Monday, March 12, 2012

::MAKKAH AL-MUKARAMAH::

Pada 2 Mac selepas kami selepas membuat ziarah Wida' kepada Rasulullah, kami menuju ke Mekah yang mengambil masa 5 jam perjalanan... Kami bermiqad di Bir Ali.. Sepanjangan perjalanan kami kena jaga pantang larang dalam ihram.. memang dugaan... ye la.. kalau rambut gatal, nak garu takut rambut putus.. kene dam... Kami sempat berhenti di tepi jalan melihat baboon di kawasan tanah gersang..ada yang bagi makanan pada haiwan-haiwan tu... terfikir di benak fikiran saya, macam mana baboon ni boleh hidup ya... dengan tanah yang tak ada pokok... air pun tak ada.. kering kontang kami tengok... tapi binatang tu boleh survive... kuasa Allah.. memang hebat! kami teruskan perjalanan ke Mekah.. dan kami check-in di hotel Knooz Ajiyad.. Ajiyad adalah nama tempat yang berdekatan Masjidil Haram dimana Rasulullah membela kambing di situ... dan berhadapan hotel kami ada satu bukit, bukit yang pertama sekali Allah cipta di dunia...

Selepas check-in, kami bersiap sedia untuk membuat umrah yang pertama... kaki mula menggigil untuk menjejak kan kaki ke dalam Masjidil Haram... saya masih tak nampak kaabah.. saya masuk dari pintu King Aziz Gate 1... dan naik ke tingkat 2 untuk solat Asar memandangkan masjid dah penuh... selesai solat Asar, kami terus menuju ke Kaabah... geletar lutut saya... dan tergamam saya melihat keindahan Kaabah.. menangis saya seketika masa tu.. ya Allah.. macam tak percaya.. dalam berjuta umat Islam di dunia, saya antara hambaNya yang dipilih untuk melihat Kaabah... saya tak henti-henti berdoa supaya segala doa saya dimakbulkan... saya memulakan tawaf umrah... ketika itu Mekah masih sejuk... 7 keliling terasa sekejap... ketika itu hanya mampu pandang hajar Aswad, Hijir Ismail, Makam Ibrahim... keadaan ketika tawaf? kene banyak bersabar... kene langgar dengan Turki, mahupun Pakistan mahupun Arab itu perkara biasa.. mereka akan menolak-nolak dari belakang... memang perasaan marah yang memuncak tetapi banyakkan istighfar... saya ni ada sikit darah panas baran.. tapi saya cuba bersabar semampu yang boleh... mereka bukan menolak dengan cara yang perlahan tetapi kadang-kadang boleh buat anda hampir jatuh... ada sekali tu, saya betul-betul teruji, ada seorang pakcik dari Indonesia tolak saya terlalu kuat, akhirnya saya menjerit dengan pakcik tu... "Pakcik! nak beribadat buat betul-betul, jangan tolak-tolak!!" entah kenapa saya boleh terlepas cakap... Tawaf paling banyak dugaan... Ni ada satu pengajaran, seorang makcik dalam group kami yang dalam ihram sedang tawaf, datanglah beberapa Indonesia bertanyakan nak cium Hajar Aswad tak.. Bayar 200 riyal... Makcik tu boleh terlupa yang dia dalam Ihram dan dia masih dalam tawaf pusingan yang ke-6... dia boleh cium Hajar Aswad... kat situ kene dam seekor kambing sebab Hajar Aswad ada wangi-wangian and then tawaf pusingan ke-6 dia tak ganti, maka umrah dia x tak compelete, dam lagi disitu, dia bertahlul ingatkan umrah dah complete tapi tak complete, dam lagi, dan last sekali dia tukar pakaian, (ye la.. dia ingat umrah dia dah selesai) dam lagi di situ.... boleh nampak kan.. kesilapan yang sikit, boleh effect umrah kita... ketika dalam tawaf, kita tak boleh sentuh, Hajar Aswad, Makam Ibrahim, Kelambu Kaabah... kita sentuh, maka tak sah tawaf kita dan perlu membuat lagi sekali....

Selesai 7 pusingan, kami terus ke Safa- Marwah... kalau dulu mengikut cerita mak, Safa- Marwah ni kecik je, sekarang dah dibesarkan... Safa-Marwah kejauhan nya dalam 3.5 km (untuk 7 pusingan).. memang jauh... ada sekali lutut saya cramped.. tapi saya slow-slow bergerak... di Safa - Marwah tak ada kes tolak menolak.. tetapi kalau anda melalui jalan yang kecik, perkataan "Thoriq!! Thoriq!!" sentiasa kedengaran.. Orang yang menyusung kerusi roda, pastikan akan jerit word tu.. (Thoriq bermakna ke tepi kot...?? haha)

Selesai di round ke-7, bertahalul di Marwah.. maka dengan itu, tamatlah umrah kami.. Alhamdulillah.. saya dapat buat 4 kali umrah dan merasa semua tempat miqat... 1. Bir Ali, 2. Jaaranah, 3. Tana'im, 4. Hudaibiyah... Alhamdulillah.. Thank you Allah...

Selesai solat subuh dalam pukul 6 pagi, kami mulakan untuk membeli belah... kami ke area hilton.. di situ berangan-angan nak bersarapan di luar... saya pi satu kedai ni... 1 donut, corn in cup dan fresh mango = 18 riyal!!! woww!! sungguh mahal! tapi beli je la sebab lapar... seterus nya kami nak ke tempat shopping Siti Nurhaliza... mengikut kata mak la... Bila cari-cari dah roboh dah dan dah buat new building.. ohhh!! sungguh kechiwa... kami dapat juga pergi ke Babbu umrah.. Babbu Umrah ni yang saya tahu, kepada sape yang uzur, tak boleh buat tawaf wida', maka lambaian wida' di babbu Umrah....

Pada 4 Mac, kami ke Jabal Thur... Jabal Thur tempat Rasulullah bersembunyi daripada Banu Quraisy..seterusnya ke Jabal Nur, tapi melihat dari dalam bas sahaja, tempat pertama Rasulullah menerima wahyu daripada Allah s.w.t dan kami ke Jabal Rahmah dimana tempat Adam dan Hawa bertemu selepas dicampak kan ke dunia...Kami dibawa ke Arafah, Muzdalifah dan Mina.. dan kemudian bermiqat di Masjid Jaaranah...

Keesokan hari nya, kami buat umrah sendiri.. bayar 10 riyal seorang... bermiqat di Tana'im...

Alhamdulillah...

Pada 6 Mac, kami ke ladang unta ya... ya.. ke ladang unta.. bergambar bersama unta... oh tidak!! saya berani pegang unta!! orang kata susu unta bagus.. saya pun cuba la... oh... oh... memang bau unta.. tak tertelan.. tetapi saya kuatkan semangat.. dapat la 2 teguk.. blurrpp.. Alhamdulillah.. memang tak sanggup!!!! tapi demi khasiat yang ada pada susu itu, minum aje la.. original tau dari pada perahan unta terus kami minum... blluurrppp... kami ke Masjid Hudaibiyah untuk bermiqat... Di masjid Hudaibiyah ada satu perigi di mana Rasulullah menggunakan perigi untuk minum.. pada satu hari, ada orang cuba meracun Rasulullah... dia meletakkan racun di dalam perigi.. Allah menghantar malaikat untuk menyampaikan kepada Rasulullah bahawa perigi itu telah diracun.. Kelebihan yang Allah beri kepada Nabi-nabi adalah air liur Mereka adalah penawar.. Rasulullah meludah di dalam perigi dan segala racun yang terdapat dalam perigi itu kembali elok.... hebat kan?? seterusnya kami terus ke Muzium Kaabah.. di situ banyak sejarah tentang Mekah.. kami tidak mendapat kelulusan untuk ke satu lagi muzium... muzium di mana semua barangan yang asal diletakkan di situ...

Pada 7 Maca pihak tour mengadakan tahlil perdana di Jabal Nur.. malangnya saya tak dapat join kerana saya demam teruk... tapi Alhamdulillah... saya dikenali ramai orang di dalam group saya... Mohammad, kami punya pegawai di Mekah dengan baik hatinya membungkuskan kuih mekah yang sangat sedap.. 1 kg = rm70... dia pass pada mak suruh saya makan.. siap dibungkuskan juga nasi arab untuk saya.. terima kasih Mohammad! saya sangat menghargai!!

Kami dapat ke kawasan di mana Rasulullah di lahirkan... tetapi tempat Rasulullah tidak menarik perhatian Jemaah yang hadir.. Kami dibawa oleh mak.. kalau tak kami pun tak tahu..

Kami tak ketinggalan untuk makan nasi Arab.. memang mahal!! kat sana, gambar kat order grilled chicken dengan nasi, tulis 13 riyal.. n then pak arab kata kalau nak nasi kene tambah 7 riyal... ha???? gambar tu??? ohhh.. tipah tertipu... so, kami beli jugak la.. tak kan nak makan roti n grilled chicken je.. balik singgah punya di kedai juice... seriously! sapa pi mekah tapi tak minum mango juice dekat shopping complex hilton sangat merugikan!!! superrrbb!! pure!!! 6 riyal.... saya antara pembeli setia.... samosa pulak... 2 keping = 1 riyal.. memang sangat sedap!!! kene jugak try yang tu! dan ice cream.. perghh!!! balik dari masjid, kami pasti lalu kedai ice cream... ice cream sana tak macam Malaysia.. memang sedap! satu cup 3 riyal.. lepas balik solat kami pasti beli.. itu sebab kami demam.. banyak sangat makan ice cream... ini semua cerita pasal makanan kan... cheese?? kat kedai runcit banyak tp saya ni bukan jenis suka cheese, so saya tak pandang pun cheese-cheese kat situ...

Untuk bershopping, kami ke kawasan menghala ke hotel saya.. tempat shopping di Mekah memang dah tak ada... saya ada beli sehelai jubah, same design n same material, harga saya beli 90 riyal.. dekat hilton 1500++ riyal!!!! dekat hilton tu kawasan orang arab kaya.. kite memang tak mampu la... kalau dari King Aziz Gate 1, ke kanan ke Bin Dawood.. so, pi ke kiri, jalan sampai atas.. nanti banyak la jumpa kedai jubah... jubah butterfly tawar sampai 90 riyal.. tp ada satu kedai saya dapat 80 riyal je.. hik hik hik... nak beli gelang + rantai + pape souvenirs semua dekat tmpt yang saya cakap.. Masa bershopping, saya nasihatkan buat anda wahai wanita, berhati-hati dengan lelaki Arab... mereka sangat gatal!!! kalau mereka cuba-cuba untuk menyentuh anda, cepat-cepat anda menjerit depan muka dia HARAM!!! HARAM!! baru mereka takut.. kebanyakan kedai Bangladesh yang meniaga.. Bangladesh ni kadang-kadang rasa tak sedar diri jugak.. boleh pulak nak jerit-jerit kat kami.. ada sekali kita tawar, dia boleh cakap "Malaysia Bakhil!!" masa tu saya dah tak fikir 2 kali, saya jerit la kat muka dia... Dia cuak.. Dia datang kat saya mintak maaf, tapi saya buat tak tahu... jangan bagi muka kat diaorang.. diaorang memang akan berlagak yang teramat! kalau dalam kedai ada Pak Arab, orang Malaysia dia buat tak tahu.. macam kat Madinah jugak...

Peminta sedekah kat sana terlalu ramai.. Jadi siap sedia lah menyediakan duet 1 riyal.. memang sangat banyak... jangan sekali terdetik cakap tak ada duet.. takut Allah makbulkan kata-kata, betul-betul tak ada duet... kami ke satu kawasan... ya Allah.. betul-betul menyayat hati saya.. mengalir airmata saya sebab terlalu sedih... terlalu ramai anak-anak black people yang dipotong tangan untuk dijadikan peminta sedekah...menjerit-jerit minta sedekah... Alhamdulillah.. hjt saya terlepas untuk membantu mereka walaupun tak banyak... tetapi apabila polis datang ke kawasan tu, mereka berciciran berlari.. dan apa yang saya nampak depan mata saya sendiri, duet mereka itu diambil oleh orang yang sihat anggota... saya rasa nak kasi tampar je orang-orang tu...

Di Masjidil Haram saya kerap dapat pelukan wanita Turki dan Arab.. hahaha.. ada seorang wanita tua dari Turki, dia kata dia sakit kaki.. dia bagi sign la kan.. saya pun tak faham bahasa diaorang pun... saya pun urutkan kaki dia... kesian la tgk dia.. dah tua.. tapi dalam hati saya sempat lagi saya cakap, "mak aii.. ini kaki ke kayu..." Astaghfirullah... cepat-cepat saya istighfar.... selepas tu Turki tu peluk saya, cium saya... hahaha... siap usap-usap kepala saya... bukan sekali saya dipeluk, di cium dengan Turki.. ada 2-3 kali.. kepala kene usap memang banyak kali... hahaha.. rasa macam baby....Alhamdulillah.. mereka mendoakan saya juga...

Alhamdulillah.. saya dapat berdoa di semua tempat mustajab.. cume saya tak dapat nak kucup Hajar Aswad.. takut saya.. takut perkara sunat jadi haram sebab berhimpit-himpit dengan lelaki kan...

Di sana, jangan lepaskan peluang minum air zamzam sebanyak yang mungkin ya.... sangat segar!!! saya minum sebanyak-sebanyaknya...

Buat yang mengirim doa, Alhamdulillah saya telah bacakan semua nya.... Semoga semua doa dimakbulkan Allah..

Pesanan saya, tak perlu belajar bahasa Arab ke sana, diaorang semua tahu cakap melayu, saya cakap arab, diaorang balas bahasa melayu deyhh...

Words yang kerap digunakan:

La' : tidak

Na'am / Aiwa : ya

Thoriq : jalan

Khalas : cukup

syukran : terima kasih

afwan : sama-sama

Oklah.. esok saya dah mulakan kerja... saya perlu rehat... Take care semua...

Buat yang nak tengok gambar Madinah dan Mekah, click di sini...

4 comments :

Ain Aziz said...

such a lovely experience, ya. bagusnya Hajar berani lawan pak arab tu. memang ada yang berlagak. annoying. oh, toriq means jalan/laluan la sayang. hihi

Hafiz Blog's said...

terbaik..=)

Shahrizal Saad said...

Jauh tak hotel knooz mekah dengan masjid???

HAJAR said...

Salam Shahrizal.. Dlm 200 meter.. Maaf sy ckp, hotel sangat teruk.. Ketika sy di sana, sy diletakkan di tingkat 9.. Abah saya stroke.. Hotel nya Allahu rabbi.. Ada bilik air yg pecah.. Tak recommend duduk hotel tu.. Terlalu teruk service nya...