Friday, September 4, 2015

Our New Bundle of Joy- Bila Mummy tahu pregnant....

Alhamdulillah.. saya selamat melahirkan baby lelaki yang comel dipakejkan dengan birth mark di kepala kanan baby Luth… ni berpantang boleh la berbelog disamping Luth yang kuat tidur mcm mummy dia… kekekeke….
Selepas kahwin saya mengharap sangat saya terus mengandung.. tapi setiap bulan pasti ada sahaja perkara tak diingini berlaku…Aidilfitri tahun lepas antara bulan saya keguguran.. saya buat open house.. malam sebelum open house, sibuk memasak.. ambik kesempatan untuk check guna pregnancy test.. dapat lihat double line tak berapa clear, selepas sahaja menunjuk kan kepada husband, saya sambung menyediakan bahan-bahan juadah untuk majlis.. kerusi saya duduk patah dan hentakan kuat tu buat saya bleeding.. tak ada rezeki namanya… ye la.. mana tak mengharap nya… saya ni ada cyst.. 3 kali operation membuang cyst.. doctor kata orang ada cyst ni susah nak pregnant, rahim pulak tak kuat… tambah pulak ada yang kata, jangan nanti kahwin suami carik lain… jahatnya mulut manusia ni kann… tapi kata-kata tu tak pernah mematahkan semangat saya.. pada saya, rezeki tu bukan di tangan doctor.. saya dah ikhtiar yang terbaik untuk buang cyst…
Bulan berganti bulan… bulan Januari 2015 saya bakal mengerjakan umrah dengan suami ketika itu.. hari pertama berada di Tanah Suci hari saya tidak subur.. (mengikut perkiraan).. jadi saya fikir saya perlu dapatkan pill hormone untuk hentikan seketika cuti bulanan saya.. saya rujuk kepada doctor, adakah saya boleh mengandung jika saya mengambil pill hormone ni… doctor cakap tak boleh… maka pada bulan Disember saya sudah tidak mengharap saya mengandung.. 3 hari sebelum period cycle, saya dah ambik pill tu… jadi saya consume pill hormone for almost 2weeks.. oo.. mesti ada yang Tanya macam mana nak tahu waktu subur… saya ada membaca banyak artikel.. perkiraan paling mudah sekali.. jika period cycle 28 hari, maka hari paling subur akan jatuh pada hari ke 14… just bahagi 2… ini yang period regular.. tak regular saya tak ingat.. hehe..

Setibanya di Tanah Suci, saya dah bagitau awal-awal husband saya, yang saya tak boleh mengandung bulan ni sebab saya dah ambik pill hormone, jadi jangan halang saya minum pepsi.. hahaha.. bukan apa, tekanan darah saya rendah, selalu rasa nak tumbang.. bila dapat gula dalam badan, baru ada tenaga nak buat ibadah.. kekekeke.. jadi, sepanjang 9 hari di Tanah Suci, saya memang pulun pepsi 2 tin sehari… hahaha.. nasi arab mmg everyday la kan.. arghh!! Dah habis pantang nanti nak carik nasi arab!!!! Cuma di Tanah Suci tu kaki saya bengkak.. badan memang weak habis.. Subuh saya kurang ke masjid sebab tiada kudrat langsung… (saya tak tahu saya pregnant time ni).. husband ada jugak marah, dtg dr jauh tapi tak larat ke masjid.. menangis weyhhh time tu!! Sentapppppp… umrah kali ni pun tidak sekuat sebelum-sebelum ni… tapi saya tak henti mendoakan kiriman orang… doa paling banyak adalah doakan sahabat-sahabat saya mendapat zuriat.. diri sendiri kurang doakan.. ustaz kata kalau kita doakan orang, doa tu akan ke kita… (ni saya baru tahu selepas balik umrah).. saya hanya berdoa untuk dapat kerja lain, gaji yang besar, memudahkan, menggembirakan… tapi doa yang ni masih lagi tak dapat.. mungkin lepas dapat anak ni kot.. hehe.. harap-harap!! Ameen… saya tak boleh bayangkan di airport Jeddah tiada siapa uruskan kami dr pihak Utas, saya berlari-lari untuk mendapatkan boarding pass.. jika saya tahu saya mengandung ketika itu, pasti saya tidak akan berlari untuk “take over” staff tidak berbayar Utas bagi mendapatkan boarding pass semua Jemaah..
Selepas naik je flight, makcik sebelah saya yang juga Jemaah dalam group saya memandang saya.. “awak mengandung Hajar”.. saya jawab tidak.. saya tak boleh mengandung sebab saya ambik pill.. tapi siapa sangka masin mulut makcik ni kannn… setibanya di tanahair, kami terus balik ke rumah.. berkemas-kemas untuk balik ke Kelantan keesokan hari nya.. malam tu saya tengok depan cermin,m”ehh.. kenapa la aku makin gemuk.. mengandung ke… mana tahu masin mulut makcik tu..” terus sorok-sorok ambik pregnancy test.. (memang ada stok kt rumah)… masa tu tak nak husband tahu takut dia bising habiskan pregnancy test.. bukan murah pulak tuuu… hahahaha.. lepas saya check je, saya macam tak percaya… aku ni salah tengok ke atau aku dah rosak kan pregnancy test ni.. bile dah double line, terus jerit panggil husband.. memang tak percaya saya mengandung…
Itulah.. siapa sangka… yang dikata ada cyst, susah nak pregnant, tak ada lelaki nak, akhirnya Allah hadiahkan juga zuriat.. kalau dah rezeki tak kemana kan… Start daripada hari itu saya dilayan seperti permaisuri……..


Sambung next entry sepanjang pregnancy..


4 comments :

Mrs.Asam Pedas said...

Alhamdulilah...tahniah hjar n husband..xsabau lak nk bca next entri..hihi selamat bpntang

NorlizaSakraraman said...

Alhamdulillah..tahniah hajar..smoga dipermudahkan semua urusan2 yg mendatang..in shaa Allah..aamin

cik puan aini said...

Tahniah mummy! Tak sabar nak baca episod seterusnya.hihi

betysaid said...

Best baca.. ok waiting for next entry ye