Monday, January 16, 2012

Sambal Telur Masak Cili Padi

Barang-barang diperlukan:

Telur
Cili padi
Bawang putih
Bawang kecil
Belacan (optional)
Garam
Gula

Cara Memasak :

Cili padi + Bawang putih + Bawang kecil + Belacan : ditumbuk lagi sedap.. tapi kalau malas, blend pun boleh la…
(kalau blend, mesti tapis ya…)

Tumis kan bahan yang ditumbuk @ di blend sehingga naik bau… dah nampak lada masak, masuk air dalam 2 ½ cawan untuk 4 biji telur, letak garam sikit kalau letak belacan, dan sedikit gula.. jangan sampai terlebih gula.. confirm tak sedap!!! kalau pekat tambah air… bile rasa dah ok, pecahkan telur… make sure jangan sampai kuning pecah ya…telur dah nampak masak, hidang!!!

Sedia untuk makan!

Disediakan oleh,
Chef Hajar….



No comments:

Post a Comment