Sunday, May 22, 2011

Doa yang sempurna...

Jika kita ingin meminta sesuatu @ berdoa, doa kita biarlah lengkap.. Bagitau secara specific apa yang kita nak di dalam hidup.. Doa kita adalah antara kita dan Allah sahaja... Allah mendengar doa kita... Kakak saya pernah share dengan saya, dia kata setiap lepas solat dia akan berdoa dan bagitau apa yang dia nak dalam hidup dia.. Alhamdulillah, Allah makbulkan... Bila bercerita tentang berdoa ni, saya ada la cerita saya sendiri....

Saya pernah berdoa untuk tengok bilik bedah.. Tapi saya tak specific kan.. dalam doa saya, saya cakap saya nak masuk bilik bedah... ya.. Allah tunaikan doa saya, tapi saya sebagai pesakit yang akan dibedah.. saya pun terfikir, "ooo.. aku ni berdoa tak lengkap.. sepatutnya aku berdoa, Ya Allah.. bagilah aku peluang masuk bilik bedah untuk melihat keadaan bilik bedah tetapi bukan sebagai pesakit, sebagai seorang pelawat.. " itu adalah doa yang lengkap....

Dan ada satu perkara lagi, kadang-kadang saya ni gila jugak.. ada ke patut berdoa yang bukan-bukan.... saya selalu tengok orang pi bar @ pub @ kelab malam... saya pernah bagitau cousin saya, saya teringin sangat masuk pub bukan untuk berhibur tetapi nak tengok keadaan nya untuk 5 minit saja.. datang nya pelik pada diri saya, kenapa la tmpt maksiat ni yang dikejarkan anak-anak muda... cousin saya agak terkejut.. gila apakah yang saya sedang lakukan.. dengan bertudung... Impian saya dimakbulkan.. ada seorang rakan saya mengajak saya untuk ke satu tempat makan, dia kata ada majlis makan-makan.. saya pun join la dia... saya agak terkejut, apabila tempat yang saya pergi tu adalah bar.. tergantung arak-arak.. music yang kuat sehinggakan tidak menghormati azan langsung... saya tanya dia, ada majlis apa.. tetapi dia rahsiakan daripada saya, tapi saya dapat tangkap itu adalah majlis MLM... agak kecewa sedikit di hati saya, majlis MLM, di buat di bar dan paling menyedihkan semua nya ada orang Islam.. Masa tu makanan dia saya tak sentuh langsung.. kat mulut saya tak henti beristighfar.. ya Allah selamatkanlah perjalanan pulang ku ke rumah.. saya takut jikalau apa-apa terjadi kat saya daam perjalanan pulang,,, itulah kali pertama dan terakhir.. dan selepas tu saya mintak saya dijauhkan dari segala nya..... berikanlah yang terbaik untuk diri saya.....

2 comments :

Akumeer said...

Topik best!!

rasanya...tak perlu masuk pub kot!

Masuk pasar malam or pasaraya sudaa.. azan maghrib je.. lagi ramai umat berduyun2 ke sana (pasar malam)..

kalau kt pasar malam, masih bleh dengar azan (walaupun org lain dok buat deeeekk ajer..), tapi kalau kat pasaraya, bunyi music saja... azan xde dah... surau plak, kecik or sempit ya amat..


~ sekadar ingin berkongsi ~

ShimaSensei said...

thanx share kesah hidup. :)