Monday, December 24, 2012

My heroes and heroins...


Mulakan dengan yang sulung hingga yang bongsu ok...

Gambar di atas adalah cucu-cucu Tuan Haji Aladin dan Puan Hajah Hamzaiton..

Azzam - dia form 1.. dalam banyak-banyak anak saudara saya, dia paling jahat (kaki dengki) dengan saya.. tapi tak sedar, masa kecik kalau mengigau, sebut nama mak su! ceh... ingat dulu satu petang dia tidur, tiba-tiba dia bangun, menjerit-jerit.. "mak su!! tolong mak su!! tolong mak su!!" kah kah kah...sampai ke besar nakal nya... cari gaduh dengan saya, tidur pun dengan saya lagi... haiisshh!! eh.. sampai sekarang dia suka sepak-sepak saya.. memang la budak sorang ni...

Adli - ini no. 2.. baru habis upsr.. dapat 5A... bangga.. dia sahaja pandai.. cehh.. Azzam pun 5A tp tak de la bangga macam sorang budak sorang ni.. tapi dia ni kalau mintak tolong paling senang... ni pun sama, kaki cari pasal tapi dia lagi cengeng dari Azzam.. kalau saya marah, sampai nangis nanti dia.. otak dia ni geliga sikit.. boleh cipta macam-macam...tp kalau saya kat kg, sama jugak tidur dengan saya.. tak kisah la kat lantai sekali pun, janji tido dengan mak su..

Ahmad - panggil abg Chik.. Abg Chik ni menjadi idaman pada budak-budak kecik tau... semua budak kecik suka dia.. macam Aliki, Izzmat, Addin.. pujaan hati diaorang abg Chik ni.. tapi banyak-banyak anak sedara, abg Chik paling cengeng... marah sket je, mula la berair mata la jawab nya.. kalau nak suruh makan, hanya Allah sahaja yang tahu...kalau orang kunyah 40 kali, dia ni 400 kali agaknya.. sejam baru habis nasi sepinggan... memang letih.. ini pun sama jugak.. tido mesti sebelah mak su.. mak su tengah, belah kanan abg Chik, belah kiri diba.. kalau mak su kahwin mahu merana bebudak ni...

Diba - Diba ni selalu kene buli adik beradik.. abang-abang dia nakal.. dia ni paling excited kalau nak jadi flower girl.. memang cita-cita dia dari kecik nak jadi princess.. hahaha.. tapi memang comel masa kecik lagi... tapi saya selalu marah dia, dia ni pandai.. kalau dia nak beli something, carik mak su, tapi mak su ajak teman pi kedai kalau dia tak de tujuan, dia tak nak.. cisss.. otak politik...

Juju - Juju darjah 1.. dia kaki bergaya.. korang tahu dia menyanyi sedap.. memang pandai menyanyi.. kalau balik kampung, sure mama shu suruh buat show depan mama shu... sampai atok mengamuk, "kecik-kecik boleh menyanyi, dah besar kalau jadi penyanyi, atok kerjakan!!" hahaha... Juju kalau dia dah mula pose, perghh! menangis Hanis Zalikha tengok... kikiki.. belajar dari mama shu yang dulu berangan nak jadi supermodel..

Aliki - Aliki ni bijak...sekolah dekat Al-Amin UIA... dengan dia ni, tak boleh cakap salah sikit, confirm kene balik... mama shu la selalu nya terkena dengan dia... setiap kali datang rumah, mesti dia tanya, "mama shu, waktu zohor ada lagi tak??" bila saya jawab ada, tak sampai 5 minit dia tanya lagi.. nak mama shu karate je... ada sekali tu, dia baring dengan saya, saya cakap dengan dia, "Aliki doakan lah mama shu dapat husband yang baik, beragama, kaya, handsome... " dia boleh jawab, "tak nak la.. buat apa aliki doakan mama shu, mama shu pun tak doakan aliki.." "sapa cakap mama shu tak doakan aliki? setiap solat mama shu doakan semua anak saudara mama shu berjaya tau!!" (dengan nada yang geram..) dengan selamba dia jawab, "kalau mama shu doakan, kenapa aliki tak dapat semua subject 100%!!" addeeiihh... tak terjawab dah saya.... 

Izzmat - Izzmat ni tak banyak cakap... tak banyak cakap pada makcik-makcik dan pakcik-pakcik dia.. kalau ditanya, dalam mulut macam ada emas...kekadang saya jadi marah, nak aje tepuk je... "Mat nak makan ape.. mama shu ambik kan.. " senyap je.. yang dia tahu angguk geleng je... haiisshh!! tapi bile dengan mak dia, macam-macam cerita dibagitau.. macam reporter sikit..hari tuh dia ada buat persembahan, dia mengeluh.. "mat dah penat hafal cerita tu, tapi kawan-kawan mat tak buat betul-betul..." bak kata mak, sebijik perangai bapak dia!! hahahaha...

Dedet - Dedet ni 5 tahun sebaya addin.. Tak suka pergi sekolah.. dia ni sekarang dah jadi favourite cucu atok,, mana tak nya, asyik duk kat ketiak atok je... kalau dia start buat muka, rasa nak tepuk je.. ada sekali tu, dia dengan orang tua bercakap... ayat dia lebih kurang macam ni... "bila-bila Allah nak ambik nyawa kita boleh... " dedet boleh mencelah.. "tidak... bukan Allah ambik nyawa kita, tapi malaikat..." addeeiihh... budak kecik ni.. masa saya dengar, nak pecah perut saya gelak dengan gaya muka n pelat dia tu.. 

Addin - Addin ni mcm Izzmat... kalau dengan sedara mara dia, suara dia paling kuat.. pernah akak saya terdengar dia jerit, "aku sepak kau kang!!" makk aaiii!! kalau dengan mama shu, ditanya tak nak jawab... haiisshh... nak kene budak sorang ni...homework memang tak nak buat la kan.. dengan mak dia, pandai dia mengumpat.. betul la addin ni..

Jaja - Jaja ni paling comel.. dia pun macam kakak dia, pandai bergaya.. dia sangat la comel.. dia ni favourite niece mama shu.. manja sangat.. tapi kalau suruh bergaya, tip top.. mcm supermodel.. tapi jarang sangat jumpa dia sebab jauh kan.. duduk JB... tp selalu hantar gambar kat mama shu...

Adamir - ini favourite nephew mama shu... sangat la manja.. dulu kecik-kecik selalu jadi mangsa mama shu kene pakai tudung sebab nampak sangat comel! kak num kalau pregnant lagi, mungkin lepas ni gugurl... Adamir ni baru setahun lebih, tapi dah pakai iphone 4... kak num bagi dia iphone memandangkan iphone tu hanya boleh buat main game dan bukak youtube je... iphone 4 kak num tu dah jadi mainan dia.. terror macam mana nak bukak youtube semua... boleh pilih fav lagu semua nya... comel kan... tp bateri iphone habis, dia campak je dari atas ke bawah...

Muzammil - ini paling kecik.. tak pandai pape lagi.. yang tahu berlari, memanjat.. dia ni comel sangat.. mama shu panggil dia mamil... kalau senyum, senyum lebar sangat... comel sangat la... hihihi...

Ok la... Saya perlu rest... ini sekadar bercerita tentang cinta hati saya... inilah 12 orang yang paling saya sayang.. :) 

Mama shu luv u so much!!!!

3 comments :

QasehQeen said...

hehe..comel je baca cerita kak hajar..
lebih kurang saya punya anak buah la..
masa kecik selalu jugak bergaduh ngan maksu die nih. kdg2 maksu die yg nangis. haha :D

HAJAR said...

hahaha... anak sedara khjr sangat notty... dengan mama shu diaorang main pukul je.. tp apa-apa mama shu jugak dicarik nya...

QasehQeen said...

hehe.. biasa la tu, budak2 kan.. dulu pon saya rase geram jugak. tp bila dorg semua dah besar, dorg lebih matang. tak percaya anak buah saya dah besar2 semuanya. hehe :D