Friday, June 24, 2011

Hanoi Ohh Hanoi

Alhamdulillah… Selamat sampai di LCCT tepat jam 1.12 tengahari.. Dari LCCT, terus rushing ke TV Al-Hijrah untuk casting rancangan Solehah.. huhuhu.. saya jadi zomba hari ni… ok lah.. saya mulakan di Hanoi…

First Day

Kami 8 orang dari Malaysia.. yang terdiri dari Ain, Mak, Mak Uda, Mak Long, Cik Yah, Kak Yun, kak Aini dan saya… kami tiba di Hanoi jam 9.40 pagi waktu Hanoi.. Waktu Malaysia 10.40 pagi.. Sesampai nya kami di Hanoi, tour guide kami, Dai telah tunggu.. masa tu dah senang hati.. Dai terus bawa kami ke mini bus… Perjalanan dari airport ke city mengambil masa 45 minit..Suhu di Hanoi ketika itu 32 celcius… Panas kering sebab sana summer… Setiba nya kami di city, Dai membawa kami di Lake.. tapi kalau bawak orang-orang tua ni (bukan saya ya.. makcik n mak saya.. haha), mana la larat untuk berjalan kaki di panas terik kelilingi Lake.. kami batal kan activity dan seterus nya Dai tanya lagi, mahu berbeca tgk Old Quarter tak? Huiishhh!! Kat Malaysia yang banyak beca pun malas, apatah lagi di negara orang.. memandang kan suhu yang terlalu panas terik, kami pun tak mahu la.. (macam la Malaysia tuh tak panas terik yek… ) dalam otak saya, (geliga ok!).. apa kata kita pergi bershopping di old quarter dan dong xuan market?? Masing-masing bersetuju la.. al-maklum la duet seguni nak dilaburkan… ooopppss!! Lupa lupa… kami lunch dulu di sebuah restaurant muslim.. Nisa Restaurant.. dan yang paling membanggakan kami, owner tu orang Panchor.. nama nya Ben Taat…yeaayy!! Orang kampong ku membangun di Vietnam… Alhamdulillah… blurrpp.. kenyang.. ye la kan… jauh perjalanan, perut dah kelaparan..Uncle Ben juga ada meniaga tshirt original nike dan adidas.. sangat cantik! Boleh beli! SUGGESTED!!) Kami juga bertemu orang Malaysia di sana.. Mr. Akbal.. pengarah tourism Malaysia.. (psst: kalau apa-apa terjadi kt kami, dia la yang menjadi mangsa untuk membantu kami.. huhu.. )Seterus nya kami mulakan perjalanan ke Old Quarter.. kami masih tak jumpa kain cotton lagi masa ni.. masa ni dah terfikir, adakah aku tertipu dengan kata-kata pelancong yang telah melancong ke Hanoi? Murah apa nya! Mahal la!!! Tapi kan saya ada tergilakan satu kain cotton.. warna putih, bunga nya timbul dan colourful.. tapi terlalu mahal.. haiisshh.. kenapa kau mahal sangat la kain.. saya membatalkan niat untuk membeli… mungkin kat tempat lain ada… saya ternampak kedai ALDO.. makk!! ALDO!! Nak beli sunglasses!!! Tapi tak termasuk jugak kerana masa sangat mencemburui saya.. hoho.. kami teruskan perjalanan ke Dong Xuan Market! Waaahhh!! Ini lah dunia kain cotton di Hanoi.. masa tu semua benda saya nak beli!! Eehhh!! Nak yang tuh!! Kaler timbul-timbul!! Yang tu puuunn!! Yang ala-ala old fashion!!! Macam tu la gelagat nya bila jumpa benda yang dicarik.. masa tu kami shopping macam nak gila… saya dapat membeli dalam 7 helai pada hari tuh… huuuu… gumbira di hati…. Selepas shopping lebih kurang 2 jam setengah, kami terus ke Water Puppet Show.. haha! Ini paling kelakar.. kami tak tidur dari pukul 2 pagi ketika itu, masuk la tengok Puppet show, Puppet tak start bermain muzik, makcik-makcik sekalian lena di buai mimpi sehingga la puppet tu habis buat show.. dan disini juga la iphone ain hilang, sebab dia tertidur, hp di tangan, hp jatuh.. macam orang gila ok lepas tu! Habis je show, kami terus ke nisa restaurant lagi sekali lagi… makan!! Makan!! Makan!! Laparrr… n then kami check in di Zen Hotel untuk beristirehat.. esok perjalanan ke Ha long bay pulak…..


Di bandar Hanoi


Cik Siti sempat aje di mana-mana untuk bergambar ya...


muka berminyak! kepenatan selepas memborong kain...



Having lunch at Nisa Restaurant




The only one in Hanoi..

Kain yang sempat diborong di hari pertama..

Puppet Show Ticket.. 60,000 dong...

Menu di Nisa Restaurant

Kedai yang paling banyak kami memborong

Second Day

Pukul 7 pagi kami dah bertolak ke Ha Long Bay… Untuk ke sana, kami mengambil masa 3.5 jam.. Jauh nyaaa… sebenarnya perjalanan cuma mengambil masa 1 jam je nak ke sana tapi kalau dah bawak bus 50km/j, memang la 3.5 jam… adddeeeihhh!! Selepas 1 jam perjalanan, kami berhenti di satu tempat membeli belah.. di situ lah saya membeli sutera tie untuk boss.. not bad! Harga worth la… kat situ ada jual sulam hasil jahitan tangan.. sangat cantik.. mereka di lahirkan seorang yang seni.. kami sambung perjalanan ke Ha Long Bay… kami sempat membeli laici.. sangat la sedap… besar-besar dude! Kami terus je port untuk naik cruise… satu cruise tu family kami saja.. kami akan lunch di dalam cruise… kami puas bergambar.. sepatutnya 4 jam je, tp orang-orang tua dah tak larat, jadi 2 jam la.. ok jugak.. boleh sambung shopping kat open market.. kami shopping 45 minutes kat situ.. di sini kami dapat membeli souvenir… n then check in di Golden Hotel… mengambil 1 jam rehat.. penat wowww!! Duk atas cruise yang kayu semua nye.. pukul 6 ptg, kami keluar untuk dinner di satu restaurant besar.. makan seafood.. prawn soup sangat sedap ya!!!! Dan selepas kenyang dinner, kami balik semula hotel untuk rehat dan esok kembali ke Hanoi…


Sempat lagi bergambar di hadapan satu shopping centre

Hand made.. Sangat kemas.. Salute!



Dinner di Ha Long Bay.. (gambar terlompat la pulak)

Bergambar je lebih.. Tolongnya tidak.. (atas cruise kayu)


Muka excited masuk cruise ok!

Barulah bersedia sikit gambar ni..

Ha Long Bay


Alahai.. awat macam gatai sangat cik Hajar...

Lunch atas cruise.. Not bad! tapi tawar.. tu dia sediakan garam sekali.. huhu

My mak's smile.. sweet like sugar!

Cuba lihat... apa yang terfikir di dalam fikiran kita??

alahai...

with Ain

Di hadapan restaurant untuk dinner

Inilah dia hotel kami di Ha Long Bay.. Golden Hotel

Third Day

Kami bertolak pagi ke Hanoi sebab nak mengejarkan dong xuan market yang menyeru-nyeru nama kami!! Sesampai nya kami ke Hanoi, kami terus ke Old Quarter untuk kali terakhir shopping souvenir… masa tu baru lah jumpa kedai souvenir yang murah-murah… Saya beli beg corak kait cume rm18 ye you!! Jangan mare… n then beli fridge magnet + beg telekung + etc… di sini banyak beli souvenir la…. Dan kami teruskan perjalanan ke Dong Xuan Market.. untuk kali terakhir dan untuk habiskan duet, saya membeli kain habis-habisan.. sakan naaa.. beli sutera Vietnam… selepas itu kami ke Ho Chi Minh mausoleum.. katanya dalam mausoleum tuh, ada mayat president vietnam yang pertama.. dah diawet.. dia mati tahun 1973… mayat nya dalam kotak gelas kaca.. tapi masa kami pergi, tempatnya tutup…. Seterusnya, kami check in di hotel yang sama.. Zen Hotel.. Pukul 6 petang, kami ke Nisa restaurant semula… dinner terakhir di Hanoi… before tuh!!! Saya beli bunga rose!! 1 dolar 6 kuntum! Ya Allah… suka nyaaa… ehem.. ehem.. nanti birthday, hantarlah bunga pada saya…. Huhuhu.. (muka tak malu kan.. kih kih kih..) kami pun balik ke hotel semula selepas dinner…

Di hadapan Dong Zuan Market


Di hadapan Ho Chi Minh Mausoleum

Panas sangat waktu ni ok!

Ha.. Ni gambar di hadapan Zen Hotel, Hanoi

Bersama Uncle Ben di hadapan restaurant nya...

Barang-barang yang berjaya di borong..

Fourth Day

Kami bertolak pagi ke airport.. takut panjang kene Q… masa ni rasa gembira nak balik Malaysia.. (tapi selepas dating, rasa nak balik ke Hanoi balik.. wakakka! )… Bye Hanoi…. Kami sampai di LCCT 30 minit lebih awal spt yang dijangkakan…..

Nantikan cerita percutian seterusnyaaa……..


Di Airport untuk pulang ke Malaysia...

5 comments :

cikgudin said...

tq... banyak info..
makanan kat atas cruise tu halal...??? saya nak juga ke sana...

Kak Mahh said...

Dah beberapa kali ke Hanoi,akak masih belum jumpa dengan Dato' Ben Taat

HAJAR said...

Kak... sejak bile Uncle Ben dapat Dato' ni??? dah berapa belas tahun dia x balik Msia....

sofiane algerien said...

أنا أدعوك من الآن لزيارة الجزائر
صدقيني لن تندمي أبدا لأن الجزائر بلد جميل جدا

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.