Friday, April 6, 2012

Dugaan demi Dugaan...

Alhamdulillah... sempat jugak saya mencoret sedikit omelan sementara menunggu waktu isya' dan selepas itu.... kedunia mimpi...hihihi... Pada Isnin lepas saya dah discharge dari Pusrawi, tapi keadaan masih tak mengizinkan... Kesihatan saya ketika itu juga masih lagi tidak stabil tapi saya mintak discharge memandangkan tiada prosedur lain yang dilakukan kecuali memberi ubat tanpa henti... dalam fikiran saya, rehat dirumah lagi selesa dari duduk di hospital kan...

Selama saya di rumah, saya muntah-muntah dan demam... saya kuatkan semangat jugak... makan ubat doctor yang diberkan... sehingga hari rabu, saya mengadu dengan mak yang saya masih sesak nafas, dada saya sakit teramat... Pada mulanya mak nak ikut sekali ke Ampang Puteri Specialist Hospital tapi saya kesiankan kak Num sebab anak dia pun demam.. (mungkin menjangkit dari saya sebab saya stay di rumah dia...) Selesai solat Maghrib saya terus ke Ampang Puteri drive sendiri... satu sifat saya, saya x kan mintak bantuan orang sehingga saya rasa saya benar-benar tak mampu... haiisshh.... dalam hati saya hanya mampu beristighfar, mengucap... sesak nafas saya semakin teruk, saya xde inhaler... sebab saya xde sejarah asthma... ketika itu dalam hati saya hanya fikir, "kalau umur aku panjang, aku akan sampai ke Ampang Puteri, tetapi kalau aku mati ketika driving, janganlah anggota badan aku hancur, aku dah berniat untuk memberi organ aku pada yang memerlukan..." itu dalam fikiran saya...

Alhamdulillah... dengan keadaan saya menggigil, nafas yang semakin lama semakan payah untuk ditarik, saya kuatkan semangat berjalan kaki ke emergency, sesampai saja di emergency ward, saya register, nombor saya terus dipanggil memandangkan doctor tengok saya dah tercungap-cungap, saya terus diberi nebulizer.. ya Allah.. ketika disuruh tiup ape benda entah la benda tu.. paling kuat 150-180 l/min eh? entah la.. saya tanya nurse, normal berapa 450 l/min... saya mencuba lagi... selepas ambik nebulizer, naik la 230 l/min tp masih tak memuaskan... saya terus ditahan ward.. saya mintak doctor untuk keluar sekejap memandangkan saya tertinggal berus gigi tapi akhirnya saya terpaksa minta bantuan Hanis... Thanks Hanis for your help and support.. Hanis teman saya sehingga saya masuk ward... Tapi Hanis jahat digelakkan saya masa tangan saya kene cucuk jarum... dia kata muka sweet giler ok macam budak kecik kene cucuk jarum... Jahat kau!!!! Tak terbalas jasa u Hanis... Thank you so much...

So, esok pagi... selepas mendapat nebulizer dan ubat-ubatan yang macam makan nasi, akhirnya saya berjumpa doctor yang sebenar.. Ketika itu mendapat kemusykilan... kenapa di Pusrawi neurologist yang check sedangkan yang sakit bahagian chest... ahh... sudah... mulut saya ni ringan bertanya kalau saya rasa musykil, so pagi tu Dr. Wahab yang gah datang... dang dung dang dung... "Hajar.. macam mana awak pagi ni???" dengan agak serius... tapi sebenarnya sweet je Dr tua ni... hahha.. dia baik je... Dia terus suruh buat ECG and check paru-paru... aii... kat Pusawi kenapa xde check semua ni.. pelik.... saya pun bertanya la Dr. Wahab... "Dr. kes saya ni memang neurologist ke check???" terkejut Dr. Wahab.." siapa yang check awak kat Pusrawi... bukan Dr. Wan ke???" Saya jawab la " Dr. Abu, neurologist..." masa tu Dr. Wahab agak terkejut... kalau saya demam biasa, dia boleh terima lagi tapi ni lung infection... tu yang dia kata worst case scenario yang Pusrawi dah buat... Nampak Dr. Wahab marah.. Patut lah saya di Pusrawi, bila di tanya, sakit lagi dada, sakit.. dia kuatkan dose painkiller... ya Allah...

Alhamdulillah... selepas berada di Ampang Puteri, nampak progressive.. saya dah kurang sesak nafas... Semalam buat jugak H1N1 test.. tapi tak de result.. means saya bebas dari H1N1.. Alhamdulillah... Thank you Allah... Tapi pagi tadi dapat result dari Dr. Wahab... Dr. Wahab kata saya kene asthma yang chronic + lung infection... rasa sedih yang teramat tapi saya percaya setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati... itu bukan saya cakap tapi ada dalam satu hadith yang pernah saya baca..

Hey... tahu tak malam pertama saya di Ampang Puteri saya menangis semalaman.. saya terlalu sedih kenapa semua ni jadi macam ni pada saya... saya dah siap ingatkan kawan-kawan saya yang memegang wasiat saya... (macam la kau banyak harta Hajar.. nak wasiat-wasiatkan pulak....)

Tapi bila saya fikir-fikir balik, ya Allah... dugaan saya ni terlalu kecil kalau nak dibandingkan dengan dugaan orang lain... saya masih mampu masuk private hospital.. Orang yang tak mampu, masuk government hospital belum tentu dirawat macam saya dirawat di Ampang Puteri... Saya membayangkan anak-anak kecil yang kanser, buah pinggang rosak, jantung berlubang, mereka lagi memerlukan pertolongan... Saya sekurang-kurangnya Mak Abah masih mampu untuk membayar perubatan saya... Bila saya fikir macam tu, hati saya mula redha.. ini dugaan kau Hajar.. ramai lagi terduga lagi teruk dari kau Hajar.... Sakit ni kifarah dosa... Saya berharap terhapus lah dosa-dosa kecil saya.... Ini adalah sebahagian dugaan saya mungkin.... setiap manusia Allah berikan dugaan... dan saya kerap dikatakan asyik muka kau je sakit... ya Allah.. siapa yang mintak untuk sakit... saya nak sihat je setiap masa.... tapi satu kita kene ingat, sihat ke sakit ke itu semua datang dari Allah... jangan sampai hati kita terdetik,"eh budak banyak penyakit"...kita tak tahu bahagian kita lagi... kerana penyakit yang datang bukan dari sendiri, tapi semua ini datang dari Allah sebagai kifarah dosa... dah 2 kali dah cakap... hahaha... saya redha... sekurang-kurangnya Allah masih sayang pada saya.... :)

Sekali lagi ini saya ucapkan terima kasih kepada yang melawat saya... Aunty Wan, Aunty Kay, Ain Aziz, Adik Ain, cousin saya nama Ain, bestfriend saya Ain and tunang dia Qayyum, Arip.. Thank you so much for spending time with me.. Alhamdulillah... saya boleh bersenyum lagi... cume saya tak nampak kuat, tapi saya kuatkan semangat jugak...

Saya perlu rehat sekarang... Badan saya dah mula lemah... sekejap lagi get ready, hjr buat muka kene injection kat tangan... (>__<)

Malam tadi Ain Aziz teman saya di hospital.. malam ni kembali kepada yang asal.. jaga diri sendiri!!!! hahaha... ada sesape nak teman saya???? hahhaha... ok! ok! kidding.. kang berduyun yang offer diri, lagi aniaya... hahahha... (kau ingat kau artis Hajar???! Perasan!!!)

Ok lah.. letih la berceloteh sorang-sorang.. kalau ada teman borak memang syiok.. tapi tak ada....

Once again, thank you so much to all my family, cousins, aunties, uncles, friends for your help and support... May Allah bless you... If you have any problems, please tell me, InsyaAllah I will try my best to help you guys... macam mana u all treat me since first day I am at hospital, macam tu jugak saya akan treat anda semua... thanks buat saya tersenyum at least sekali sehari walaupun dalam hati saya menangis kesedihan....

Terhenti seketika... Aunty Kay, Uncle Aziz, Ain, Didi and Fini datang melawat hantar Nasi Beryani Ayam.. so yummy! Alhamdulillah.. n then nurse pulak datang suruh ambik gas + makan ubat n sedut inhaler...

dan sekarang... hajar dah mamai.... sebab doctor kasi ubat rest...

Gud nyte everybody...

Lots of Luv,
Hajar
Bilik 422, Tingkat 4, Ampang Puteri Specialist Hospital (budget ada orang nak hantar pape la tuh... pi gi daaa...)

Nyte!!!
Bye... Assalammualaikum...

3 comments :

tvi idrich club said...

aku doakan ko cepat sembuh..soal pemilik tulang rusuk tu jgn di pikirkan dulu..kang aku tolong la sikit2 usyakan mne yg ko rase ok..ekekeke yg penting ko kne sehat,,n jg kesihatan n dont stress2,,,btul x aku eja stress?..
-arip-

Izyan R. said...

camne bley dapat lung infection?? hmm ari tu atok molek masuk sbb lung infection gak.. semoga cepat sihat.. sakit tu satu nikmat.. sb tak semua orang dapat.. dengan sakit, hati kita lebih dekat pada Allah.. sabar aunt hajar.. be strong!! take care.. get well soon.. ramai lagi fighter kat luar yang lebih teruk dari ini..

SICKNESS IS PLEASANT REMINDER FROM ALLAH :)

muhamad hanis bin azizul said...

baiknye hanis tu kan..heheehe