong ke luar negara.. kehidupan cukup berubah sebab sifat mak yang tak suka menangguh untuk membayar hutang.. kalau ingin kaya dan berjaya, apa yang ada bayarlah secepat mungkin…

Ini berkenaan saya punya operation yang lepas.. setelah saya fikir balik, saya akan bayar… tapi sebelum saya bayar, saya perlu menegakkan kebenaran… biar saya sahaja terkena dari company, jangan ada lagi yang jadi mangsa keadaan… seperti saya beritahu di dalam FB, saya pun dah sihat setelah menjalani pembedahan.. kalau disuruh bayar, saya akan bayar.. saya takut roh saya terawang-awang kang.. Nauzubillah.. memang banyak disuruh bayar…

Menangis satu malam tu!! mata nampak bengkak.. saya dah lama x menangis mcm tu sekali.. Nak kumpul duet punya la susah.. tiba-tiba call suruh bayar!! Sapa tak rasa nak gila kan… dah setahun operation baru dia bagitau… ishh.. tak pe la Hajar.. sabar je la….

Sunday, January 8, 2012

Satu perkara yang memberi tekanan paling kuat daripada segala nya.. Iaitu apabila emak anda bertanyakan.. "Bila nak kahwin??"

Thursday, January 5, 2012

An emperor in the Far East was growing old and knew it was time to choose his successor. Instead of choosing one of his assistants or his children, he decided something different. He called young people in the kingdom together one day. He said, "It is time for me to step down and choose the next emperor. I have decided to choose one of you."

The kids were shocked! But the emperor continued. "I am going to give each one of you a seed today. One very special seed. I want you to plant the seed, water it and come back here one year from today with what you have grown from this one seed. I will then judge the plants that you bring, and the one I choose will be the next emperor!"

One boy named Ling was there that day and he, like the others, received a seed. He went home and excitedly told his mother the story. She helped him get a pot and planting soil, and he planted the seed and watered it carefully. Every day he would water it and watch to see if it had grown. After about three weeks, some of the other youths began to talk about their seeds and the plants that were beginning to grow.

Ling kept checking his seed, but nothing ever grew. Three weeks, 4 weeks, 5 weeks went by. Still nothing. By now, others were talking about their plants but Ling didn't have a plant, and he felt like a failure. Six months went by-still nothing in Ling's pot. He just knew he had killed his seed.

Everyone else had trees and tall plants, but he had nothing. Ling didn't say anything to his friends, however. He just kept waiting for his seed to grow.

A year finally went by and all the youths of the kingdom brought their plants to the emperor for inspection. Ling told his mother that he wasn't going to take an empty pot. But honest about what happened, Ling felt sick to his stomach, but he knew his mother was right. He took his empty pot to the palace. When Ling arrived, he was amazed at the variety of plants grown by the other youths. They were beautiful-in all shapes and sizes. Ling put his empty pot on the floor and many of the other kinds laughed at him. A few felt sorry for him and just said, "Hey nice try."

When the emperor arrived, he surveyed the room and greeted the young people. Ling just tried to hide in the back. "My, what great plants, trees and flowers you have grown," said the emperor. "Today, one of you will be appointed the next emperor!" All of a sudden, the emperor spotted Ling at the back of the room with his empty pot. He ordered his guards to bring him to the front. Ling was terrified. "The emperor knows I'm a failure! Maybe he will have me killed!"

When Ling got to the front, the Emperor asked his name. "My name is Ling," he replied. All the kids were laughing and making fun of him. The emperor asked everyone to quiet down. He looked at Ling, and then announced to the crowd, "Behold your new emperor! His name is Ling!" Ling couldn't believe it. Ling couldn't even grow his seed. How could he be the new emperor? Then the emperor said, "One year ago today, I gave everyone here a seed. I told you to take the seed, plant it, water it, and bring it back to me today. But I gave you all boiled seeds which would not grow. All of you, except Ling, have brought me trees and plants and flowers. When you found that the seed would not grow, you substituted another seed for the one I gave you. Ling was the only one with the courage and honesty to bring me a pot with my seed in it. Therefore, he is the one who will be the new emperor!"

The Prophet taught, "Truthfulness leads to righteousness, and righteousness leads to Paradise. And a man keeps on telling the truth until he becomes a truthful person. Falsehood leads to Al-Fajur (i.e. wickedness, evil-doing), and Al-Fajur (wickedness) leads to the (Hell) Fire, and a man may keep on telling lies till he is written before Allah, a liar." [Sahih al-Bukhari, Vol. 8:116]

I am pissed off this time!!!

I've a big problem.. and I think I should ask u friends!! I need ur suggestion... Macam ni, in 2010, saya buat surgery di Pusrawi... Before buat surgery, I've got a letter from the doctor about surgery yang akan dilakukan supaya semua under coverage...I asked person in charge in HR dept, he said the company will cover my medical expenses..Before he issued the GL, ada jugak dia bagitau I need to bear excess and other medical exceeded or not covered as well..and dia tanya what kind of surgical that doctor is recommended.. He need a letter from the doctor before issue GL.. So, I gave the letter to HR as he requested.. AFTER A YEAR AND 3 MONTHS (SETAHUN TIGA BULAN) I called him to asked about my coverage 2011.. (sebab I nak buat surgery utk my knee)...and he gave me a big suprise!!! And he said my previous surgery tak covered!!! oh my God!! after 1 year u baru nak cakap yang surgery i tak cover????!! WTH?!! and he wants me to settle all my surgery cost, almost rm10k!!! I said to him, of course I don't want to pay anything!!! kenapa dlu kau kata and issue GL?? kenapa tak check dulu kat insurance company cover ke tak??? kalau tak cover, of course saya pun tak nak buat kat pusrawi!! Dia boleh jawab lepas beberapa bulan investigate, my case tak boleh cover! giler ke ape???tadi dah puas bertekak dengan HR! dia boleh cakap u boleh bayar sikit-sikit!! sikit @ banyak, i tetap tak nak bayar and akan fight!! Ini bukan 1st case kat this company ok!! Lastly, he said he will disscuss with his boss! huh!!! Friends, what do u think?? is it ok if i do a report to Jabatan Buruh?? Ikutkan hati memang nak chow je!! tapi kat mana pulak saya nak kerja.. huh!! I am pissed off this time!! seriously!! fed up!!