Friday, June 29, 2012

Kalau saya rindukan seseorang/ sesuatu, cepat-cepat tengok gambar Kaabah.. InsyaAllah pasti rindu itu akan hilang dan rindu di Baitullah ini lebih mendalam dari segala-galanya....

Sunday, June 24, 2012

Girlfriends & Boyfriends


Assalammualaikum..

Hye guys! hows ur day? Last nite Spain menang! yeah! They gave me a big smile for the whole day... ha ha ha... 

Just wanna share with u something today.. Kenapa kita perlu kawan dengan lelaki dan perempuan?? Sepanjang hajar hidup, hajar akan ingat dan belajar sesuatu dari pengalaman... dan satu perkara lagi yang telah hajar belajar... Kalau selama ni hajar keluar dengan kawan perempuan sahaja, tapi lately ni hajar keluar dengan kawan lelaki sahaja... (ok.. tolong tukar mentality skrg juga.. jangan cakap hjr perempuan gatal pls!)

keluar dengan kawan perempuan sahaja dan keluar dengan kawan lelaki sahaja, dua-dua ada kelainan... dan dua-dua juga menarik... keluar dengan kawan perempuan ada best yang tersendiri dan jugak sebaliknya... kalau dulu hajar tak keluar dengan lelaki pun, tapi sekarang semua orang hajar keluar.. Tolong ambik dari positive side ok... Jangan negative thinking sangat...

Hajar suka macam-macam. Shopping! Sports! Traveling! Indoor and outdoor games! Cooking! reading!! Tetapi kita kene tahu kawan kita tak semua macam kita.. Ada sesetengah perempuan, mereka tak suka sport, indoor and outdoor games.. dan kawan lelaki kita tak semua nya suka shopping... so, kalau kita limit kan kawan-kawan kita, kita hanya akan tahu untuk satu part je.. satu part lagi x tahu.. Kita pecahkan kepada 2... Part 1 : perempuan- cenderung kepada shopping, cooking, reading.. Part 2 : lelaki - cenderung kepada sport, indoor & outdoor games, traveling.. Hajar?? Hajar suka semua nya...

Ini apa hajar nampak dan apa yang hjr rasa... Bila hajar keluar dengan kawan perempuan/sepupu perempuan... perempuan, sinonimnya dengan sifat yang suka shopping (tipu kalau ada perempuan kata saya ni tak suka shopping..)... so, disaat ini kita akan berkongsi pendapat tentang barangan yang kita nak beli.. handbag, kasut, baju... waktu yang paling best adalah apabila kita ada dinner, kita perlu pakaian.. ini adalah masa yang sangat sesuai untuk keluar dengan kawan-kawan.. minta mereka teman dan bagi idea yang mana yang terbaik... selalunya dalam 3-4 orang yang ok.. banyak sikit pendapat.. so, idea tak de la limited sangat... Masak-memasak... mungkin kita akan berkumpul di satu rumah kawan kita, dan sama-sama buat cakes.. cookies... kita belajar something.. mungkin kawan A kite pandai western food, sorang lagi chinese food, sorang lagi masakan kampung.. kat situ kita dah boleh dapat berapa banyak ilmu dan idea... dan lain-lain...

Tadi bila kita keluar dengan perempuan.. sekarang keluar dengan lelaki... kalau korang dengan perempuan, ada ke korang borak tentang bola.. "weyh! malam tadi Spain menang.. hebat ar diaorang main.. bla bla bla.." korang rasa ada ke?? nampak pelik kan? mungkin dalam 3-4 org, sorang je kawan korang yang suka bola.. dan lagi 3?? tak kan nak mulut terlopong.. nampak tak??? kecuali kalau kawan korang tu pengkid.. ha.. mungkin.. hahaha... so, jika anda seperti saya yang suka sports, travel, indoor & oudoor games, adalah sesuai untuk anda ada kawan lelaki.. seriously.. bila hajar keluar duduk semeja dengan lelaki, yes... macam-macam jugak hajar pelajari.. contohnya travel.. kawan-kawan saya suka kaki travel, dan saya pun kaki travel... so, we can share our experience... kita boleh belajar apa yang patut dan tak patut buat bila di negara orang.. selain itu, sports.. hajar minat football tapi tak de la tahu sangat pasal bola ni.. tapi bila hajar dengar diaorang borak, baru hajar faham strategy pasal bola sepak ni.. kite jangan tanya diaorang.. cuma dengar dan ingat.. apa yang tak tahu balik tanya la pakcik google.. kalau korang asyik tanya je masa tu, memang diaorang tak nak layan la.. nampak tak? kat situ dah belajar lagi.. walaupun diaorang tak explain, at least kita ada keyword yang boleh kita cari sendiri tentang benda tu.. memang hajar selalu je kene bahan... "kita layan je la budak baru tahu pasal bola la.. apa la ini la.." tapi hajar tak kisah pun.. dalam hati hajar, korang nak cakap ape cakap la... tapi satu hari nanti aku lagi terror dr korang.. hahahaha..lama-lama kita dapat tahu banyak perkara... hihihi.. :) cuma hajar mintak sangat, kalau korang keluar dengan lelaki, yang perempuan ni la.. make sure kenal dia betul-betul.. tahu rumah dia kat mana.. nak keluar dengan diaorang bagitau family members.. kita tak boleh trust lelaki 100% ok... please... tolong jaga diri baik-baik wahai kaum Hawa.... saya merayu sangat!

So, kalau korang rasa diri korang macam Hajar, boleh la ikut cara hajar ni..Alhamdulillah.. I know everything now.. and if I've a problem, I will refer to them and ask their opinions... :) tapi ingat kene jugak pilih kawan..kawan yang baik akan mengajar kita kepada perkara yang baik, kawan yang mempunyai masalah attitude, akan jerumuskan kita kepada perkara tidak baik... ingat pesan hajar sekali lagi, jaga diri bebaik ok apabila bersama lelaki.. please....

Ok la.. Hajar tak berapa sihat sebenarnya ni... Jaga diri baik-baik semua... Jangan lupa makan.. Jangan lupa solat.. Jangan lupa berdoa... :)

Tuesday, June 19, 2012

I put my heart in the hands of Allah, so He will put it in the hands of man who He believes deserves it...


Monday, June 18, 2012

Presents from Allah....


Hye.. Alhamdulillah... Just arrived from office... I am so tired today... otw back from office, macam-macam terfikir dalam kepala... 

This entry special for my cousins and close friends.. Setiap kali saya ada masalah, these people will always be with me... nasihat... support... and everything... dan perkara paling menarik tentang mereka, mereka boleh tahu saya sedih walaupun luaran saya gembira...

Hari ni saya mendapat support dari semua orang yang rapat dengan saya.. Kadang-kadang rasa tak terbalas jasa mereka... Thank u so much...

My cousins (Ain, Angah, Nina, Comel, Kak Chik, Mira)

Korang sangat baik... bila aku ada masalah, korang lah tempat aku rujuk... bila kita berjumpa, pasti tak kering gusi bergelak... hari ni korang dah buat nangis sebab support korang.. ada masa kite di atas, ada masa kite dibawah.. tp sebab nasihat korang, aku akan sentiasa berada di atas walaupun ketika itu aku kat bawah.. korang la cousin paling best!!!! besar bersama, main bersama, bergaduh bersama.. I miss that beautiful moment... 

HUZA (Alinda, Ulya, Huda)

My beautiful + gorgeous bestfriends... Thanks a lot... Bila aku nak type part HUZA, airmata aku mengalir.. masa zaman sekolah, kalau 4 daripada kite jalan berpecah, pasti semua tahu geng HUZA bergaduh kan... tp tu dulu.. skrg kita sentiasa bersama... aku terlalu sayang korang... (hari ni aku jadi sensitive giler kan...)

Nurul Ain Natrah

My roommate since sem 3 until 6 di UiTM Alor Gajah.. ouucchh... Ain yang sentiasa bagi nasihat tak kira waktu... u're getting married.. dan lepas ni aku dah tak de kawan bergayut kat phone.. cakap lama-lama... gelak-gelak.. ingat zaman uitm dulu..best kan...

Siti Wardah Jumeren

Kak Ward ni roommate saya masa degree.. Dia la paling best sebab sekepala dengan saya... kalau kiteorang bosan malam-malam, terus saya cakap kunci kereta, berdesup pusing-pusing n then balik bilik sambung study.. kan kak Ward... kak Ward banyak tolong saya.. dia seorang kakak yang banyak nasihatkan saya... selalu menemani saya ke mana saja.... thanks a lot kak Ward...

Huzaimah & Salasiah

Both of them are my officemates... kami sentiasa bertiga kemana je.. I am the youngest in this group.. hahaha.. kalau tak, tak kan la jadi anak angkat kak Zai.. ye dak??? hahaha.. thanks for everything.. 

Ain Aziz

Kami kenal ketika mengerjakan umrah.. Alhamdulillah.. terbina satu ukhwah... She's a good friend.. Ain banyak tolong saya.. kalau saya kesedihan, dia la tempat saya mengadu... tak pernah sekali dia tak tolong saya.. dia sentiasa bersama saya... Thanks Ain... 

Ida Daq Baek

Ida ni kawan kepada kawan saya.. tetapi skrg dia dah jadi kawan saya paling best...  kami saling berkongsi cerita... ida ada msalah, ida carik saya.. saya ada masalah, saya carik ida.. itulah tentang kami berdua ni...

Dya Ghazali

My new friend... walaupun kami baru berkenalan tapi kami seperti telah kenal lama.. persamaan saya dengan Dya, kami suka memasak, kami suka bershopping, kami banyak cakap.. Tapi Dya dah nak tinggalkan saya.. Dia akan berpindah ke Perth... Dya, u tahu u belum pergi, i dah sedih giler... lepas ni i dah tak de kawan main masak-masak lagi dah... :'(

Daus & Fairus (geng korea saya!)

yes! 2 lelaki ini adalah best friend saya yang paling rapat.. dah dkat 5 tahun jugak.. atau lebih.. ketika tu diaorang  kat korea, kiteorg selalu berym.. dua-dua ni gila-gila sket.. diaorg ni pendengar yang setia dan penasihat saya.. serius.. memang baik.... kalau masa belajar, ada masalah dengan kaum adam, diaorang la tempat saya rujuk... hahaha.... sekarang fairus dah kahwin, so kami memang lost contact.. betul orang kata, kalau dah kahwin memang akan lost contact...

Fahmie

haha.. Fahmie ni kawan kepada bekas teman saya... Fahmie banyak tolong saya.. Thanks a lot Fahmie.. dan yang terbaru bantuan dia terhadap saya adalah menambahkan kenalan saya... hahahha.... ur friends semua baik giler!! seriously!

Idan

Dia ni pun kawan baik saya.. walaupun baik gaduh baik gaduh... tapi dia tetap rapat dengan saya.. dulu pernah kami langsung tak bertegur kan Idan.. lepas tu kami rapat balik.. skrg Idan pun dah busy dengan HO dia... tp masih lagi berwhatsapp dengan saya kalau saya perlukan khidmat nasihat dia yang kadang-kadang boleh pakai, kadang-kadang tak boleh... hahaha..

Ok la.. Buat masa ini je la orang-orang yang rapat dengan saya...Thanks a lot.. Hanya Allah sahaja dapat membalas segalanya... 

 I've to go.. Nak solat maghrib n then pi makan naan kat ampang.. jom sapa nak join!

Saturday, June 16, 2012

Whatever happens, was always going to happen... And whatever isn't willed to happen by Allah swt, will never happen... So, be easy on every outcome... :)

::LASER TAG::

Assalammualaikum..
Hye Guys!  memang sangat penat sekarang ni.. dari last nite sampai la petang tadi,  busy sangat... tido pun 2 jam je... tapi kuatkan semangat untuk update blog tentang something yang sangat interesting., lepas tu good night la... kali ni hajar nak share dengan korang.. satu indoor game yang pada hajar sangat sangat sangat best! seriously! menggantikan paintball yang orang kata sakit sangat, tapi kali ni memang tak sakit langsung... Laser Tag...

Hajar start dari awal kami sampai la ya...  hajar pergi bersama fahmie dan hafiz.. car pool je la.. pergi ramai-ramai lagi best kan.. so, setiba nya kami di Mid Valley.... wah.. Fahmie bagitau hajar around 8-9 org je akan join game ni.. oo.. ok la dalam hati hjr.. sekali sampai.. ehh ramai plak... mula-mula hjr rasa kekok juga... ye la.. i ni kan kalau baru kenal orang malu-malu kucing, lepas dah kenal.. hahaha... bising giler.... so, biasa la.. kalau dah kaum Adam yang ramai, hjr pun terus mengecut tubuh.. dalam hati hajar fikir, "macam mana la aku nak lawan lelaki-lelaki ni.. semua badan macam jurassic park.. dah la lawan dalam gelap, kalau dilanggar mahu boleh pengsan..." itu dalam hati je.. tu yang pada mula hajar pandang one by one.. sebab takut! hahahahha.. sangat la gila! tapi sebenarnya diaorang tak kuat pun... hahaha...

Last nite, kami main 3 battles... total untuk 3 battles RM45.. tak silap hajar, monday until friday murah... saturday n sunday 3 battles RM55.... dan 1 battle around 10 minutes... jangan cakap kejap ok!!! korang tahu tak, 10 minit ni lama gila kalau main individu la.. kalau group kejap je... masa individual, ya Allah.. sumpah! macam nak pitam... berlari-lari... dah tak ada reactivation ke ape ke.. semua main shoot je.... main belasah je budak-budak ni.. tak de rules.. memang pun tak de rules... hjr nak ingat kan, masa korang pilih suit dia tu, kene ingat nama korang.. so, masa keluar nanti boleh la tengok point... dan 1st game.. ya.. sudah tentu saya kalah ok.. so, telinga ni berdesing kene perli.. oucchh... seperti nak pakai speaker pasang lagu kuat-kuat ketika itu.. hahahaha.... korang tahu je la kalau lelaki  ni bile dah menang... kecoh habis... hahaha.. fact! bukan main-main.. hahaha..

2nd game, kami pilih utk main team, so 3 team dibukak... Merah yang terdiri daripada hajar, fahmie, adib dan arif... biru- man, akmal, ikhwan, afiq.. hijau - dya, faiz,hafiz, farid... pergh.. masing-masing memang gagah... seriously yang ini sangat cuak... sebabnya kalau point saya rendah, dan team saya kalah, sah kene lagi kutuk... so, saya tekad untuk tembak secara rambang.... hahahhaha!! tapi masa team kami masuk, saya jumpa tempat yang best! saya kene tembak dinasour egg.. team lain tak tahu lagi masa ni... hahaha... mintak maaf kepada mereka yang terkena tembakan rambang dari Siti Hajar.. sebelum keluar, saya check dulu nama dekat suit saya.. ok... shadow... so, bile keluar je... keh keh keh... red team 1st place bebeh.... yeayy!! saya score sangat tinggi... berjaya jugak aku lawan lelaki-lelaki raksasa ni....  so, masa ni la hajar nak berlagak dengan orang yang berlagak dengan saya.. kah kah kah!!! hello... I am a gurl ok...lelaki boleh kalah dengan perempuan.. serius malu!

3rd game, mereka dah tahu strategi saya... aiseeyhh.. memang kalah la daku... hahaha.. kene lagi hebat ni.. tapi kan kali ni lagi gila la... saya sorang, 4 tembakan saya kene... kali ni kerisauan sikit.. mana tak nya, diaorang pun dah main tembak rambang je... kalau anak semut lalu pun boleh terkena... bahaya betul la diaorang ni kalau bagi main paintball kan... hahahha... tp kami masih tetap berbangga kerana kami menang lagi game ni...  hahaha.. muka team merah semua nak kerek ok.. well!!!!!  tak boleh nak dinafikan kami memang hebat!

u all tahu apa keseronokan main game ni... tadi hjr cakap, hajar malu-malu kan.. lepas tu dah tak de nya..  penat tu of course la sangat penat.. tapi enjoy kami gelak... hahahaha... so, seperti biasa ulasan yang akan dibuat oleh hajar sorang demi sorang ok... hahahhaa.... kite mulakan mengikut team.. dan bermula daripada diri sendiri....

RED TEAM

Hajar : seorang sharp shooter wanita yang sangat hebat.. boleh mewakili Malaysia hendaknya.. hahahha... (mesti geram je bebudak ni baca kan... hahaha...)

Fahmie : ala... mamat ni cerita je lebih.. ingat hebat sangat.. tertumpas jugak la untuk 2nd game.. ok.. sepatutnya dia ni tak boleh kalah.. sebab dah banyak kali main.. lain la yang 1st time main macam saya... hahahha...

Adib : hahaha.. Adib ni seperti biasa... penyelamat team merah... terbaik ar adib.. adib boleh wakil Malaysia untuk olympic ni... hahaha.. acara menembak... kikiki...

Arif : hebat jugak... (tak tahu nak comment apa pasal mamat ni sebab saya sendiri tak nampak dia kat mana,,, yang seingat saya, saya terkejut bertembung dengan dia, dan dia nak tembak saya.. aisseeyyh... mcm mana satu team ni... hihihi.. confuse confuse...) 

GREEN TEAM

Dya: untuk 3rd game, she's not my bestfriend but she's my enemy..  Dya shoot saya gila-gila... ini balas dendam terhadap suami nya yang kene shoot bertubi-tubi oleh saya untuk 2nd game.. kah kah kah... bagus u Dya.. betul-betul jaga suami u... 

Faiz:  hahaha... ini orang yang paling saya takut... sebab dia ni mcm pro sangat... saya kata memang aniaya ni kalau ditembak sakan dengan faiz... rupanya kehebatannya hanya seketika sahaja.. 1st game je hebat.. lepas tu... keh keh keh keh.... 

Farid: ini saya x nampak dia main kat mana..  saya rasa menyorok nii... hahaha... atau main tembakan rambang ni.... hahahhaa... sorok lebih..

Hafiz : oohh... ni diaorang panggil misai.. nama sedap-sedap dipanggil nya misai.. ni pun sama ni saya rasa.. menyorok diaorang ni.... duduk kat satu sudut je rasa nya... hahaha.. sedapnya aku kutuk orang kan.. mcm la hebat sangat..... hahaha..

BLUE TEAM

Man : ni seangkatan dengan fahmie jugak... ingat terror.. tak terror rupanya.. masa 1st game, saya nampak man duduk dekat entrance tu.. hahaha.. main shoot dr situ aje.. tp dia hebat jugak la... hebat tang mengelak agaknya.. mengelak sampai lupa nak shoot musuh.. haiishh...

Akmal : ini yang Dya n Man kata main kelentong ni.. cakap dengan semua org masa dah habis... hahaha.. memang hebat strategi yang dia gunakan tu.. boleh pinjam untuk next game individu... hjr rasa dia main nyorok... serius... hjr sendiri x nampak dia ni kat mana...

Afiq : haa!!!! serius... ini pun sama... menyorok... 1st game memang tempat sama je.. x beranjak... ingat main sorok-sorok ke diaorang ni.. hahaha.. tapi yang saya ingat, saya memang terkejut dengan Afiq... saya tak boleh terkejut.. dia bukan sergah, entah mcm mana, sebab baju dia warna putih, saya jadi terkejut.. dalam gelap tetibe ada baju putih, ingat tak fikir hantu ke,,, haha...sebaik xde lemah jantung.. kalau tak ramai-ramai tolong ke hospital...

Ikhwan : ini pun saya tak perasan.. pendek cerita.. yang saya tak perasan ni semua sorok la.... hahahahha.... sebab takut kene shoot... kah kah kah kah... tak de lari-lari.. senyap je.... wahh.. next time kite buat game main sorok-sorok... hhahahaha...

So, conclusion yang saya boleh buat, lelaki ni nampak je hebat sebenarnya perempuan lebih hebat.. macam saya dengan Dya.. hahahaha....

ok.. selesai kami main games tu, x lama pun.. total dalam 30 minutes.. tp bukan continuously tau.. after 1st game, kite stop.. n then 2nd game.. mcm tu la.. n 3rd game.. so, habis la... kalau terus 30 minutes, habis la semua orang pengsan...


N then kami terus... terus sahaja mencari kedai mamak.. ohh.. hajar memang sangat lapar!! 2 hari saya tak makan nasi....sebaik kau tak pengsan Hajar.. dan kalau sebelum ni saya pernah post tentang melepak, lelaki minum air 2 cawan seorang.. kali ni lagi kritikal.. serius! diaorang minum 3 cawan seorang... woww... hajar?? segelas je kot.. hihihi... besar jugak tank diaorang ni... errmm... mungkin.. sebab tu hjr panggil diaorang tadi pun jurassic park.. mana tak nya, hajar paling kecik kot... ok.. ni 2nd time saya lepak after 26 years...hari tuh dekat naan.. ini dkat kedai pelita... saya enjoy.. yes! sangat sangat enjoy... saya terfikir balik, errm.. kalau 5 tahun yang lepas saya dah suka melepak, mesti skrg saya x suka dah.. yes... untuk pengetahuan anda, saya keluar dengan kawan-kawan kalau makan, paling lambat pukul 10 mlm... not more than that.. dan untuk pengetahuan korang juga, hjr tak pernah lepak dengan lelaki masa study sampai la kerja... 

Ok la.. apa yang hajar dapat eh dari laser tag ni.. 1st.. of course! my lemak-lemak tepu selamat diarwahkan.... 2nd, Alhamdulillah.. kawan saya bertambah-tambah.... ini dinamakan ukhwah yang kita perlu wujudkan sesama umat Islam... umat Islam hari ini dah berpecah belah.. so, saya rasa ini peluang untuk perkukuhkan ukhwah sesama Islam.. Alhamdulillah... yeayy! so, next time nak main laser tag dah ada mangsa untuk diajak... hahaha.. 3rd, teamwork bebeh... yess.. walaupun xde la teamwork sangat pun, ada je tertembak kawan-kawan sendiri, tapi semangat kawan tu ada orang kata... tu yang best.. hihihi...

Ok la.. dah malam.. kalau ikut hukum Mak saya ni, dah wajib tidur dah... lagipun esok nak bangun pagi..nak pi rumah Dya jadi masterchef dengan Dya.. kan Dya kan????? nak main dengan baby comel, Farzan sekali.. esok Aunty datang ok darling..

Good nyte everybody! Illal liqa', ma'a salamah..

Assalammualaikum....

Psst: comment tentang setiap orang itu adalah rekaan semata-mata.. jangan ambik hati ya.. menghiburkan blog yang sedia ada terhibur ni.... siapa yang rasa nak ajak hjr main laser tag, boleh roger-roger hajar ok.. tapi.. ada tapi ya.... kalau orang-orang yang annoying (bukan yang tersenarai dalam post hjr ni ya).. tak payah la ajak.. mati hidup semula belum tentu hjr nak join.. chill!!! :)

Btw guys.. pagi tadi I received a call from advertising agency.. She offered me to be a model muslimah for one project.. yes.. I am so excited and super duper happy, unfortunately I can't accept this offer... U know why... Saya baca satu buku ni baru baru ni.. (my routine activity) hanya lelaki yang bergelar suami sahaja boleh melihat isterinya bergaya semua nya la.. itu sebab saya reject offer tu... for my future... I need a blessing from Allah not from people... yes I know.. I made a mistake in my past, itu sebab saya fikir 2 kali before saya decide... saya sekadar berkongsi supaya adik-adik kak hajar yang baca ni pun akan fikir 2 kali macam kak hajar ok!


Ini lah baby comel nya...





Para-para pemain yang hebat belaka... hihihi...


GREAN TEAM : Dya, Faiz, Hafiz, Farid

BLUE TEAM : Ikhwan, Akmal, Afiq, Man
RED TEAM (CHAMPION!!) : Hajar, Fahmie, Adib, Arif
My new bestfriend, Dya... Ohh Dya.. I am gonna miss u... :(

Sunday, June 10, 2012

Dugaan... Terduga... Diduga....

Assalammualaikum...

Dah tdo ka? come on! night still young bebeh!!! Spain vs Italy kot tonite.... hajar of course Spain bebeh.... hahaha... Hajar demam hari ni.. banyak sangat berfikir sampai rasa otak ni dah hang... tu yang demam tu.. come on Hajar! kene kuat!! esok nak berhadapan dengan pelbagai lagi cabaran dan dugaan... yup... cerita pasal dugaan... mcm hjr cakap di FB tad, " Setiap manusia diduga dengan pelbagai cabaran.. tak ada yang terlepas.. Apabila kita diduga, bersyukurlah kerana Allah masih memandang kita.... Mungkin dugaan yang saya hadapi adalah sangat kecil jika nak dibandingkan dengan orang-orang lain.. Semoga kita menjadi seorang yang sabar menempuh dugaan...." including me.... :'(

Nasib setiap manusia tak sama.. macam Hajar.. Alhamdulillah.. Hajar dilahirkan dalam keluarga yang senang walaupun pernah merasai kesusahan satu ketika dulu... tapi kesusahan itu bukan menjadi kita manusia lemah, tapi menjadikan satu semangat untuk kita terus maju dan lebih maju... 

Kadang-kadang sesuatu itu membuatkan kita terfikir, "aku ni teruk sangat ke sampai Tuhan duga aku macam-macam??" jangan sampai fikir macam tu.. dulu hajar mcm tu jugak.. tp bila hjr mintak nasihat kawan-kawan... I change my mind, "ini satu dugaan yang Allah berikan supaya aku menjadi lebih kuat lagi! kalau Tuhan duga aku, maknanya Tuhan sayang aku dan kalau aku berjaya mengawal dan mengatasi sesuatu dugaan, pasti Allah akan memberi sesuatu yang lebih baik dari sebelum ni..." yes!!! Alhamdulillah.. walaupun saya demam hari ini, saya rasa saya berjaya mengawal segala keadaan walaupun ia nya lambat... hahaha...

Cuba tengok gambar makcik kat bawah ni.... korang cam tak makcik ni?? sapa yang selalu pi jalan TAR mesti cam kan.... Makcik ni dari kak Num belajar kat UM dulu, sekarang kak Num dah anak 3, dekat situlah tempat dia mencari rezeki... Cuba kita bayangkan itu adalah mak kita.... Sepatutnya bukan sini tempat Makcik ni... tetapi di rumah... usia seperti ini sepatutnya berehat-rehat di rumah, bermain dengan cucu.... Tadi terdetik tanya Makcik ni, siapa yang buat kerepek semua ni? anak Makcik nak.... dalam hati saya, "ya Allah.. sepatutnya anak dia yang menjual bukan dia... ini bukan tempat dia lagi.." luluh hati saya.. sebenarnya, ini juga adalah dugaan.. dugaan Makcik ni...Dia masih menggunakan tulang 4 kerat untuk menyara kehidupan dan pada saya, kalau seorang anak yang betul-betul bertanggungjawab dan merasa kan emak dia telah melahirkan dan membesarkan dia, dia tidak akan membenarkan mak dia buat semua ni.. betul tak? kalau saya, saya tak nak.. saya nak mak saya duduk, rehat-rehat... macam mana mak jaga kami masa kecil, macam tu juga kami akan jaga mak masa mak tua... Semoga Allah sentiasa melimpahkan rezeki yang mencurah-curah kepada makcik ni...

Ini saya nak share la satu cerita.. berkaitan makcik ni juga... Masa tu saya dan kak Sal atau kak Zai (salah sorang la.. saya lupa..) ke jalan TAR.. last year... kami singgah membeli kerepek... saya tanya makcik ni,, berapa satu? dia kata 4- RM10... saya agak tekejut! Makcik nak untung apa kalau jual 4 - RM10?? sebab kuantiti sangat banyak... so, saya beli 4 paket, dan kak Sal tak silap saya beli 4 paket jugak... datanglah seorang makcik yang tidak tua, dalam lingkungan awal 40an... agak kasar pertanyaan dia, "berapa sepaket?", "RM2.50"..."mahalnya!!" saya tergamam.. saya pandang makcik tu... dalam hati saya, "mabuk ke makcik ni kata mahal... nak murah macam mana lagi??"  dalam hati je la... so makcik tu cakap dia nak 3 paket je.. so, makcik penjual ni cakap, "RM7.50"..  yang makcik sihat segar bugar badan ni boleh cakap, "RM7 dah la!!!" seriously, bile dia cakap macam tu, saya dah nak menjerit kat muka makcik ni... RM0.50 pun nak berkira ke?? dengan kau badan sihat!! lagi nak murah!!! .. lembut je makcik ni jawab, "makcik jual ni bukan untung sangat pun nak.. harga barang dah naik... makcik untung berapa sen je...tapi tak pe la.. makcik niat sedekah.. RM 7 je la.." makcik yang jual tu tak emo, saya yang emo...  serius..saya rasa nak menangis bila makcik ni cakap mcm tu.. saya cakap dengan makcik ni, "Makcik, kerana RM0.50 discount yang Makcik kasi kat dia, satu hari nanti Allah kasi Makcik berkali-kali ganda rezeki..." dan saya dengan kak Sal memang tak sampai hati, kami beli lagi kerepek kat situ dengan niat membantu orang Islam dan letak kat office, makan ramai-ramai...

Kalau korang je jalan TAR selepas baca post saya ni... teringatkan muka makcik ni yang sangat cute bila dia senyum... saya harap, korang boleh bantu dia.. tak mahal pun.. sebungkus RM2.50 (haa!! ini lah word aku fikir dari tadi... hahaha.. macam pelik pakai word sepaket!! oh! my Bahasa Melayu!!!) kalau korang tak makan pun kerepek dia, beli atas niat nak sedekah ok.. pahala besar tolong orang ni... hari ni dia susah, entah esok lusa, makcik ni dah jutawan... kite susah, mana tahu dia yang tolong kan... tapi kan kerepek pedas dia,, perghh!! serius! supeerrrbb!! kalau ada orang kata hokkaido cake tu sedaaappp sangat.....hajar pun nak cakap, kerepek makcik ni seeedddaaappp gggiillleeerr!!! hihihi... nak menunjukkan betapa sedap nya.... seriously! hihihihi

Jadi hajar fikir mcm ni, kalau makcik yang tua ini tak pernah mengeluh dengan dugaan yang Allah kasi, kenapa hajar nak mengeluh dengan dugaan Allah beri pada Hajar??? so Siti Hajar binti Aladin!! selepas ini, setiap dugaan kawal nya dengan akal fikiran dan jangan terlalu ikut kata hati, takut nanti mati... ouucchh.. scary bunyi nya....

Ok la... 11.49 pm already!! haiiyyyaaa!!! get ready depan TV... Aliki dah jerit.. "Mama Shu cepat la!! team kite nak lawan dah..." sebenarnya dia ikut Mama Shu dia.. mana Mama Shu sokong, itu dia sokong... haha.. dia tak tahu Mama Shu dia lalang..... bye! nyte!


Ha... ini lah makcik tu.. dia betul kat kaki lima jalan TAR tu...


nampak tak dia senyum?? masa ni kak Num tengah bergurau dengan dia.. manis senyuman dia kan, sejuk hati saya tengok.. terus teringat kat Arwah Atok n Opah... alahai.. rindu nyaa...

Friday, June 8, 2012

CINTA SEORANG WANITA (FULL ENTRY)

Part 1
Dia seorang yang ceria, senyum sentiasa.. Tapi dalam hati dia tak siapa yang tahu betapa kuatnya hati nya ini.. Di sekolah, dia tidak dipandang oleh senior mahupun rakan sekelas.. dia hanya dipandang budak hingusan.. tetapi dia ramai kawan kerana boleh dikatakan setiap tahun pasti dia akan mewakili sekolah untuk ke peringkat daerah dan selalu menerima hadiah ketika di perhimpunan..

Bermulalah kehidupannya di universiti.. hati nya bertekad yang dia tidak akan bercinta dengan mana-mana pelajar seuniversiti dengan nya ketika itu.. dia hanya menumpukan pelajaran nya dan keluar bersama rakan-rakan nya.. Dalam fikiran nya, percintaan adalah untuk perkahwinan.. Bukan untuk bersuka ria.. Di dalam hati nya, ingin menjadi isteri baik kepada suami dan ibu yang penyayang kepada anak-anaknya..

Cinta pertamanya bermula apabila dia berkenalan dengan seorang pelajar yang berada di Korea.. Si cinta pertama nya pulang ke Malaysia dan bertemu nya untuk kali pertama.. Ketika itu mereka masih berkawan, dan mungkin tiada perasaan antara mereka.. Apabila pulang ke Korea semula, mereka masih berkawan sehinggalah si cinta pertama meluahkan hasrat hatinya.. mereka seperti pasangan yang cukup bahagia.. setiap malam pasti si cinta pertama akan mendengar suara si kekasih hati nya ini…bagaikan pungguk rindukan bulan.. itu lah perumpaan yang sesuai untuk mereka.. Hari demi hari, perhubungan mereka semakin berjalan lancar sehinggalah pada suatu hari, si cinta pertama ini akan berhadapan dengan peperiksaan akhir semester.. ketika peperiksaan, dia memberi kata-kata semangat kepada si cinta pertamanya.. walaupun si cinta pertama nya tidak membalas mesej nya, dia tahu yang cinta pertama nya sedang berperang di dalam dewan peperiksaan. Setelah tamat nya peperiksaan, si cinta pertama menunjukkan sikap hambar kepada nya.. setelah beberapa hari, si cinta pertama nya ingin memutuskan perhubungan yang telah terjalin.. Apabila ditanya kepada cinta pertamanya, cinta pertamanya tidak memberikan jawapan dan tiada alasan… ketika itu betapa hancur nya hati dia.. tetapi dia tidak berputus asa, dia berusaha untuk memulihkan keadaan namun si cinta pertama nya seperti tiada perasaan.. Akhirnya dia pasrah dan cuba berjauhan dengan si cinta pertama nya… Walaupun telah putus, mereka masih berkawan .. Tetapi si cinta pertamanya pernah berkata setelah dia telah bercinta dengan orang lain, “jika satu hari nanti awak putus dengan nya, saya akan ambil awak sebagai isteri saya..hanya awak seorang sahaja yang memahami saya.. walaupun telah setahun kita putus, tetapi saya masih menganggap awak masih lagi kekasih hati saya” Tetapi hati dia dah mati untuk cinta pertama nya…

Seterunya, tentang cinta kedua nya…Setelah hampir 2 tahun putus, dia tidak keluar dengan lelaki, tidak bercinta, dan tidak kenal dengan lelaki lain, akhir nya seorang lagi cuba berjaya menawan hatinya.. Kali ni, cinta kedua nya jauh di Rusia.. seorang pelajar medik.. Mereka tidak pernah berjumpa, tetapi sering berutus surat sehinggakan menimbulkan rasa cinta dan sayang terhadap cinta keduanya.. Apabila cinta keduanya tamatkan pengajian di Rusia, hati nya terlalu gembira kerana cinta nya akan pulang ke Malaysia.. cinta kedua nya telah berjanji akan hidup bersamanya.. 2 tahun sebagai jaminan yang diberi oleh cinta keduanya.. cinta keduanya mengharap apabila tamat sahaja menjadi doktor pelatih, dia akan mendirikan rumahtangga bersama kekasih hati nya.. Tetapi lain pula terjadi.. Si cinta kedua nya mengalami tekanan perasaan akibat terlalu tertekan bekerja… Si cinta kedua nya langsung tidak mesej mahupun menelefon si kekasih hati nya.. hari demi hari.. Dia menunggu dan mencari dengan penuh harapan yang si cinta keduanya akan mesej dia dan bertemu nya.. tetapi semua nya hampa.. setelah 4 bulan si cinta kedua nya menghilangkan diri, si cinta kedua nya akhirnya menghantar mesej.. “Kita putus. Abang minta maaf”.. Alangkah hancur nya hati nya ketika itu. Dia tidak putus semangat.. Sering memberi kata-kata semangat dan mengharap si cinta kedua nya akan pulang kepada nya suatu hari nanti.. Dia juga bernazar apabila si cinta kedua nya ini sembuh, dia akan memasak dan mengagihkan kepada rakan-rakan nya tanda kesyukuran.. Tetapi kisah kali ini lagi menyayat hati.. Dalam tempoh 4 bulan ditinggalkan, dia cukup merana.. keluarga nya kerap menanya nya.. Tetapi dia tidak dapat memberi jawapan.. sehinggalah satu hari, dia rasa tertekan kerap ditanya dan akhirnya dia memberitahu emaknya yang si cinta kedua nya mengalami tekanan perasaan.. hati seorang ibu, emak nya menangis tak henti-henti.. setiap kali solat, pasti air mata emak nya mengalir, apatah lagi dia..emak nya tidak menyangka yang cinta kedua anak nya ini akan mengalami tekanan perasaan…

Beberapa bulan kemudian, dia mendapat tahu yang cinta keduanya telah bercinta dengan seorang anak orang yang berpangkat.. Sekali lagi hatinya hancur.. Bagaikan gelap dunia nya apabila mendapat tahu.. Adakah cinta kedua nya menjadikan alasan mengalami tekanan perasaan itu untuk putus?? Wallahualam.. Itu antara cinta keduanya dengan Allah… Apabila mendapat tahu si cinta keduanya sembuh, janji kepada Allah, tetap ditunaikan olehnya walaupun hati nya perit.. dia membayar nazar yang telah dia niatkan ketika si cinta kedua nya sakit.. betapa kuatnya perempuan ini… Si cinta keduanya mencari dia semula.. Memohon maaf atas apa yang telah dia lakukan.. Mudah sungguh minta maaf.. Dah mainkan perasaan orang, boleh pula meminta maaf dengan mudah.. Perkara yang lepas jangan dikenang katanya.. Wahai perempuan….

Cinta yang diharapkan cinta terakhir nya… Cinta ketiga nya.. Berkenalan, berjumpa dan akhir nya tertambat setelah 1 tahun dia putus dengan cinta keduanya.. Cinta ketiganya ini paling manis kata nya.. Tak tahu lah apa yang manis… Dia terlalu gembira.. kalau sebelum ini cinta nya di luar negara, tetapi kali ini cinta nya di dalam negara.. dia meniti hari-hari yang menggembirakan bersama cinta ketiganya… setelah masing-masing tamatkan pengajian, dia mula mengorak langkah ke dunia pekerjaan, manakala si cinta ketiga nya pula melanjutkan pelajaran di Eropah.. dia fikirkan cinta ketiganya akan bersama nya sehingga bila-bila, rupanya tidak.. mereka terpaksa berjauhan selama setahun.. dia rasa semua dalam hidupnya telah dapat dan mungkin ini adalah masa sesuai untuk dia mendirikan mahligainya dengan cinta ketiga nya.. Apabila ditanya, si cinta ketiga nya pasti mengatakan yang dia tidak boleh berkahwin awal kerana halangan dari keluarga nya yang inginkan dia berkahwin ketika umur 30 tahun.. sedangkan mereka sebaya dan berumur 26 tahun.. sudah tentu dia tidak mahu untuk berkahwin umur 30 tahun.. 30 tahun pada seorang perempuan telah berumur.. dia sentiasa berfikir adakah cinta ketiga nya ini gagal juga?? Dia kuatkan semangat.. si cinta ketiganya memberi alasan yang dia tidak bekerja lagi dan keluarga nya tetap tidak membenarkan nya dia untuk berkahwin awal.. dia memberi tempoh tempoh setahun selepas bekerja kepada cinta ketiganya, tetapi cinta ketiganya tetap menolak dan mengatakan setahun tidak boleh lagi untuk menyara keluarga.. cinta yang dibina 2 tahun hancur berkecai.. hubungan mereka ini umpama retak menanti belah.. tetapi mungkin kali ini hati dia hancur.. Apabila sunyi, dia yang akan dicari oleh cinta ketiga nya, dan apabila si cinta ketiga memikirkan tentang kahwin, dia akan menjauhkan diri dari dia… Terduga betul dia..

Tetapi dia tidak pernah rasa sedih yang teramat malah dia bersyukur yang Allah masih menyayangi nya.. Dia percaya kepada kata-kata, “kita akan berjumpa degan orang yang salah sebelum berjumpa dengan orang yang betul..”…Setiap kali solat, doanya pasti, “Ya Allah.. Kau uji aku dengan pelbagai ujian dan mengapa sehingga sekarang aku masih tidak mampu bertemu dengan pasangan ku.. Ya Allah, tetapi aku masih bersyukur kepadaMU kerana Kau memberi aku kekuatan untuk mengharungi liku-liku kehidupan ku.. Ya Allah, kau temukanlah aku dengan seseorang yang boleh memimpin ku ke jalan Mu dan menjadikan diri ku seorang hamba yang taat kepada perintah Mu…” doa ini yang akan disebut ketika solatnya.. Dia mengharapkan kekuatan daripada Allah… Dia teringat kata-kata mak dia yang diungkapkan oleh kakaknya, “kalau tidak jumpa jodoh di dunia, pasti Allah sediakan yang terbaik di akhirat…”

Itulah kesudahan ceritanya.. Si dia masih lagi menanti siapakah yang bakal memenuhi ruang dihati nya dengan bersyarat cinta lelaki itu kepada Allah adalah lebih daripada cintanya lelaki itu kepada dia……

Part 2

Hari berganti hari… Bulan berganti bulan… tetapi dia masih lagi tidak berjumpa siapakan lelaki yang benar-benar akan bertakhta di hati nya… Kadang-kadang terfikir dibenak nya, “teruk sangat ke aku ni sehingga kan sangat sukar untuk mendapat teman yang benar-benar aku suka??” itu yang sering bermain di fikiran nya.. tetapi ditanam nya di hati kecil nya bahawa Allah tidak akan menguji seorang umatNya jika umatNya itu tidak kuat.. maknanya dia masih kuat lagi menempuh segala nya…

Kerap ditanya oleh orang sekeliling, “bila nak kahwin ni???”.. jawapan kepada soalan itu hanyalah satu senyuman.. di dalam hati nya berkata, “ya Allah.. bukan aku tak nak kahwin, tapi aku masih tak jumpa siapa yang benar-benar yang boleh mengisi ruang kekosongan dalam hati ini..”
Hati nya bertambah tertekan apabila sepupu yang lebih muda daripada nya akan mengikat tali pertunangan sedangkan dia?? Dah berumur 26 masih lagi tak ada sesiapa… ada dikalangan sepupu-sepupu nya mengatakan dia terlalu memilih.. mana kan tidak, yang nak dia bukan calang-calang orang.. doctor la.. engineer la.. architect la.. terlalu ramai.. apa lagi yang masih ditunggu?? Bila ditanya, tak kan tak terbuka hati lagi?? Pasti jawapan nya, fobia.. fobia dengan percintaan yang lampau.. cukuplah apa yang dilakukan yang lepas.. Dia dah berasa sangat berdosa terhadap bakal suami kerana menyintai lelaki sebelum itu.. kata nya, selepas dia sah bergelar isteri kepada yang layak, dia akan memohon ampun dan maaf kerana menduakan si suami nya sebelum berkahwin… itu sebab dia memberi alasan kukuh supaya lepas ini tidak perlu bercinta dan terus berkahwin.. itu lagi berkat katanya…

Bila ditanya, ada tak yang cuba melamar? Sudah tentu.. dan masih ada yang menunggu nya sehingga sekarang.. Cuma hati nya tak terbuka lagi… setiap malam dia melakukan istikharah supaya dia nampak siapakah suami nya, tetapi sehingga sekarang masih tak Nampak lagi siapa kah orang nya.. mungkin tidak cukup khusyuk di solat nya bagi dia.. dia akan berusaha sehingga dia nampak dan yakin bahawa lelaki yang ditunjuk oleh Allah itu adalah lelaki yang sesuai untuk nya.

Si dia ini ada satu sifat.. sifat yang suka sangat berangan.. tetapi apa yang diangan-angankan memang menarik.. dia mengangankan berjumpa seseorang dengan cara yang mulia di Tanah Suci.. jika lelaki itu benar-benar menyukai dan ingin memperisterikan nya, terus berjumpa dengan ibu bapa nya… sama seperti di dalam novel kan? Mungkin benar semua wanita memang menyukai sesuatu yang indah dan romantik.. patutlah si dia masih tidak berjumpa dengan sesiapa untuk bertakhta di hati nya.. mungkin lelaki yang menunggu nya salah teknik untuk mendapatkan nya…

Bila ditanya rakan-rakan nya, adakah cinta ketiga nya masih dihati? Jawapan nya adalah ya.. Cuma masalah yang dihadapi antara mereka berdua menjadi halangan yang mereka tidak dapat bersama. Mereka masih memasang niat untuk hidup bersama tetapi apabila memikirkan tentang keluarga, terus dilupakan hajat untuk hidup bersama.. masing-masing berkorban untuk masa depan. Membuat hala tuju masing-masing... Mungkin tak ada jodoh antara mereka..mungkin ada yang terbaik untuk masing-masing... hendak ditunggu, mungkin tidaklah.. jadi biarlah sejarah cinta ketiga nya dipahat dalam hati dan menjadi pengajaran kepada anak-anak mereka betapa derita nya percintaan jika mendapat tentangan keluarga.

Begitulah kisah untuk part II si dia ini.. Semoga dia bertemu dengan orang-orang yang benar menerima seadanya dan menyayangi sepenuhnya Jsepertimana Zikir menerima Dhia, Hariz menyayangi Izzah….  

Part 3

Apabila berakhir nya cinta ke-3,si dia cuba untuk berkawan dengan ramai kawan.. Hampir setahun dia tidak keluar dengan lelaki, dia fikir hingga bila dia nak menyeksa diri sendiri dengan menunggu sesuatu yang tidak pasti… Maka perkenalan demi perkenalan, membuatkan si dia mula berkawan semula dengan kaum Adam.. “Wall post” nya terhadap seorang lelaki yang baru dikenali telah membuatkan si cinta ke-3 nya berasa marah, kecewa… Baru ditinggalkan, dah mencari yang lain.. itulah perempuan…mudah jatuh cinta bila lihat lelaki handsome sikit… Luluh hati dia mendengar kata-kata itu.. tak terdetik hatinya untuk jatuh cinta dengan memana lelaki selepas kecewa berkali… selama setahun dia menunggu cinta ke-3 nya, itu yang dibalas nya… si dia setia dengan cinta ke-3 nya.. yang menunggu penuh sabar kepulangan cinta ke-3 nya ke Malaysia, tetapi berakhir dengan kesedihan… Si dia hanya berkata yang dia akan bertunang dengan sesiapa yang benar-benar mencintai nya dan boleh menerima nya seada nya selepas pulang mengerjakan ibadah… Si cinta ke-3 nya berkata, kalau itu yang diminta, si cinta ke-3 nya akan mencari kerja dan mengikat tali pertunangan selepas si dia pulang mengerjakan ibadah.. Si cinta ke-3 rela melihat si dia menjadi anak dara tua dari berkahwin dengan orang lain.. adakah itu sayang @ kekejaman??? Kesian nya si dia…

Si dia telah bersetuju dengan si cinta ke-3 nya…ingin mengikat tali pertunangan dan bernikah pada tahun berikut nya… Alhamdulillah… syukur yang teramat ketika itu.. tidak dapat bayangkan betapa gembira nya hati dan perasaan nya…. Si dia telah memberitahu kepada emak abah dan ahli keluarga yang lain yang dia akan bertunang pada tahun hadapan.. semua sangat gembira dengan perkhabaran itu.. Si dia mula mencari barang-barang yang untuk majlis pertunangan nya… mungkin terlalu gembira kan..

Hari berganti hari… si cinta ke-3 nya telah memberitahu hajatnya kepada ibu nya tentang hal ini.. Alangkah sedih nya apabila ibu cinta ke-3 nya mengatakan yang dia tidak layak lagi untuk berkahwin kerana umur muda…naluri ibu lebih mengetahui.. apabila si cinta ke-3 nya menyampaikan kepada si dia, rasa nak tercabut jantung nya.. “Ya Allah… betapa kuatnya ujian Kau ini ya Allah…” hati memang terlalu sedih, tapi apakan daya.. perkahwinan yang bahagia adalah perkahwinan yang direstui… si dia perlu restu kedua ibu bapa nya dan juga bakal mertua nya…dia tabah..
Selepas si dia memujuk si cinta ke-3 nya, si cinta ke-3 boleh mengatakan yang dia tidak pernah berjanji dan memberi harapan untuk bertunang dengan si dia… mengalir air mata si dia ketika itu.. Siapa tak sedih…tetapi dia tetap redha.. ini semua ketentuan Allah.. sekarang baru dia tahu betapa sakit nya apabila seseorang itu membatalkan perkahwinan saat saat akhir…

Hari-hari si dia sedikit pun tidak nampak yang dia mempunyai masalah.. dia bergelak ketawa seperti rakan-rakan yang lain..wajah nya buat setiap orang lain tersenyum, sedangkan dihatinya meraung seperti kematian suami… reaksi nya yang ceria, tidak membuatkan orang lain gusar @ risau… kerana apabila dia murung, pasti kawan-kawan nya akan risau.. jadi dia tak mahu rakan-rakan nya lihat dia dalam keadaan sedih…

Seorang rakan baik ketika dibangku sekolah membalas komen dia di facebook… “asyik kumpul anak orang je, bila nak ada anak sendiri…” si dia hanya mampu membalas ayat yang tenang sahaja.. tak sanggup untuk menyatakan apa yang terpendam dalam hati…

Mereka berborak di chat messenger facebook.. Si dia menceritakan perkara yang berlaku… Alhamdulillah.. sahabat baiknya memberi kata-kata semangat kepada nya.. mungkin kerana dia fobia.. memang dimulut dia menerima lelaki yang benar-benar menyintai dia tetapi dalam hati.. bagaimana nak semat di dalam hati nya… tetapi sahabatnya mengatakan tidak semesti nya berkahwin dengan lelaki yang kita tak kenal, kita tak kan bahagia…sahabatnya sendiri berkahwin atas rancangan orang tua nya… si dia membalas, “aku takut aku tak boleh jadi isteri yang taat, macam mana aku nak kahwin dengan orang yang aku tak kenali, sedangkan aku tak kenal hati budi dia, macam mana kalau aku tak boleh jalan kan tanggungjawab aku sebagai seorg isteri, merelakan diri aku disentuh oleh lelaki yang baru kenal walaupun ia nya halal Bid..aku takut”… itu yang dibalas.. sahabatnya yang tidak berputus asa memujuk si dia supaya terbuka hati untuk orang lain…

Apabila dia memikirkan kata-kata sahabatnya.. memang benar apa sahabat dia berkata… “tak semestinya berkahwin dengan orang yang tak dikenali, kita tak bahagia… yang kenal itu bahagia…” kata-kata sahabatnya menyunting semangat kepada nya supaya menjadi wanita yang kuat setanding namanya….

Part 4

Hari demi hari… Si dia meneruskan kehidupan nya dengan bekerja tanpa menghiraukan sesiapa… apa yang menggembirakan nya adalah apabila bersama keluarga nya dan juga buku-bukunya.. bermain dengan anak-anak buah nya yang masih kecil.. hari- hari nya yang sentiasa mengukir senyuman dan ceria tetapi hati nya masih lagi merana kehilangan cinta ketiga nya… apakah dosa dia sehingga dihukum sebegini sekali?? Apabila telah membenci cinta ketiganya, si cinta ketiganya datang kembali menagih cinta darinya, setelah itu ditinggalkan nya semula.. tetapi bagi dia itu hanyalah dugaan yang sangat kecil kalau dibandingkan dengan orang lain yang masih hidup tak sempurna..nampak diraut muka nya yang dia seorang yang kuat.. tetapi siapa tahu disebalik malam yang menjelma, pasti airmata nya mengalir sebelum tidur..cinta yang dirindui hilang begitu sahaja.. menunggu cinta ketiganya setahun lebih adalah menyeksakan sejak si cinta ketiga nya menjejakkan kaki di Europe..tapi malangnya, dia tidak bakal berjumpa lagi dengan cinta ketiganya.. walaupun pahit untuk ditelan, tetapi dikuatkan nya juga… mungkin ada yang terbaik untuk nya..

Rakan baiknya kerap bertanya, “minggu ni keluar dengan sesiapa tak??” tetapi jawapan yang dah kerap diberikan kepada rakan baiknya.. “tak.. duduk rumah, baca buku, tidur…” rakan baik nya kerap mengeluh dengan sikap si dia.. yang kurang bercampur lelaki.. ditanya nya lagi, “kenapa kawan lelaki kat FB kurang?”, “aku dah remove dulu atas permintaan dia..” lagi marah si rakan baik nya… “boleh tak lepas ni kalau orang ajak keluar, kau keluar?”, tapi hanya symbol smiley yang dihantar di ym rakan baik nya itu.. rakan baiknya yang cukup prihatin terhadap diri nya juga risau keadaan sahabatnya sekarang ini… bila ditanya ada tak orang yang diminati, jawapan yang diberikan ringkas “ada, tapi lelaki tu tak nak aku pun.. aku tak cukup cun la.. hihi.. “ itu saja yang direply nya.. “check mesej kat FB, ada sorang mamat ni tanya kan pasal kau..aku jawab je la…kenal la dulu… mana tahu terbuka hati…”

A.F : salam...ngah bz ke?sebenarnyea kan..cam ade nak cakap something pon kt awk..tp kalo awk free dan xganggu la..
N.A.N : wsalam.sorry sy makan tadi
A.F : yea...nie bukan pon bout keje yea...harapnyea awk xkesah la...
N.A.N : boleh
A.F. : lebey pada cam bout relationship sebenarnyea...harap xganggu dan buat awk marah
ke apelah...boleh?
N.A.N : xdelah..okey jerk
A.F : sebenarnyea...sy minat ngan kawan awk..
N.A.N : owhhh..
A.F :minat, suke, dan kalo leyh cam nak jadikan lebih dari kawan.
N.A.N :hehe.. then...
A.F. : xreti sangat nak tapis2..straight aje..tp maybe jugak care sy nk approach die cam
mendesak ke ape...dan sy ase buatkan die cam xsuke...
N.A.N : owhhh...mendesak mcm mana??
A.F. : sy try nak mintk number phone die..try nk jumpe....then cam kalo leyh nak kenal ngan family die, kawan die...
N.A.N : owhh...ic...might be u terlalu push dia..kalau i pn xsuka lelaki push i.. rasa
rimas..y dont u kawan dulu ngn dia..just kawan biasa.. everything will change time by
time.. if dia rasa comfort
A.F :tu la pasal pon...tp sebenarnyea ase cam xselamat...coz die pon cam nak cepat...actually ade jgk cam terpikir nak send die gie umrah nnti...tp xtau pon flight die
kol bape and hari ape...
N.A.N : hehe..owhhh dia bgtaw u ke..dia nak g umrah??
A.F : and sy cam risau sebenarnyea kot kalo cam sy btol akan gie ke nigeria nanti..rasenyea dalam masa terdekat nie..maybe bulan 6 kot..and kalo leyh cam teringin nak bertunang dulu ngan die before pegi...ade, time ngah elok lagi la ngan die..kalo leyh cadangnyea cam btol2 nak nikah bout bulan 10 la kot...tu just plan aje dulu la...dia gtau die nak gie umrah bulan 2, bape haribulan xtau la pon...
N.A.N : owhhh..aah...dia mintak i antakan
A.F : ic..
N.A.N : i kalau free that day...i akan turun…if x..might be dia balik nanti amik dia
A.F : huhu…i leyh jgk..
N.A.N : She is not easy u nak kenal dia
A.F : hehehe
N.A.N : but dia seorang kawan yg baik sgt..i senang kawan ngn dia
A.F : yea..frankly i ase die leyh jadi wife yg baik pon!
N.A.N : mcm nie lah..i xleh nak paksa dia to fall in luv with u..coz i pn xtaw apa character lelaki yg dia nk buat suami kan.. i bukan xpernah try to kenal ngn sape2 kawan2 I tp susah sikit..dia bukan senang nk didekati n i paham... if i kt tempat dia pn..i choosy.. kita nak kawen bukan sehari dua kan..i try to talk with her 1st…get her feedback 1st.. u cuba solat isthikarah...solat hajat.. buat solat2 sunat.. insyaAllah.. if u really want her...mintak dilembutkan hati dia..
A.F : dah..memang sume tu pon..and sebenarnyea.... bile die ade cakap nak gie umrah dan berharap ade orang kt sane yang cam approach..i kalo leyh nak gie saing ngan die.. bulan 2...dengar aje die hint cam tu terus kumpul duit...
N.A.N : Amin
A. F : dan almost cukup dah pon... tp, my parents cakap nak gie 1 family... so cam kitorang cadang somewhere bulan 4…actually, nie xtau la pon btol2 ke pasal slalu sangat ingat die.. 2 kali pnah mimpikan dia tau...skali after wat istikharah...xnampak pon muke, tp nampak glance seorang gal nie tudung biru hijau...pakai jubah hitam...kali ke 2 time kt cameroon, sy cam propose die...bisik kt telinga die..terus die nangis....dan nampak cam happy sangat tp tu mimpi...kalo btol kan best..awak, dia tu garang tk? kronik aje kan?
N.A.N : kronik??garang tu xd lah..dia ladies dh skrg…hehe
A.F : sy la yg kroniknyea
N.A.N : ikot dia dulu lg garang taw..kitorang panggil dia mak singa..hehe
A.F : hahaha..comel
N.A.N : tp now dia lembut... hehe

Hanya senyuman kecil saja terukir di bibir nya… Apa yang dibalas terhadap kawan nya, “ aku tak boleh terima dia… tanpa sebab…dia tak ada dalam hati aku walau sedikit pun..” itu saja yang dijawab nya… kalau nak cakap mimpi, ini bukan yang pertama kali didengar oleh lelaki… terlalu ramai… ada yang nampak si dia di Mekah.. ada yang mimpi nya selepas melakukan solat istikharah.. macam-macam..

Berbalik kepada emaknya pula, wajah si tua itu kelihatan sedih mengenangkan nasib anak bongsunya… emak nya bertanyakan jadi tak bertunang dengan cinta ketiga? Hatinya luluh untuk menjawab… “Tak Mak…tak de jodoh.. barang-barang simpan je la kot..” terdiam emaknya seketika dibuat anak bongsunya.. disekatnya airmata dari mengalir…
Kerisauan bukan dari emak nya sahaja tetapi pada kakak-kakak nya… “tak keluar ke??”.. “tak…”.. “sampai bile tak nak keluar??”.. “sampai jumpa orang yang benar-benar tak mengecewakan seperti sebelum ini…”

Cintanya terlalu kuat buat cinta ketiganya... tetapi cinta Allah tidak diketepikan.. Cinta Allah tetap pertama terpahat dihatinya.. Hanya pada Allah dia berserah, berdoa, mengadu, menangis, gembira, segala-gala nya... dari setahun ke setahun ditangguh perkahwinan nya.. adakah cinta ketiganya milik nya atau tidak, hanya Allah yang tahu... yang pasti dia telah berusaha tetapi cinta ketiganya masih tidak yakin terhadap diri sendiri.. Betapa perit nya rasa dihati.. Kalau dia tahu ini yang akan terjadi, sudah pasti dia tidak akan bercinta dengan cinta ketiganya... kerana padanya, cinta adalah untuk hidup bersama.. bukan untuk suka-suka.. sentiasa didalam hatinya, "Ya Allah.. kuatkan hatiku.. tabahkanlah aku akan kehilangan cinta ketiga ku ya Allah.. Mungkin ada yang terbaik untuk ku... " setiap kali terdetik didalam hatinya, pasti gugur air mata nya...

Sekarang ni dia menghitung hari untuk ke Baitullah.. perkara yang diidam-idamkan sejak dulu lagi untuk bertemu jodoh di Tanah Haram.. semoga Allah temukan dia dengan cinta sejatinya di sana… Ameen...

Part 5

Si dia masih lagi berduka.. Mengenangkan cinta ketiganya.... Sebelum mengerjakan umrah, dia dihadiahkan dengan kepulangan cinta ketiganya... Betapa gembira nya dia... Bertemu dengan orang yang disayangi setelah setahun lebih menanti... Mereka tak melepaskan peluang untuk bertemu, berkongsi cerita walaupun pada hakikatnya mereka tahu hubungan mereka telah tamat... Pada dia, masih ada jalan untuk memperbaiki segala-galanya... Dilakukan yang terbaik untuk cinta ketiganya supaya segala-galanya kembali jernih...  Walaupun setelah si cinta ketiganya pulang semula ke Eropah, mereka tetap berhubung seperti orang yang dilamun cinta... bermesej setiap masa, ber"viber" bersama, berkongsi gambar.. hanya gelak tawa yang didengari ketika itu... tiada lagi tangisan untuk seketika.. Alhamdulillah.. itu yang terdetik di hati si dia... perhubungan nampak baik... Bersyukur teramat kepadaMu Ya Allah... adakah ini yang terbaik untuk dia?

Si dia akan bertolak ke Jeddah pada malamnya.. Mereka tidak melepaskan peluang untuk ber"ym" sebelum si dia terbang jauh dan itu adalah kali terakhir mereka ber"ym"... Tidak dengan "ym", si cinta ketiganya sentiasa menghantar mesej melalui whatsapp menunjukkan betapa sedihnya kerana mereka akan berjauhan untuk seketika.. Si dia sempat menelefon si cinta ketiganya sebelum "boarding"... hanya gelak tawa yang didengari... Si cinta ketiga tidak lupa mengingatkan si dia supaya berdoa untuk bersama.. Si cinta ketiga siap berpesan untuk jubah... Wahh.. berbunga hati si dia apabila si cinta ketiga minta belikan jubah... Semangat yang teramat untuk dicarikan....

Setiba di Abu Dhabi, si dia tidak melupakan cinta ketiganya sehinggalah si dia tiba di Madinah.. Si cinta ketiganya jugak tidak melupakan nya.. Mereka merasakan kegembiraan di saat itu... Perjalanan umrah si dia berjalan dengan lancar... Mulutnya tidak lekang mendoakan si cinta ketiganya... Setibanya di Mekah, ketika dalam perjalanan melihat Kaabah buat pertama kali nya, si dia menerima mesej dari si cinta ketiganya mengatakan si cinta ketiganya  mendapat interview.. Si cinta ketiganya meminta si dia mendoakan supaya si cinta ketiganya mendapat kerja itu.. Ya Allah... ini adalah berita paling gembira yang didengari si dia... dalam hatinya terdetik, "Ya Allah.. adakah doaku di Raudah termakbul?" tak sabarnya rasa di hati untuk tiba di Masjidil Haram berdoa supaya si cinta ketiganya mendapat pekerjaan itu... Umrah yang pertama disempurnakan dengan baik.. Alhamdulillah... Si dia tidak melepaskan peluang untuk berdoa di Multazam, Hijr Ismail, belakang Makam Ibrahim kerana si dia teringat pesan ramai orang bahawa itu adalah tempat paling mustajab untuk berdoa... Alhamdulillah.. dihatinya jubah untuk orang tersayang telah jumpa dan doa pun telah pun berdoa... Di dalam hatinya semoga segala nya berjalan lancar...

Sepulangnya si dia ke Malaysia, orang yang pertama yang di mesej sudah tentu cinta ketiganya.... ye la... tiada siapa di dalam hati kecuali cinta ketiganya ini... Pada mulanya si cinta ketiganya seperti biasa... Tetapi hari demi hari, si cinta ketiganya mula berubah.... berubah secara drastic... Bila ditanya kenapa berubah, dia teringatkan apa yang telah si dia lakukan.. si dia terkejut... difkirkan segalanya telah kembali pulih.... si dia telah berusaha berubah untuk yang terbaik.. si cinta ketiganya telah pun mendapat pekerjaan yang diidamkan... tetapi si cinta ketiganya cuba menjauhkan diri darinya.. apa salah si dia sebenarnya??? Bila ditanya, pasti tak lekang nama kawan si dia... Si cinta ketiga terlalu cemburu akan kawan si dia sedang telah berbuih si dia menjelaskan segala-galanya, si cinta ketiga masih tidak boleh menerima... Si dia tetap berusaha tetapi si cinta ketiganya tetap berkeras hati..... Tetapi si dia tetap mengatakan si cinta ketiganya orang yang baik dan mungkin si dia tidak cukup baik pada nya.. Si dia berusaha hari demi hari tetapi si cinta ketiga langsung tidak memandangnya... teruk sangat ke si dia ni sehingga dibuang begitu sahaja??? Disangka dulu alasan untuk putus kerana keluarga, tetapi sekarang lain pula jadinya... 

Sejak si dia pulang dari Mekah, memang ramai mendekati si dia tetapi pada si dia, hanya cinta ketiga sahaja yang mampu bertakhta di dalam hatinya.... walaupun ramai yang cuba, si dia tetap tidak memandang.... akhirnya si dia berusaha untuk menjelaskan segalanya melalui email... tetapi apa yang dia dapat lebih mengejutkan nya... si cinta ketiganya telah jatuh hati pada perempuan lain.... "Saya dah tak ada hati dengan awak... Saya dah tawar hati dengan awak.. dan saya rasa saya minat pada someone else.." terkedu seketika… terlalu sedih... seperti terkena percikan asid.. ya Allah... kenapa macam tu sekali? apa salah si dia sehingga si cinta ketiganya ada perempuan lain? sedangkan si dia sabar menanti si cinta ketiganya... pada nya si cinta kedua nya dahulu sudah terlalu kejam, rupanya kali ini lebih kejam dari segalanya....

Di dalam doanya, si dia meminta hilangkan lah ingatan nya terhadap si cinta ketiganya supaya dia dapat meneruskan liku-liku kehidupan... walaupun telah ramai menasihati nya, tetapi umpama menyiram air di daun keladi.. tidak pernah didengari si dia... 
Kepada si cinta ketiganya, teruk sangat ke si dia ini sehingga mudah melupakannya dan mencari pengganti lain?

Part 6

Si dia memulakan kehidupan yang baru…Apa yang telah berlaku, telah dilupakan nya.. Tiada lagi bermain di fikiran.. Mungkin ini adalah terbaik baginya… Doa yang diminta di depan Kaabah secara tidak sedar telah dimakbulkan walaupun ia pahit.. Mungkin si cinta ketiga nya bukanlah terbaik untuk nya.. dan pada saat ini, pasti si cinta ketiga nya telah bahagia bersama orang baru.. dan dia? Seorang wanita yang cekal dan tabah, dia tidak merasakan itu satu kehilangan yang besar.. sentiasa dipegangnya kata-kata “jangan pandang belakang”.. agak kelakar bunyinya tetapi membawa 1001 makna tersirat…

Jikalau dulu sangat susah untuk melihat si dia keluar, tetapi sekarang tidak… “life must go on!!” itu yang dipegang.. apabila ditanya kepada dia, “Ingat si cinta ketiga lagi ke?” dengan yakin menjawab, “dia dah lama saya buang dalam hati dan saya tak ada perasaan lagi dengan dia…” itu petanda si dia benar-benar telah melupakan cinta ketiga.. Alhamdulillah…

Kalau dulu masa lebih banyak digunakan untuk bersendirian, tetapi sekarang tidak.. Si dia mula bergaul dan berjumpa orang-orang baru.. berkenalan.. berborak… berkongsi cerita.. beriadah bersama… itu lagi menggembirakan pada nya…  Dia lebih banyak meluangkan masa bersama kawan-kawan… ohh! Ini sepatutnya berlaku 4 tahun dulu lagi… tapi mungkin ada hikmah disebalik semua ini…

Si dia mula berkenalan sorang demi sorang..teman-teman rapat cube kenalkannya dengan teman-teman nya yang lain.. Mungkin dalam ramai-ramai ini, ada yang membuat si dia tertarik… .yang pasti si dia bahagia gembira dengan kehidupannya sekarang… Dan si dia sentiasa berusaha untuk memperbaiki diri untuk menjadi wanita yang dipandang tinggi.. Semoga si dia bertemu dengan si pemilik tulang rusuknya yang menyayangi, menghargai nya sepenuh hati.. 

Sekian.. 


Thursday, June 7, 2012

Tanah Haram yang dirindui....

 Tempat yang saya sangat rindukan... Setiap kali saya bersendirian, gambar-gambar di Mekah menjadi peneman... Bila saya menangis, gambar-gambar ini juga memberi kegembiraan... Bila saya sakit, gambar yang sama menjadi penawar nya... Saya terlalu rindukan tempat ini... Cinta sayang saya terhadap Tanah Haram yang cukup mendalam... Rindukan suasana tenang di Mekah dan Madinah.. Suasana yang tidak akan dapat dirasai di tempat lain.. Tanah Haram yang menjadi tempat idaman setiap Muslim untuk jejaki... ya Allah.. bila saya dapat ke sini lagi... Rindukan tawaf... Rindukan Sae'i.. huh! tak tergambar perasaan rindu... berdoa di multazam... solat di belakang pintu Kaabah... Menjejakkan kaki di dalam kawasan Kaabah (Hijir Ismail)...menyentuh kain Kaabah... melihat Hajarul Aswad... (walaupun sukar untuk mencium, cukuplah sekadar melihat..) minum air zamzam sebanyak mungkin.. membaca al-Quran di Masjidil Haram... saat-saat yang sentiasa membuatkan saya terasa rindu setiap masa....

Setiap kali melihat gambar saya di Kaabah, seperti tidak percaya... Ibarat mimpi... Allah memberi saya peluang yang cukup bermakna untuk menjadi tetamuNya.... Sekaya mana pun, semampu mana pun, jika tidak keranaNya, mana mungkin saya akan menjejakkan kaki di sini... Di sinilah tempat umat Islam berkumpul.. Bersatu... Menuju ke jalan Allah... walaupun di asak, dilanggar, ditolak, tapi sebenarnya itu adalah pengalaman yang cukup bermakna... Berdoa sebanyak mungkin.. mengalirkan airmata kesyukuran tanpa henti... berasa kecilnya diri di tempat suci ini....  Tiada kegembiraan selain berada di sini...

Tahun 1993.. Emak Abah pertama kali menjejakkan kaki di Tanah Haram.. Bermula dari situlah saya telah mula berdoa, "ya Allah.. berilah aku peluang menjejakkan kaki ke Mekah bersama mak abah sebelum aku mati..." itu mungkin jodoh saya lewat kerana doa saya yang pertama adalah untuk ke Mekah, baru disusuli dengan doa jodoh.. hihi.. :) dari tahun ke tahun... Indonesia, Korea, Vietnam, China, dan lain-lain telah saya lawati, kenapa Mekah dan Madinah saya masih tak pergi lagi... Setelah pulangnya dari Vietnam tahun lepas, Alhamdulillah... Allah memberi jalan dan memberi peluang kepada saya untuk menjejakkan kaki ke Mekah bersama mak abah saya.. saat-saat indah yang saya nanti kan.... kurang dari setahun, akhirnya.. doa saya 19 tahun yang lepas termakbul... Syukur Alhamdulillah......

Bersama Mak Abah di Jabal Rahmah... :)

Dan sekarang ini, focus kepada doa kedua saya, impian ke sana telah terlaksana... Thank you Allah for a wonderful journey.... Saya berharap Mekah dan Madinah juga tempat saya dan bakal suami saya akan ber"honeymoon"...

Jadi, kepada semua yang terlalu rindukan tempat ini, berdoalah dari sekarang dan pasang niat.. InsyaAllah...
Allah akan permudahkan segala urusan....

Bye.. Assalammualaikum....

Tempat kegemaran saya untuk bersolat ketika di Masjidil Haram..... 

Tuesday, June 5, 2012

Isteri-Isteri Rasulullah

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW :

Berikut ini kita tampilkan nama-nama Isteri Nabi Muhammad SAW beserta sekilas penjelasannya:

1. SITI KHADIJAH: Nabi mengawini Khadijah ketika Nabi masih berumur 25 tahun, sedangkan Khadijah sudah berumur 40 tahun. Khadijah sebelumnya sudah menikah 2 kali sebelum menikah dengan Nabi SAW. Suami pertama Khadijah adalah Aby Haleh Al Tamimy dan suami keduanya adalah Oteaq Almakzomy, keduanya sudah meninggal sehingga menyebabkan Khadijah menjadi janda. Lima belas tahun setelah menikah dengan Khadijah, Nabi Muhammad SAW pun diangkat menjadi Nabi, iaitu pada umur 40 tahun. Khadijah meninggal pada tahun 621 A.D, dimana tahun itu bertepatan dengan Mi’raj nya Nabi Muhammad SAW ke Syurga. Nabi SAW sangatlah mencintai Khadijah. Nabi SAW hanya bernikah lain apabila Khadijiah meninggal dunia.
2. SAWDA BINT ZAM’A: Suami pertamanya adalah Al Sakran Ibn Omro Ibn Abed Shamz, yang meninggal beberapa hari setelah kembali dari Ethiophia. Umur Sawda Bint Zam’a sudah 65 tahun, tua, miskin dan tidak ada yang mengurusinya. Inilah sebabnya kenapa Nabi SAW menikahinya.

3. AISHA SIDDIQA: Seorang perempuan bernama Kholeah Bint Hakeem menyarankan agar Nabi SAW mengawini Aisha, putri dari Aby Bakrs, dengan tujuan agar mendekatkan hubungan dengan keluarga Aby Bakr. Waktu itu Aishah sudah bertunangan dengan Jober Ibn Al Moteam Ibn Oday, yang pada saat itu adalah seorang bukan Muslim. Orang-orang di Makkah tidaklah keberatan dengan perkahwinan Aishah, kerana walaupun masih muda, tapi sudah cukup dewasa untuk mengerti tentang tanggung jawab didalam sebuah perkawinan. Nabi Muhammad SAW bertunang dulu selama 2 tahun dengan Aishah dan kemudian mengawininya. Dan ayahnya Aishah, Abu Bakr pun kemudian menjadi khalifah pertama setelah Nabi SAW meninggal.

4. HAFSAH BINT UMAR: Hafsah adalah puteri dari Umar, khalifah ke dua. Pada mulanya, Umar meminta Usman mengawini anaknya, Hafsah. Tapi Usman menolak kerana isterinya baru saja meninggal dan dia belum bersedih berkahwin lagi. Umar pun pergi menemui Abu Bakar yang juga menolak untuk mengawini Hafsah. Akhirnya Umar pun mengadu kepada Nabi SAW bahwa Usman dan Abu Bakar tidak mahu menikahi anaknya. Nabi SAW pun berkata pada Umar bahawa anaknya akan menikah demikian juga Usman akan kawin lagi. Akhirnya, Usman mengawini puteri Nabi SAW iaitu Umi Kaltsum, dan Hafsah sendiri kawin dengan Nabi SAW. Hal ini membuat Usman dan Umar gembira.
 
5. ZAINAB BINT KHUZAYMA: Suaminya meninggal pada perang UHUD, meninggalkan dia yang miskin dengan beberapa orang anak. Dia sudah tua ketika nabi SAW mengawininya. Dia meninggal 3 bulan setelah perkawinan yaitu pada tahun 625 A.D.
 
6. SALAMA BINT UMAYYA: Suaminya, Abud Allah Abud Al Assad Ibn Al Mogherab, meninggal dunia, sehingga meninggalkan dia dan anak-anaknya dalam keadaan miskin. Dia saat itu berumur 65 tahun. Abu Bakar dan beberapa sahabat lainnya meminta dia mengawini nya, tapi kerana sangat cintanya dia pada suaminya, dia menolak. Baru setelah Nabi Muhammad SAW mengawininya dan merawat anak-anaknya, dia bersedia.
 
7. ZAYNAB BINT JAHSH: Dia adalah puteri Bibinya Nabi Muhammad SAW, Umamah binti Abdul Muthalib. Pada awalnya Nabi Muhammad SAW sudah mengatur agar Zaynab mengawini Zayed Ibn Hereathah Al Kalby. Tapi perkawinan ini kandas tidak lama, dan Nabi menerima wahyu bahwa jika mereka bercerai nabi mesti mengawini Zaynab (surat 33:37).
 
8. JUAYRIYA BINT AL-HARITH: Suami pertamanya adalah Masafeah Ibn Safuan. Nabi Muhammad SAW menghendaki agar kelompok dari Juayreah (Bani Al Mostalaq) masuk Islam. Juayreah menjadi tahanan ketika Islam menang pada perang Al-Mustalaq (Battle of Al-Mustalaq). Bapa Juayreyah datang pada Nabi SAW dan memberikan wang sebagai penebus anaknya, Juayreyah. Nabi SAW pun meminta sang Bapa agar membiarkan Juayreayah untuk memilih. Ketika diberi hak untuk memilih, Juayreyah menyatakan ingin masuk Islam dan menyatakan bahwa Nabi Muhammad SAW adalah utusan Allah yang terakhir. Akhirnya Nabi pun mengawininya, dan Bani Almustalaq pun masuk islam.
 
9. SAFIYYA BINT HUYAYY: Dia adalah dari kelompok Jahudi Bani Nadir. Dia sudah menikah dua kali sebelumnya, dan kemudian menikahi Nabi SAW.
 
10. UMMU HABIBA BINT SUFYAN: Suami pertamanya adalah Aubed Allah Jahish. Dia adalah anak dari Bibi Rasulullah SAW. Aubed Allah meninggal di Ethiopia. Raja Ethiopia pun mengatur perkawinan dengan Nabi SAW. Dia sebenarnya menikah dengan nabi SAW pada 1 AH, tapi baru pada 7 A.H pindah dan tinggal bersama Nabi SAW di Madina, ketika nabi 60 tahun dan dia 35 tahun.
 
11. MAYMUNA BINT AL-HARITH: Dia masih berumur 36 tahun ketika menikah dengan Nabi Muhammad SAW yang sudah 60 tahun. Suami pertamanya adalah Abu Rahma Ibn Abed Alzey. Ketika Nabi SAW membuka Makkah di tahun 630 A.D, dia datang menemui Nabi SAW, masuk Islam dan meminta agar Rasullullah mengawininya. Akibatnya, banyaklah orang Makkah merasa terdorong untuk menerima Islam dan nabi SAW.

12. MARIA AL-QABTIYYA: Dia awalnya adalah orang yang membantu menangani permasalahan dirumah Rasullullah yang dikirim oleh Raja Mesir. Dia sempat melahirkan seorang anak yang diberi nama Ibrahim. Ibrahim akhirnya meninggal pada umur 18 bulan. Tiga tahun setelah menikah, Nabi SAW meninggal dunia, dan Maria akhirnya meninggal 5 tahun kemudian, tahun 16 A.H. Waktu itu, Umar bin Khatab yang menjadi Iman solat Jenazahnya, dan kemudian dimakamkan di Al-Baqi.

Sunday, June 3, 2012

Unplanned Vacation- A'Famosa Melaka

Semalam, kami join Mak uda's family pi a'famosa... Mak uda sewa sebuah banglo... tapi kami just datang untuk melepak-lepak + swimming je... Ohhh!! sangat enjoy kawan.... Bila sepupu bertemu sepupu, apa lagi... borak sakan la.. bergelak ketawa macam nak pecah rumah.... kami sepupu sangat akrab!! susah nak jumpa saudara mara bersama... he he he... So, ni sebahagian gambar-gambar semalam yang sempat di tangkap.....

 Lauk pauk yang dibawa Mak Uda n Mak.. berjemaah kami makan.. macam-macam lauk... hilang diet aku!

 Ini aksi budak-budak yang memaksa makcik nya ambil gambar...

 Ni aje la aksi korang.. lompat.. lompat.. lompat...




 Sempat sambut birthday Abg Chik lagi..





Sentiasa bersama super ring!!

 Fariz makan kek macam makan nasi... terkejut kamik!!







 Ini orang yang paksa ambik gambar dia... haiisshh... gila kamera!

 Ayam rentung ya nama nya... tapi sedappp!!!