Monday, April 10, 2017

TRAVELOG UMRAH DIY 2017


Prepared by Siti Hajar Aladin

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. ketika saya menaip ni, saya berada di Mekah.. ramai bertanya bagaimana saya buat umrah DIY... Alhamdulillah kami dijemput sekali lagi untuk datang ke Baitullah... saya, suami saya Azzam, anak saya Luth, mak, mak mertua dan pak mertua serta kawan suami saya Wan yang turut serta dalam kembara umrah kami ini... saya akan cerita one by one tentang pengurusan umrah DIY ini... tapi ingin saya katakan, ada risk yang perlu kita ambil untuk umrah DIY.. ingin saya tekankan di sini, ianya TIDAK SESUAI UNTUK FIRST TIMER...

FLIGHT TICKET
Pada September 2016, saya terbaca satu post tentang flight ticket MAS yang membuat offer Rm400 untuk return ticket.. mungkin ini dalam sejarah penerbangan dunia harga tiket cuma RM400 untuk KUL-JED-KUL... dan tarikh flight tix itu adalah pada musim umrah.. jadi kita dah tahu bahawa visa umrah yang kita akan gunakan... ingat ya sebelum beli tiket! Pastikan tarikh tu adalah tempoh umrah... takut nanti ada yang beli ticket selepas musim haji.. sebab untuk visa umrah setiap tahun, tunggu saudi announce bila akan bermula.. tapi kalau bulan Januari tu memang dah keluar laa... boleh guna skyscanner untuk beli flight tix... boleh carik KUL-MED jika memulakan perjalanan ke Madinah, dan balik dari JED-KUL... terpulang pada anda..

VISA
Visa adalah perkara paling penting dalam pengurusan umrah ini... di Malaysia terdapat banyak travel-travel agency yang berdaftar dengan saudi...ada 49 syarikat.. boleh cek dibawah.. jadi perlukan kesabaran & kesungguhan anda untuk menelefon tiap satu untuk bertanyakan tentang visa umrah..
http://intranet.jawhar.gov.my/umrah/p_agensi.php?PageNo=2
Saya sarankan anda menelefon terlebih dahulu sebelum membeli tiket penerbangan.. risau tak ada syarikat yang nak uruskan visa... ingat ya, tiada visa maka tiadalah umrah... bab ni perlu serius sangat.... untuk visa, charge nya adalah RM350.. normal price.. mungkin ada travel agency yang akan minta kita beli beg dia, so kena bayaran lebih sikit dalam RM50...

AIRPORT
Masa check in, kena bagitau u all nak buat umrah.. so nanti ada sticker umrah.... sebab nanti di airport Jeddah, bagi yang naik melalui tiket komersial, mereka akan keluar di Jeddah International Airport.. bagi pemegang visa umrah, mereka akan keluar di Terminal Haji... saya tanya pada steward MAS.. mcm mana nak tahu kita ni airport mana satu.. sebab satu turun International Airport, satu turun Terminal Haji... Ok. mengikut steward ni, Arab Saudi dah keluarkan surat pekeliling dimana jemaah umrah akan keluar di Terminal Haji dan balik juga di Terminal Haji... dan bagi commercial ticket, akan keluar di Jeddah International Airport... Kesilapan anda keluar dari airport, akan menyebabkan anda tak berjumpa dengan beg anda... macam KLIA2 dengan KLIA...kapal terbang park tengah-tengah, lepas tu naik bas ke terminal.. clear? Tak clear boleh message...
Keluar je dari airport, selepas lepas imigresen, korang terus cari trolley sendiri.. tak payah ambik upah orang yang pegang trolley tu... dia nak charge kami 500 riyal.. janji 10 riyal... so kami agree.. lepas tu dia mintak 500 riyal..memang menjerit-jerit kat airport.. kiteorg bagi 25 riyal...

TRANSPORTATION
Untuk transportation, saya memohon bantuan daripada orang Malaysia yang berada di Mekah & Madinah untuk mencarikan pengangkutan dari travel agency yang SAH di Mekah & Madinah... Pada mulanya kami di offer untuk menaiki GMC.. GMC ni lebih kurang mcm Fortuner mcm tu tapi lagi besar... tapi memandangkan seat untuk GMC hanya 6 dibelakang, kami decide untuk mengambil mini coaster untuk keselesaan...mini coaster boleh dinaiki dalam 10 orang untuk keselesaan laa.. boleh sampai 15 tapi nanti sempit sangat.. kalau sampai 15 orang, saya cadangkan ambik bas... tak pe.. fikirkan keselesaan kerana perjalanan Jeddah ke Madinah mengambil masa 6 jam.. dan Madinah ke Mekah 6 jam... kos untuk perjalanan dari 17/1/2017 sehingga 24/1/2017 adalah 3,400 Riyal... jadi bahagi la samarata... kalau bas mungkin mahal sedikit.. (saya tak pasti berapa harga nya untuk bas)
Sedikit tambahan di sini... setiba nya di airport Jeddah @ Madinah, tolong terus beli simcard untuk menghubungi contact kita yang tolong uruskan transport.. sebab hanya DRIVER SEORANG SAHAJA yang dibenarkan masuk di perkarangan airport... jadi tolong dapatkan simcard & contact orang yg uruskan.. driver x reti cakap english yaa... so nanti bagi lah landmark pape kat situ.. mcm saya turun di Terminal Haji Jeddah, saya carik tiang yang ada tulis angka... so nanti pepandai driverlah carik... Hp get ready la Eng-Arabic Translator.. so, anda pandai-pandai la sebut arab tu nanti..

HOTEL
Untuk hotel, saya booking thru agoda... kalau guna agoda, terpulang pada kita nak duduk hotel mana, bilik macam mana.. terpulang... kalau nak dekat, bayar lebih sikit.. kalau nak jauh, murah la bayaran nya.. begitulah seterusnyaaa... Ketika booking untuk hotel di Madinah, saya tengok dahulu location hotelnya dimana guna agoda.. sebab ada yang hotel cantik-cantik dan murah, rupanya jauh dari pintu masuk masjid Nabawi... so saya booking hotel di kawasan Ohud Gate.. walaupun hotel di Madinah agak jauh sedikit tetapi ia sangat mudah untuk ke gate 25 iaitu gate untuk perempuan dan juga gate ke Raudhah untuk perempuan.. hotel kami adalah Al-Mukhtara International Hotel... saya tak suggest kepada mereka yang bawa anak kecil & orang tua di hotel ni sebab agak jauh dari masjid.. (nak murah tu tadi! Haha) bayar lebih sikit cari hotel berdekatan dengan masjid... syaratnya biar masuk King Fahd gate @ Ohud gate @ Uthman bin Affan gate.. deret-deret gate situlah senang cite... king Fahd gate ni tak silap saya gate 17... ada tulis nombornya dkat gate... saya solat masuk gate 25... kos satu malam hotel untuk quad RM600 lebih kurang macam tu termasuk breakfast sahaja... ada banyak hotel dekat di situ... antara Dar Taqwa Hotel.. Madinah hilton... Dallah Taibah hotel.. eh.. banyaklah.. cari agoda je...

Untuk di Mekah, ada banyak hotel yang dekat... kalau bayar mahal, dapatlah di hadapan dataran masjidil haram.. murah sikit, jauh la sikit... mcm saya, saya buat gila nya.. booking banyak hotel awal-awal.. booking SAHAJA.. bukan terus bayar! Ingat yaa... cari hotel yang free cancellation.. walaupun yang "pay now & non-refundable" lagi murah, tapi jangan ambil risiko.. sebab kita tak pasti visa kita lepas ke x.. visa hanya diketahui lepas atau tidak adalah 2 minggu sebelum terbang... kekadang seminggu sebelum terbang... memandangkan kami memang nak dekat sangat dengan masjid, maka Al-Safwah hotel adalah pilihan kami.. disini saya booking bilik yang berbeza... Azzam & Wan sebilik, Ma & Pa sebilik.. saya, mak & luth sebilik.. untuk 2 bilik, satu malam jatuh dalam RM800.. city view... size bilik dalam 35meter persegi... breakfast included... bagi bilik saya & mak, mak request bilik yang besar supaya Luth tak rasa menangis.. jadi saya decide untuk ambik studio.. semua studio adalah Kaaba View... satu malam RM1,400.. size nya adalah 55meter per segi.. memang besar teramat... breakfast included.. sebenarnya di Mekah banyak hotel dekat.. antaranya Hajar Movernpick, Dar Al Eiman, Dar Ghufran, Rayhaan by Rotana, Al safwah Orchid... Al Safwah Orchid bukan Al Safwah hotel ya.. berbeza... tapi Al Safwah adalah paling dekat.. jadi senang sangat kami ulang alik dr masjid ke hotel...

Jangan risau.. jika bajet anda kecil, anda boleh pilih jauh sedikit dari kawasan dataran Masjidil Haram.. Hotel Makarem Ajyad juga hotel yang best tapi jauh sikit.. carik je la kat agoda tu hotel kat ajyad.. sangat sangat banyak.. dari harga beribu sehingga la RM200...

Tips: rajin-rajin cek harga hotel.. harga hotel ni turun naik.. sekejap murah, sekejap mahal... ada tu yg booking lama, lagi mahal dr yg latest... kalau tengok "my booking" kat agoda saya, asyik cancel memanjang.. hahaha.. sampailah sebelum terbang, visa dh confirmed dapat, baru proceed bayar hotel.. call agoda, kata saya nak buat full payment.. better buat full payment di Malaysia dr dekat Mekah/Madinah.. risau diaorang tak buat reservation untuk bilik kita kalau kita bayar lewat/ bayar kat hotel... sebab kekadang flight kita lambat sampai... takut dia kasi bilik pada orang lain pulak..
Hotel ni uruskan je sendiri.. tak perlu khidmat mana-mana pihak sebab kita ada byk pilihan.. agoda tu ok sangat! Saya sendiri menggunakan khidmat agoda...

MUTAWIF
Untuk mutawif, boleh request pada orang Malaysia/Indonesia yang uruskan transportation... kalau ada student Malaysia/ Indonesia cuti, mereka boleh jadi mutawif.. macam saya, request utk ziarah luar Madinah, Madinah-Makkah dan ziarah luar Mekah... sebab masa kami singkat, jadi kami ziarah Mekah sekali sahaja.. selalu org ambik 2 kali.. ziarah pertama ke Jabal Dsur, Jabal Nur, Jabal Rahmah, kawasan manasik haji & jaaranah utk bermiqat... ziarah kedua ke ladang unta, muzium makkah (kalau buka) & hudaibiyah untuk bermiqat... bayaran pula, boleh tanya yang menguruskan.. mintaklah details dengan mereka.. nak bagi lebih pun tak pe.. sebab mereka yang jadi mutawif ni carik duit bekal untuk belajar.. pahala besar... total kesemua yang kami bayar mutawif mengikut bayaran diberikan adalah 850 riyal...

MAKAN dan MINUM
Makan dan minum untuk tengahari dan malam, kami beli sendiri di luar... lepas balik masjid, singgah membeli.. di Madinah, ada food market di gate 25... so makan je la apa yang ada.. pulun nasi arab 3 hari... dekat King Fahd gate ada jugak KFC dan kedai makan... makan je apa yang ada.. nak buat ibadat bukan nak jalan-jalan cari makan.. di Mekah pula, dekat Al Safwah tower ada food court.. siapa yang tekak melayu tak boleh hilang sangat macam saya, boleh la beli dekat D'Saji di Al Safwah Tower... Mekah banyak sangat kedai makan, clock tower pun ada food court... Cost makan tak masuk dalam bajet awal saya.. kami pakai duit sendiri-sendiri.. tapi kalau tanya bajet, sehari dalam 60 riyal.. (ni kalau pulun nasi arab pagi dan malam)... kalau makan shawarma hanya 5 riyal.. dah kenyang.. (ala.. mcm kyros kebab tu tapi kecik je) martabak 10 riyal.. makanan kt Mekah dan Madinah agak mahal... huhuhu.. so kire la, kalau 10 hari 600 riyal... tp x kan punya makan nasi arab.. mesti ada hari nak makan shawarma...
Untuk sarapan, booking hotel kat agoda, ambik breakfast sekali... jangan pilih bilik je.. carik yang mention breakfast.. contoh mcm sy punya.. "Studio with kaaba view-breakfast"... tak pun, dia ada tulis breakfast kat setiap bilik... yg tak tulis, maknanya tak de breakfast.. kalau tak nak ambik x pe tapi better ambik.. makan je kt hotel sarapan pagi.. macam-macam makanan.. ok.. ni nak bagitau, kalau ada orang Asia jugak yang duduk hotel yang sama yg ikut travel agency, dia ada tempat khas makan untuk agency... anda jangan ke situ.. anda cakap, "im not under travel agency.. I book thru agoda/ direct booking bla bla bla.." nanti dia akan cek, so anda akan disuruh makan kat tempat pak-pak arab.. kat situ boleh la rasa makanan arab yang sangat bermacam-macam compare makanan yang mereka sediakan untuk travel agency ni...

TRAVEL INSURANCE
Travel Insurance sangat sangat sangat penting... anda kena tahu ya, ubat di Saudi sangat sangat mahal.. saya beli ubat batuk & antibiotik untuk mak 110 riyal.. belikan cool fever untuk Luth 38 riyal.. sila bawak bekalan ubat-ubatan secukupnya sebelum menyesal.. huhuhu.. ok.. travel insurance penting apabila berlakunya musibah contohnya masuk hospital, kemalangan.. doa-doa dijauhkan semuanya... kos untuk travel insurance dalam RM90 untuk 9 hari... just google je "Travel Insurance Malaysia".. nanti adalah keluar.. mcm saya ambik AIG Malaysia.. jangan kedekut untuk beli.. sebab ini sebagai protection.. macam-macam cover..
**baca bahagian coverage yang di offer

YANG MEMBAWA ANAK KECIL SEPERTI LUTH
Jika anda nak bawa anak kecil, pastikan mental dan fizikal kena kuat.. memang mencabar.. kalau pergi musim sejuk, lagi mencabar... beli baby safety harness di Lazada.. jadi time solat, kuncikan tangan nya pada beg susu... kalau beg susu berat, dia main kat area kita je.. kalau tidak, memang boleh hilang... ada satu hari, Luth tido, saya tak kunci tangan dia... dia bangun time saya solat... dia dah lari jauh ke belakang, last nya saya terpaksa batal solat tu untuk cari dia... berderau jantung masa tu.. baby kena pastikan tidur cukup.. ada waktu saya tak pergi masjid bagi Luth tido cukup supaya tak meragam.. kalau time nak masuk Raudhah, Azzam akan jaga.. di Mekkah, sy bergilir dengan mak.. subuh saya di bilik, orang balik subuh, mak tolong jaga Luth saya pulak pergi buat tawaf sunat pulak.. kena plan elok-elok part ni..

Ohh.. lupa nak bagitau.. kalau bawak anak bawah 2 tahun, request untuk di bahagian bassinet... sebab bawah 2 tahun ni tak boleh ada seat.. naik MAS 9 jam lebih, nak pangku boleh pengsan.. hahahaha.. MAS boleh call je diaorang minta select seat.. AirAsia boleh book sendiri...
Seeloknya kalau bawak anak kecik ni, ambik hotel yang dekat.. kalau dia nak tukar pampers, senang balik hotel..

Jangan bawak stroller pergi solat.. kalau bawak, kena solat luar.. rugilah dah sampai Madinah & Makkah solat kat luar... bawak baby guna baby carrier.. boleh solat dalam masjid... lagi satu, letak luar, jawab nya hilang...

Selit sikit, selipar tak payah pakai bekas yang cantik... cukuplah pakai beg plastic buruk je.... kalau letak rak, dlm beg yang lawa ni dulu la dicuri... huhuhuhu... mcm selipar ku....

SIAPA YANG BOLEH PERGI UMRAH DIY
Umrah DIY ni boleh pergi dengan orang-orang dah pergi beberapa kali sebelum ni.. kalau semua first timer, memang tak recommend... sebab takut anda akan confuse... seterusnya, mereka yang betul-betul sihat... kena faham, kita pergi atas tanggungan kita sendiri... kalau bawa yang sakit, pengurusan agak sedikit sukar nanti di sana... doa banyak-banyak sebelum pergi semoga semua nya lancar...
Sebaik-baik pergi dalam group kecil dan org kita benar-benar kenal seperti keluarga & saudara mara... jangan buat dalam group besar..

Ingat ya.. ini umrah DIY.. bukan tempat untuk mencari keuntungan.. harap faham konsep di sini...
PEREMPUAN saya sarankan perempuan yang pergi, better pakai niqab.. (dalam umrah jangan pakai! Nanti kena dam pulak tutup bahagian muka)... ini pengalaman saya di sini... arab lelaki sini tak boleh tengok perempuan senyum... mahu dikejar sampai ke bilik nanti... org Malaysia ni terlebih dengan senyuman... jadi semua org dibaginya senyuman manis... 😭😭😭😭 better belilah niqab kat Madinah/Makkah.. hanya 10 riyal...

MEMBELI BELAH
Untuk shopping, di Madinah kualiti kain nya lebih baik... ada banyak kedai jubah.. boleh muntah tengok jubah... harga jubah masa ketika ini paling murah 30 riyal... paling mahal beribu laa.. yang harga dia jual 130 riyal, tawar lah sampai 80 riyal.. kalau tak dapat, naikkan la sampai 100 riyal.. lebih dari tu, pergi cari kedai lain...

Di Mekah, jubah banyak di bahagian bawah clock tower.. di hilton pun ada, di al safwah
tower pun ada... beli je la mana nak beli... Kena banyak Istighfar masa shopping... hahaha.. boleh sampai lupa daratan membeli belah... balik ternganga... hahahhaa...

SIM CARD
beli setibanya di airport.. airport ni mahal.. sy beli 2 simcard.. memula kat airport beli STC.. 3gb + call 70 riyal.. tp internet habis luth gune tengok utube time solat... sy beli mobility ke mobily mcm tu laaa... 7gb + call 80 riyal.. argh! Stress daku!

GUA HIRA'
Ketika tulis post ni, Azzam n Wan tengah naik Gua Hira'... diaorang ambik taxi ke Jabal Nur.. katanya cost nya dalam 20 riyal untuk ke Jabal Nur.. balik carik taxi kat situ jugak untuk balik ke hotel... naik gua hira' kena tough.. bawak kasut... tinggiiiiiiii.... org kite nampak mcm semut je... huhuhu.. ini tak ada dalam tour kami ya.. ohh.. balik dari gua hira', diaorang singgah berhenti beli nasi arab daging unta, satu bekas 45 riyal.. untuk tambang balik jadi mahal sebab singgah beli nasi arab.. tambangnya adalah 45 riyal...

AIR ZAMZAM
Kepada yang nak beli air zamzam, boleh beli kat airport dalam 9 riyal untuk 5 liter.. tu untuk air zamzam sahaja.. nanti confirm kena paw dekat airport.. so kena tambah lagi dalam 15 riyal selalunya.. kalau naik MAS, mmg ada allocation untuk setiap orang 1 botol air zamzam... jangan angkut air zamzam dari hotel.. masuk dalam botol... memang tak kan lepas kat airport... beli je kat airport... kalau beli 2 botol, botol yang kedua tu kena lah tolak berat beg 30kg anda tu...
BAGI YANG TAK LARAT TAWAF & SAEI DENGAN BERJALAN
Kepada yang tak larat untuk berjalan ketika tawaf & saei, dekat bahagian atas tingkat 3 tak silap, ada sewa motor..tawaf 50 riyal, saei 50 riyal untuk seorang.. boleh je kalau nak sewa untuk saei sahaja... mak sewa sebab mak tak kuat.. Azzam jadi driver.. wan jadi cameraman.. hahahahaa.. actually benda tu macam scooter.. so bawak je laa.. tak susah mana pun... kalau rasa susah, boleh upah orang tolak tapi mahal la... 100 riyal untuk saei, 100 riyal tawaf...

KETIKA PULANG
Macam saya katakan tadi, bila dah dapat tahu airport, pergilah bayar troley 3 riyal... ingat ya! Jangan lupa sediakan dalam 30 riyal sorang.. itu untuk parking 50 riyal dan tips-tips yang korang akan kena paw dengan pekerja pakistan & bangladesh... jangan ambik troley yang ada upah orang tu.. nampak 10 riyal.. tapi sebenarnya bukan 10 riyal... jadi beratus riyal...
RISIKO
Risiko buat umrah DIY adalah apabila berlaku kematian.. jadi kat situ anda perlu tahu cara pengurusan nya dan bagitau pada travel agent yang mengeluarkan visa & perlu inform kepada muasasah... (boleh minta bantuan orang yang menguruskan di Madinah n Mekah).. doa banyak-banyak..

KOS
Total Kos untuk SEORANG dalam group kami untuk 8 hari 7 malam..
Visa: RM400
Transport : RM700
Insurance : RM90
Mutawif : RM200
Hotel di Madinah : RM 600 (untuk 3 malam, including breakfast)
Hotel di Mekah : RM2,650 (studio with Kaaba View including breakfast for 4 nights) - Mak n me..
Hotel di Mekah : RM1,550 (standard room with city view including breakfast for 4 nights) (bilik Azzam, Wan, Ma & Pa)

TOTAL COST UNTUK UNDERGROUND (exclude flight tix, lunch n dinner)
Hajar & Mak : RM 4,640
Azzam, Wan, Pa & Ma : RM3,540
Kos boleh jadi hanya RM2,500 JIKA anda mencari hotel jauh sedikit...

ITINERARY KAMI
17/1/2016
Arrive Jeddah at 7.30 pm flight number : MH 150 (Terminal Haji)
Jeddah to Madinah
18/1/2016
No activity

19/1/2016
7.00 am
Masjid Quba', Masjid Kiblatain, Jabal Uhud, pasar kurma

20/1/2016
7.00 am
Off to Makkah.. miqat at Bir Ali

21/1/2016
No activity

22/1/2016
Ziarah : jabal Nur, Jabal Rahmah, Mina dan lain-lain..Bermiqat di Jaaranah

23/1/2016
No activity

24/1/2016
Off to airport Jeddah (Terminal Haji)
Saya bertanya beberapa ustaz yang buat umrah juga, berapa kos macam saya ni kalau under package.. mereka kata dalam RM10K-12K dengan dapat Kaaba View nya... tetapi hanya untuk underground, tidak termasuk flight tix RM10k tu... memang sangat berbaloi kalau kos nya hanya RM4,640.. ramai yang mengimpikan bilik nampak kaabah.. jadi inilah caranya.. mohon jangan ada cakap, "ala.. nak beribadah bukan nak duduk dalam bilik"... betul.. tapi setiap kali tengok kaabah dapat pahala.. jadi lepas balik masjid, tempat kami hanya depan cermin melihat kaabah...

Ok lah.. setakat ini sahaja perkongsian umrah DIY saya... Jika ada sebarang pertanyaan boleh pm atau email.. sometimes PM ni, masuk di tempat lain... shark_1708@yahoo.com
Harap ianya sangat membantu dan didoakan semua yang berniat untuk membuat umrah akan dimakbulkan doanya...

Saya berharap tiada travel agency yang kecam saya dengan berkongsi umrah DIY.. rezeki Allah tu luas dan telah tertulis setiap bahagian kita...

Untuk tengok gambar bilik dan bas, click link ni... terus ke FB saya...Travelog Umrah DIY - Siti Hajar Aladin