Wednesday, December 3, 2014

Resepi macaroon

Hye...

ni sapa suka buat macaroon.. daku share resepi...

2 biji putih telur
65gm gula castor

80gm serbuk almond (jangan beli almond bulat lepas tu diblend, nanti berminyak teramat)
140gm gula icing
pewarna

Pukul putih telur & gula castor sehingga bertanduk...
terbalik kan pun x jatuh..

Masukkan serbuk almond... ada orang kata ayak.. daku jenis malas, daku blend je... blend kering, janji halus-halus.. letih wowww nak ayak...
masukkan gula icing + pewarna.. sukahati nak kaler apa... letak la perisa.. macam saya, saya prefer blueberry emulco.. sedap nanti...

dah gaul sampai rata, masukkan dalam pipping bag..

bagi yang malas nak lukis atas kertas minyak, n tak mau lekat-lekat ni, hang pi bakery, hang cakap nak beli tapak macaroon... dia jual RM9.90 jek... kalau online beratus daku tengok..

hang pun tekan ler ikut bentuk bulat tu... dah tu, tunggu sat, kasi bentuk tu nampak cantik, baru masuk oven.. bakar suhu 150C dalam masa 15  min - 20 min.. kalau senang tanggal tu, dah masak la.. terus keluarkan.. jangan biarkan dalam oven.. rentung la hang punya macaroon...

siappp!! chocolate ganache? kalau malas, hang pi beli nutella, jadikan chocolate ganache tengah... nak resepi akak???

akak main anggar-anggar sahaja.... janji jadi.. keh keh keh..

koko bancuhkan dengan susu cair + susu pekat + gula... pukul kasi rata.. baru double boiled kan... lepas tu letak tepung castard kalau ada.. sket je.. sebab nak pekatkan... ataupun tepung jagung... panas memang cair, tapi bila sejuk pekat, siap la... bab ni kena pandai-pandai hang la jadi masterchef...

Selamat Mencuba!!

Gambar tak dak.. kelam kabut dah time ni.. tapi laki ku kata sedaaaappppp!!!! dah setanding Laduree macaroons... keh keh keh

No comments:

Post a Comment