Sunday, February 9, 2014

Belajarlah Selagi Mampu...

Assalamualaikum... ok!!! bersawang again... one by one story la kali ni.... ikut mood.. kekeke... Alhamdulillah... hjr apply untuk sambung belajar ke UK dan telah mendapat unconditional offer letter from Cardiff University dalam course Msc (international finance, banking & economics).. Alhamdulillah.. mak pun setuju untuk lepaskan ke sana selama setahun... lepas tu balik la Msia berkhidmat untuk negara tercinta ni...

Nak dijadikan cerita, MARA pun open application untuk sesiapa yang nak buat master ke UK dengan syarat hanya 16 universities sahaja di UK di tawarkan... yang lain no way!!! tiada consideration... Allah!! meraung Hajar!! I didnt apply any universities yang dalam list kecuali Cardiff University.. I really want to go to Wales.. course saya hanya di Cardiff sahaja... tapi semangat juang saya yang tinggi untuk study di UK, saya terpaksa lupakan Cardiff, dan apply course serta university lain yang disenaraikan.. dengan keadaan saya terlantar di hospital, saya gagahkan juga.. saya minta doctor keluar sekejap semata-mata untuk apply university lain sedangkan keadaan saya sangat teruk ketika itu...saya dah apply 3 universities... Bristol, Queen Mary University of London & sussex... tapi masih xde feedback dari pihak sana.. manakala MARA dah nak tutup permohonan... Ahad ni... Jadi saya masih menanti dengan sabar... semoga Allah permudahkan urusan saya... tapi saya tahu harapan saya tipis...

Sebenarnya saya dah give up... saya tahu saya tak kan ke UK... yuran dan living cost yang mahal... saya apply sholarship tapi.. Allahu akbar... saya terpaksa kuburkan impian saya ini... 

Buat adik-adik yang nak sambung master ke UK, all the best.. semoga Allah permudahkan segalanya ok.. jangan terlewat macam kak hajar.. sekarang tak boleh buat apa-apa lagi dah... harapan tinggal harapan... :)

13 comments :

feeza_nwa said...

Hajar...kenapa tak apply jer dulu MARA tu? tak kesah kalau belum dapat conditional/unconditional offer masa apply...sayangnya give up macam tu...

HAJAR said...

Feeza, dah apply dah...:) dah dapat unconditional letter from Cardiff & conditional letter from Queen Mary University of London... tapi dalam MARA apply sussex university.. huhuhuhu.... tak tahu la dapat ke tak.... risau jugakk... :( tapi tak mengharap langsung... sebab memang kali ni memang give up.... huhuhu... sebab 3 months menanti... ttibe MARA tak offer pulak Cardiff.... sedih..

HAJAR said...
This comment has been removed by the author.
feeza_nwa said...

oh..kalau macam fiza alhamdulillah..sussex bagi jawapan dalam masa 2 hari jer tapi conditional lah sebab fiza tak buat ielts lagi..so, kalau hajar dapat susex jugak, maybe kita boleh jumpa...hehehehe..semalam baru dapat offer from bristol jugak so tengah pening nak pilih mana...tapi apa pun yang penting, MARA dapat or tak..sebab pergi pun bergantung pada keputusan MARA..tak dapat MARA, confirm tak pegi even dapat offer from 10 universiti pun...huhuhu jom kita doa sama2 dapat MARA tu...

HAJAR said...

Feeza, masa apply sussex, awak ada bagi passport number x? Saya tak letak passport number lagi.. Dh 2 weeks saya apply sussex.. Diaorg tak reply lagi.. Bingung saya.. Bristol pun tak reply lagi.. Queen mary je dh dpt...

feeza_nwa said...

Hajar..kalau feeza, memang semua yang mintak passport number, feeza letak jer sebab kebetulan ada..tapi takkanlah sebab takder passport number, dia tak bg jawapan...cuba tengok2 kat website diorang apa yang dia nak lagi or kalau rajin email diorang tanya..kalau rajin lagi, call terus..feeza setakat ni semua main email jer..insyaaAllah dapat jawapan dalam masa terdekat ni..bristol feeza dapat jawapan lepas 20+ hari..

Dila dee said...

salam ,


saya sama juga seperti awk . sy dpt conditional offer (sbb sy tak abis blaja lagi, currently in semester 6 uitm )


sy nk tny , mcmana nk apply for accomodations ? sbb saya tak tahu kt mana link dia . adakah sy kena email uni tu ? (sy pilih sussex uni)


kindly email sy di dylaalan@gmail.com

LLBLONDONEXTERNAL said...

Cardiff is listed under new list for those who are successful.

HAJAR said...

Really????? I postponed my master.. Im getting married.. Next year I will apply MARA again..

HAJAR said...

Ive got offer from sussex uni & uni of london...

HAJAR said...

Feeza, hjr dpt sussex uni & uni of london.. Hjr x pi sbb kahwin kan.. Maybe next yr further dgn husband skali..

HAJAR said...

Dila, baru baca!! Sorry sgt... Dh dpt mara???

Dila dee said...

tak :( tunggu rayuan je la . sedih sgt actually ..