Thursday, May 24, 2012

Fruit Tart!

Hyee....

Gatal nak guna video pulak kali ni... keh keh keh....

video


Resepi :

CRUST:
 230 g butter
100 g icing sugar
1/2 teaspoon vanilla essence
1 egg
420 g flour
1 tablespoon milk powder (lebih pun tak pe.. kasi bau sedapp)

Pukul butter and icing sugar till soft.. N then add vanilla essence + egg + flour + milk powder and continue beating until well mixed. Jadikan dough sampai smooth ok... Take a bit of dought and lenyek-lenyek kan pada tart casing... N then bakar dalam 12 minutes@ sampai golden brown.  Biar kan sejuk seketika...

CUSTARD FILLING:

2 tablespoons flour
2 tablespoons custard powder/ cornflour (hajar guna cornflour)
8 tablespoons sugar
2 cups (500 ml) fresh milk... (ala pakai je la susu tepung n then bancuh.. senang je.)
2 eggs
2 tablespoon butter

Campurkan flour + cornflour & 2 tablespoons fresh milk.. gaul kan.. n then masuk kan telur + butter + gula.. pukul sikit.. (tak payah guna mixer).. tuangkan balance fresh milk... kacau kasi rata... Masak kan pada api yang kecil dan sentiasa kacau sampai mixture tu smooth & tak lumpy... Kalau mixture tu dah thickens & shiny, terus tutup api n biarkan sejuk...

Seterusnya, tuang custard tu dalam crust... lepas tu susun la buah cantik-cantik!!!

 Custard Filling yang di masak...

 Dough yang telah siap... (Ni dah separuh buat..)

 Fruit ikut cara tersendiri.... kalau nak jimat, potong nipis-nipis.. keh keh keh...

 Siappp!!!






Psst: Hajar cakap dengan kawan hajar... kalau orang mintak hantaran coach la.. MAC la... LV la... tapi Hajar nak mintak lain... Hajar nak mintak mixer brand kenwood & oven je... hi hi hi.. senang nak main bakar-bakar cake , cookies n tart....

No comments :